ОПШТИНА КРУПАЊ У ПРОЈЕКТУ "ОПШТИНЕ СА НУЛА ОТПАДА"

24-09-2022 15:10 od Moderator

Данас је званично извршена свечана примопредаја опреме набављене у оквиру пројекта Општине са нула отпадакоја ће увелико олакшати рад комуналних предузећа у чијој је надлежности управљање отпадом на подручју општине Крупањ.

У наредном периоду грађани наше општине преузеће сетове канти за дволинијско одлагање отпада из домаћинства, као и компостере помоћу којих ће бити у могућности да се прикупљен отпад стави у поновну употребу рециклажом или компостирањем. Биће изабрано пилот подручје у којем ће сетови канти и компостери бити додељени грађанима заједно са едукативним материјалом о адекватном разврставању отпада и смерницама за компостирање, што је први корак ка увођењу концепта нула отпада у индивидуална домаћинства.

Цела идеја пројекта јесте да се општине припреме за одвожење отпада на регионалне депоније,односно да се смање количине отпада на самом изворишту што ће допринети и смањењу отпада који ће се одвозити на депоније. У оквиру самог пројекта одржаће се радионица где ће се са представницима локалне самоуправе, јавно комуналног предузећа и месних заједница радити на едукацији, што ће они касније пренети на грађане. Kомпостирање је један једноставан систем, али смо ми мало заборавили на који начин функционише. Тако да је и та едукативна страна укључена у сам пројекат." - изјавио је Игор Јездимировић, председник удружења Инжењери заштите животне средине, приликом јучерашње посете Kрупњу.

Пројекат “Општине са нула отпада“ финансира Европска унија у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014-2020 са циљем постизања дугорочне ресурсне ефикасности у сектору управљања отпадом.

Kроз примену заједничких акција базираних на принципима нула отпада и циркуларне економије, пројекат настоји да ојача друштвено – економски развој у прекограничном подручју између Србије и Босне и Херцеговине, кроз пример 6 пилот општина – 3 у Републици Србији и 3 у Босни и Херцеговини.

Заједно са општином Kрупањ у овом пројекту учествују општине Бајина Башта и Владимирци.

С.М.

Natrag

Back Top