У Крупњу радионица на тему одрживости природних решења за заштиту од поплава

09-12-2022 14:18 od Moderator

Данас је у Крупњу одржана радионица о прихватљивости, изводљивости и одрживости природних решења за заштиту од поплава у оквиру пројекта Н2020 Reconect.

Пројекат RECONECT бави се демонстрацијом ефеката природом инспирисаних решења засмањење хидрометеоролошких ризика и могућностима за њихово ширење и примену у руралним и природним срединама. RECONECT жели да подстакне праксу „заједничког стварања“ у свим фазама коришћења простора везаним за смањење хидрометеоролошких ризика – планирању, пројектовању, реализацији, одржавању, праћењу и евалуацији ефеката. На тај начин се смањење ризика повезује са локалним и регионалним развојним циљевима на одржив и финансијски могућ начин. Основни циљ пројекта је да се примене природи блиска решења која одговарају локалним техничким, еколошким и друштвено-економским условима и свим друштвеним потребама. Стога је мултидисциплинарни приступ који подразумева ангажовање свих заинтересованих страна једини могућ приступ.

У пројекту RECONECT  (http://www.reconect.eu/) учествује 36 партнера, од којих су неки већ реализовали понуђена решења и у фази су евалуације њихових ефеката. У Србији су слив реке Тамнаве и реке Јадар изабрани као сливови на којима је могуће применити овакав концепт у смањењу ризика од поплава.

Циљ радионице је размена информација и прикупљање података о перцепцији ризика, очекиваних користи, изазова, препрека, као и прихватљивости понуђених природом инспирисаних решења за заштиту од поплава на сливу реке Jaдар.

Организатор радионице је Универзитет у Београду – Грађевински факултет у сарадњи са Двопер д.о.о.,а пројекат се  финансира из програма истраживања и иновација Хоризон 2020 Европске Уније према уговору о гранту бр. 776866.

С.М.

Natrag

Back Top