EDUKACIJA I PREVENCIJA KLJUČNE U BORBI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

06-03-2017 15:09 od Jelena Milosavljević

Danas je za učenike OŠ „Borivoje Ž.Milojević“ održano predavanje na temu nasilje nad ženama koje je realizovala Kancelarija za mlade Krupanj i neformalna grupa "OsnaŽENE" uz podršku Resurs centra "Udruženje građanaSvetionik" u okviru programa "Mladi su zakon 2016."-MAČVANSKI KOLUBARSKI OKRUG, a koje finansira Ministarstvo omladine i sporta.

Zainteresovanim osnovcima predavanje je održala doktorka Nada Đurić, koja je ukazala na značaj i potrebu da se o ovoj temi što više govori, kao i da je edukacija  i prevencija ključna u borbi protiv nasilja nad ženama.

-Svrha ovog predavanja je da mlade edukujemo da prepoznaju nasilje, da ovladaju veštinama prepoznavanja žrtve i napadača, kao i da nauče da se prema svojim majkama, bakama, drugaricama, devojkama i uopšte svim ženama ophode sa poštovanjem- rekla je Nada Đurić, dodajući da ne treba ćutati o nasilju nada ženama već da ono mora da se prepozna i da se reaguje.

-Kao što i sam naziv projekta kaže, žene moramo da osnažimo i ohrabrimo da prijave nasilje jer nasilje u porodici nije samo pitanje unutrašnjeg uređenja porodice i porodičnih odnodnosa već društva u celini.Nasilje postaje veliki socijalni problem, a nasilje nad ženama ne sme da bude prihvatljivo- poručila je koordinatorka projekta "OsnaŽENE".

U okviru projekta sutra je predviđeno još jedno predavanje na istu temu, ali ovoga puta za srednjoškolce, nakon čega će uslediti radionice sa osnovcima i srednjoškolcima. U okviru radionice  mladi će imati zadatak da osmisle čestitke koje će sadržati poruke o značaju borbe protiv nasilja nad ženama i biće podeljene tokom šetnje koja je organizovana za 8.mart.


Za nasilje nema opravdanaja!

Nasilje nad ženama je krivično delo!

Žrtva nikad nije kriva!

PRIJAVITE NASILJE:  

Policija 192

SOS telefon- 015 882 107 Centar za socijalni rad Loznica

Sigurna kuća Šabac 015 344 460

SOS za žene koje su pretrpele nasilje:

011/ 266-2222 Autonomni ženski centar Beograd

S.M.


Natrag

Back Top