KAKO СУ ЕНГЛЕЗИ ПРЕ ОСАМ ДЕЦЕНИЈА ДОНЕЛИ ТЕНИС У КРУПАЊ?

17-07-2017 05:50 od Moderator

Пре него што су многи већи градови чули за тенис, тај спорт се играо у Kрупњу. Пре осам деценија тенис је за Рађевце био необичан спорт, кога су у тај крај донели Енглези који су тамо експлоатисали руду. То потврђују и остаци топионице.

Неми сведок је рекет из 1938. године, некадашње власништво Била Хадсона, који је овде радио као рударски инжењер, а који се чува у музеју Kрупња. Он потврђује да ни тада Енглези нису могли да победе Србе у тенису.

Хадсон је изгубио и меч и рекет, а Kрупанцима оставио да причају како је енглески обавештајац и рударски инжењер у златно доба овог краја у Kрупњу оставио траг.

Рекет, међутим, није једини сведок напредног Kрупња деветнаестог века. То је и ентеријер некадашње кућа, која чува успомену на краљицу Драгу, а који се сада може видети не изложби.

Три деценије свештеник Александар је прикупљао збирке, како би дочарао бурну историју овог краја – прве топионице, униформу српског војника, успомену на Kарађорђевиће, црквено благо Рађевине, књиге из седманаестог века…

Време је понешто променило, као и природа која се 2014. поиграла са овим крајем. Ипак, он и данас живи историју са којом може поносно пред свет.

Преузето: B92

https://youtu.be/p1l6vPsnHBY

Natrag

Back Top