ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРДЊИ СА СТАЛНОМ КОНФЕРЕНЦИЈОМ ГРАДОВА И ОПШТИНА ЗА ИЗРАДУ ПЛАНА РАЗВОЈА ОПШТИНЕ КРУПАЊ

24-06-2022 12:37 od Moderator

Данас је Општина Крупањ потписала споразум о сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) поводом пружања стучне подршке нашој општини у изради Плана развоја. Стручна подршка се реализује у оквиру пакета подршке локалним самоуправама за израду плана развоја,који је одобрен у оквиру програма EU Exchange 6, који финсира Европска унија.

План развоја је изузетно важан документ за сваку локлану самоуправу, јер је то предстваља водиљу у даљем развоју локалних самоуправа. План развоја дугорочни документ развојног планирања, и као такав представља плански документ најширег обухвата и највишег значаја.

Развој сваке заједнице, па и локалне, мора се стратешки планирати и усмеравати како би се из постојећег стања прешло на ниво који се у будућности жели достићи. План сопственог развоја израз је одговорности за будућност наше општине. Предстоји нам велики посао у будућем периоду на изради овог значајног документа,али верујем да ће он у великој мери бити олакшан захваљујући стручној подршци СКГО-а. Ову прилику користим да позовем удружења грађана,установе, грађане општине Крупањ и све заинтересоване стране да у будућем периоду се укључе у израду Плана развоја, јер то је документ који је од значаја за све нас-изјавио је начелник општиске управе Милорад Симић.

Спровођење Програма EU Exchange 6 је непосредно у функцији реформе јавне управе (РЈУ) на локалном нивоу и примене прописа из обухвата планског и буџетског система. У оквиру Програма примењују се различити модалитети подршке ЛС на теме од значаја за реформу јавне управе на локалном нивоу, и то подршка за правилну и свеобухватну примену: развојног и средњорочног планирања (Компонента 1); капиталног буџетирања и транспарентног управљања буџетом (Компонента 2); и финансијског управљања и контроле и интерне ревизије (Компонента 3). Програм се реализује у периоду од септембра 2021. до септембра 2024. године, а вредност бесповратних средстава ЕУ (донације) за EU Exchange 6 износи 2 милиона евра.

За реализацију Програма, кључне ресорно надлежне институције на националном нивоу јесу Министарство финансија и Републички секретаријат за јавне политике, уз Министарство државне управе и локалне самоуправе и Министарство за Европске интеграције. Као и у претходним фазама Програма Exchange, Стална конференција градова и општина - Савез градова и општина Србије (СКГО) има улогу имплементационог партнера на основу директног гранта.

С.М.

Natrag

Back Top