ODRŽANA SEDNICA ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

21-08-2012 08:04 od Jelena Milosavljević

    U ponedeljak, 20. avgusta održana je sednica Štaba za vanredne situacije povodom davanja saopštenja o elementrnim nepogodama u opštini Krupanj u periodu januar-avgust 2012. godine i njihovom uticaju na stanje života i rada u ovoj opštini, sa posebnom ocenom aktuelnog stanja suše.

    Sednicu Štaba otvorio je predsednik opštine Nenad Vasiljević, koji je po službenoj dužnosti komadant Štaba za vanredne situacije u opštini Krupanj.

    Vasiljević je naglasio da je situacija teška, ali da opština Krupanj u okviru svojih mogućnosti, preduzima sve potrebne mere na sprečavanju daljih šteta i ublažavanju posledica koje su nastale zbog obilnih snežnih padavina, kasnije poplava, a sada i suše. No, naša Opština ne može sama, pre svega u pogledu finansija, jer štete koje su prouzrokovane elementarnim nepogodama su velike-  dodao je Vasiljević.

     Načelnik Štaba Pavle Živanović je pred članovima i predstavnicima medija dao detaljne informacije o elementarnim nepogodama na teritoriji opštine Krupanj u 2012.godini.

-  Da podsetim da je u periodu od 27.01.2012. do 23.02.2012.godine zbog obimnih snežnih padavina i niskih temperatura proglašena vanredna situacija u opštini Krupanj i u celoj Republici Srbiji. Tada je procenjena šteta u našoj opštini iznosila 5.400.000,00 dinara. Potom zbog obilnih padavina kiše od 20-25 maja 2012.godine nastaju poplave i klizišta zbog čega je u opštini Krupanj u periodu od 25-30 maja 2012.godine bila proglašena vanredna situacija, kao i uvedena vanredna odbrana od poplava na vodotocima iz nadležnosti Republike Srbije. Procenjena šteta iznosila je 53.485.260,00 dinara. U ovim iznosima nisu sadržane štete na objektima i zemljištu u svojini države. Jun, jul i avgust 2012.godine su sušni sa visokim temperaturama, a 29. jula 2012. godine na delu teritorije opštine pao je grad. Štete u poljoprivredi zbog suše i grada na najvažnijim kulturama prema globalnoj proceni su 892.630.930,00 dinara - naveo je Živanović.

     Da problem bude još veći, Krupanj se suočava i sa nestašicom vode. Kapaciteti svih izvora su na minimumu, a neki i pred presušivanjem. Od 07.avgusta 2012. godine JKP „ 1.Maj“ je uvelo restrikcije u snadbevanju vodom.

    Broj vanrednih događaja u kojima je angažovana i Vatrogasna služba iz Krupnja je povećan u odnosu na isti period 2011.godine i to za požare povećanje od 44%.

-  Troškovi budžeta opštine Krupanj za hitne intervencije na sprečavanju i otklanjanju posledica od elementarnih nepogoda su 9.619.170,00 dinara, što je povećanje za skoro osam puta u odnosu na prvobitno planirana sredstva, zato pomoć od Vlade Republike Srbije je neophodna  - istakao je Vasiljević, predsednik Opštine.

- Opštinski Štab za vanredne situacije će intezivno pratiti stanje ugroženosti sušom i drugim elementarnim nepogodama i preduzeti mere iz svoje nadležnosti, kao i da će na odgovarajući način informisati sve odgovorne subjekte i javnost- reko je Vasiljević.

                                                                                                                                                S.M.

Natrag

Back Top