OБЕЛЕЖЕНА 76. ГОДИШЊИЦА ОД ИЗБИЈАЊА УСТАНКА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

07-07-2017 12:17 od Moderator

Данас 7. јула обележена је 76. годишњица од избијања устанка у Другом светском рату у Белој Цркви код Крупња.

ОДБОР за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, СУБНОР и општина Kрупањ данас су у Белој Цркви код Kрупња, као и сваког 7. јула организовали светковину у знак сећања на тај датум из 1941. године, који је све до 2001. године обележаван као Дан устанка народа и народности Србије. Одали су почаст симболу тог устанка Жикици Јовановићу Шпанцу.

 Поштоваоци Жикице Јовановића и другова, по традицији су се окупили испод историјске липе уз пригодан културно-уметнички програм, интонирање химне "Боже правде", коју је за ову прилику отпевао оперски певач Оливер Њего.

Венце су положили  представници министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, министарства одбране и Војске Србије, председник  и заменик општине Крупањ, представници СУБНОР-а Србије, као и удружења и грађани.

Дан устанка народа Србије је био државни празник у Социјалистичкој Републици Србији, који се обележавао сваког 7. јула. Дан устанка обележавао је годишњицу оружане акције Рађевачке партизанске чете Ваљевског партизанског одреда, 7. јула 1941. године у Белој Цркви код Kрупња.

Од 2013. године обележава се у саставу државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије.

На тај дан је Жикица Јовановић Шпанац на сеоском вашару убио два жандарма. Kафана испред које се догодило убиство претворена је у музеј и у њој се налази стална изложба "7. јул 1941. године", у музеј је претворена такође и зграда сеоске општине у којој се налази изложба "Револуционарне традиције Западне Србије 1804-1981. године".

Дан устанка се прослављао на територији читаве Србије, а централна прослава одржавана је у Белој Цркви. Празник је задржан и после распада СФР Југославије и славио се све до 9. јула 2001. године, када је укинут одлуком Владе Србије.

Празник се и данас, прославља у организацији Савеза удружења бораца народноослободилачког рата, Социјалистичке партије Србије и Општине Kрупањ.

С.М.

Natrag

Back Top