ОПШТИНИ КРУПАЊ ОДОБРЕН ПРОЈЕКАТ ВРЕДАН 45,7 МИЛИОНА ДИНАРА

21-04-2022 11:27 od Moderator

Општини Крупањ одобрен је пројекат под називом „Иновациона смарт сити решења у општини Крупањ“ којим се имплементирају нове технологије и апликације у оквиру концепта „паметних и безбедних градова“ . Пројекат финансира Кабинет министра без портфеља задуженог за иновације и технолошки развој у вредности од 45.789.962,40 динара.

Овај врло значајан пројекат за општину Крупањ подразумева имплементацију и примену технолошких иновација, односно паметних система у циљу подизања капацитета општине Крупањ који ће водити изградњи дигитализованих заједница будућности - паметних и сигурних градова у области безбедности.

Пројекат ће допринети унапређењу иновационих капацитета општине кроз свеобухватни приступ дигиталној трансформацији јавних услуга, привреде и друштва која треба да омогући одрживу, ефикаснију употребу ресурса, одговоран однос према животној средини и повећање квалитета живота свих грађана.

Пројекат обухвата инсталацију следећих система:

1) Систем за мерење нивоа река омогућава прикупљање информација о условима река и падавина, тј. о свим догађајима који имају директан утицај на њихово стање. Систем може идентификовати потенцијални сценарио ризика и стога се може обезбедити валидна подршка информационих технологија за правилно управљање и испитивање поплава и свих упозорења. Предвиђен је да мери ниво реке и алармно стање о наглом водостају и хитно алармира у мониторинг центру. Мерење воде се одвија емисијом серије ултразвучних импулса и накнадну анализу примљеног еха;

2)Систем за праћење паркинг места - набавка сензора за детекцију попуњености паркинг места који утичу на повећање безбедности саобраћаја навођењем возила који траже паркинг до слободног паркинг места, не ометајући друге учеснике у саобраћају стајањем, чекањем да се места ослободе или коришћењем траке у којој се одвија саобраћај као зауставну. Сензор помаже кориснику да аутоматски надгледа статус путем мрежног сервера, gateway и апликације или мобилне апликације. Апликација је врло корисна за корисника који може даљинским путем надзирати статус;

3) Систем за праћење напуњености контејнера утиче на безбедност саобраћаја тако што се путем детекције попуњености контејнера поред пута и координата контејнера могу спречити већи проблеми отпада који се гомилају поред пута или контејнери који су услед олује, вандализма померени на саобраћајнице, што може негативно утицати и довести до већих незгода.

4) Опрема за анализу тока саобраћаја - систем за анализу метео услова на саобраћајницама се користи за праћења возила за зимско и летње одржавање и њихове перформансе. За разлику од модула за праћење возног парка, више се фокусира на питања одржавања путева и повезано прикупљање података, статистике, сценарије и алате за управљање. Системом је обухваћена: визуелизација путовања у току, контролна табла, информације о тренутном времену и стању на путевима, детаљни детаљи возила, историја вожње и представа, праћење необичних појава и зонски мониторинг и

5) Мониторинг центар који има за циљ повезивање и контролу наведених система. Сви системи који би били имплементирани у мониторинг центар чинили би нови талас технолошких иновација усмерен на подизање капацитета општине Крупањ у области безбедности и водили изградњи дигитализованих заједница будућности - паметних и сигурних градова.

С.М.

Natrag

Back Top