УЧЕСТВУЈ У ПОПИСУ-ОСТАВИ ТРАГ

28-09-2022 08:40 od Moderator

Попис становништва у Србији почиње у суботу у 8 часова и трајаће до краја октобра. Грађани Србије одговараће на 69 питања, од којих на три није обавезно дати одговор (вероисповести, матерњи језик и националној припадности). Законска обавеза је да се у попису учествује, онима који одбију да учествују у попису следе казне од 20.000 до 50.000 динара.

Они који не буду код куће када анкетар дође, оставиће обавештење и потом је могуће телефоном да договоре термин за попис. На сва питања, мора се одговорити тачно и потпуно, од којих на три није обавезно дати одговор (вероисповести, матерњи језик и националној припадности).

Највећа иновација у овом попису је електронско пописивање.Пописивачи иду са рачунарима и у лаптопима је апликација коју је израдио сам Завод, и то ће много да убрза поступак, јер се прескачу операције које следе након пописа, а то је унос података. Подаци се чувају у бази података само и искључиво Републичког завода за статистика, који сноси сву одговорност за њихову безбедност.

Пописивач ће имати легитимацију Републичког Завода за статистику са фотографијом,бројем личне карте и идентификационим бројем.

Попис становништва, домаћинстава и станова је, по садржају и обиму, најмасовније и најкомплексније статистичко истраживање које се спроводи у скоро свим земљама света, на сваких десет година.

Пописом се обезбеђују потпуни и квалитетни статистички подаци о становништву, његовој старосној и полној структури, образовној и брачној структури, о економској активности, о структури домаћинстава и породица и о стамбеном фонду.

Прикупљени подаци од изузетног су значаја за оцену тренутног стања, као и за будуће планирање и доношење различитих стратегија, како на националном тако и локалном нивоу.

Финансијска средства за спровођење Пописа становништва, домаћинстава и станова 2022. године заједнички су обезбедиле Република Србија и Европска унија.

 


Natrag

Back Top