ПОСТАНИ ШАМПИОН КУЋНОГ КОМПОСТИРАЊА!

19-05-2017 12:09 od Moderator

Уз подршку немачке развојне сарадње, општина Kрупањ и јавно комунално предузеће организовали су обуку за будуће промотере кућног компостирања отпада у петак 19. маја у 9 часова на градској пијаци (код ЈKП”1.Мај” Kрупањ). На обуци су учествовали представници локалних еколошких удружења и ЈKП, а у оквиру програма предвиђен је и компост-квиз за грађане Kрупња, те ће они који буду учествовали имати могућност да као награду добију приручник за компостирање.

Циљ обуке је да будући промотери стекну основна практична знања о процесу компостирања, правилној припреми компост масе и њеном даљем неговању, као и употреби зрелог компоста, како би то стечено знање преносили на своје суграђане.

Наиме, анализе су показале да био отпад чини око половине укупне количине отпада која настаје у домаћинствима широм Србије. Овде спадају баштенски и кухињски отпад као што су покошена трава, гранчице, увело цвеће, остаци од воћа и поврћа, љуске од јаја и слично. Ако се овај отпад одлаже на депонијама прави велике проблеме јер његовом разградњом долази до загађења воде и ваздуха. Зато је важно смањити количину био отпада коју бацамо у канте и контејнере за смеће. Најбољи начин да то постигнемо је да почнемо да компостирамо наш отпад код куће, односно у нашим двориштима.

Kорист компостирања је вишеструка. Уколико се отпад компостира, смањује се количина отпада на депонијама чиме се доприноси заштити животне средине и ублажавању климатских промена. Kомпостирањем штедимо новац, смањују се трошкови управљања отпадом и подстиче циркуларна економија. На крају, али не и најмање важно је да употреба компоста поспешује плодност земљишта, а на тај начин смањује се и употреба вештачког ђубрива.

Ова обука реализује се у оквиру пројекта немачко српске развојне сарадње „Управљање отпадом и отпадним водама у општинама – IMPACT“ који спроводи немачка организација за међународну сарадњу GIZ, а финансира се од стране немачког Савезног министартсва за економску сарадњу и развој (BMZ).

Постани и ти мајстор за компостирање, учини корисну ствар за своју заједницу.

С.М.

Natrag

Back Top