ПРЕДАВАЊЕ ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ "ЈОШ УВЕК ВОЗИМ АЛИ НЕ ХОДАМ"

29-09-2022 15:01 od Moderator

Агенција за безбедност саобраћаја у организацији Удружења параплегичара Мачванског округа и у сарадњи са општином Крупањ данас је у „Средњој школи“ у Крупњу организовала трибину на тему важности буђења свести младих о безбедности саобраћаја.

Трибина је одржана са циљем да се ученицима средњих школа односно младим возачима предоче све опасности вожње без дозволе и под дејством алкохола као и ефекти коришћења сигурносног појаса.

Славиша Савић координатор и модератор трибине говорио је из личног искуства. Kако и сам каже, сама прича иако је лична има и едукативни карактер. Славиша је пре 28 године доживео саобраћајну незгоду, која за последицу има трајни инвалидитет. Личним сведочењем ђацима је указао на грешке у саобраћају које су биле кобне и довеле до трајног инвалидитета када је имао непуних 18 година.

“Оно што млади треба да схвате јесте да са озбиљним последицама може да рачуна неко ко не поштује саобраћајне прописе и ни у ком случају живот не треба третирати као игру на срећу. Реакције младих су поприлично позитивне и сматрам да ће се бар неко од њих сетити ове данашње приче у моментима када одлуче да стисну гас или да евентуално под дејством алкохола седну за волан“, каже Савић из Удружења параплегичара Мачванског округа.

Предавања су употпуњена и вежбом-симулацијом, утицаја алкохола и наркотика кроз употребу наочара на самом крају часа, где су млади будући возачи могли да се увере колико видно поље може да се изобличи.

“Након овог предавања схватио сам да у аутомобилу увек треба да вежем појас и да треба да водим рачуна о онима који се возе са мном“.

“Ово предавање на мене је оставило јак утисак. Било је јако емотивно, зато што изгубити цео живот за тренутак то је стварно страшно. Имам ту свест да не треба да конзумирам алкохол док возим и да не треба да возим претерано великом брзином“, били су само неки од утисака средњошколаца по заврштеку трибине.

Алкохол,наркотици и некоришчење сигурносног појаса су значајни фактори у саобраћајним незгодама у којима млади возачи учествују, бивају повређени или смртно страдају. Под дејством акохола пажња младих возача се смањује, а време реаговања се продужава. Осим тога, млади возачи имају мање развијене механизме самоконтроле,а под утицајем алкохола постају емотивнији, што се негативно одражава на њихов начин вожње. Најчеше су у питању ситуације када долази до губитка контроле над возилом, посебно у кривинама.

Велики број саобраћајних незгода у којима учествују млади возачи догађа се током ноћи или викендом, када млади возачи као путнике имају своје вршњаке и када прекорачују брзину.

С.М.

Natrag

Back Top