OSNOVCI USPEŠNI U KOMPOSTIRANJU

15-12-2017 11:38 od Moderator

U okviru GIZ projekta „Upravljanje otpadom i otpadnim vodama“ – IMPACT, opština Krupanj prošle godine organizovala je praktičnu radionicu na temu kompostiranje, gde su deca iz osnovnih škola u Krupnju, Zavlaci i Beloj Crkvi imala priliku da steknu osnovna znanja o tome šta je kompostiranje. Ove godine su predanim radom i velikim zalaganjem učenika i nastavnice biologije Nade Mitrović, dobili prve rezultate kompostiranja-kompost, a odmah je  dobijeni kompost upotrebljen za cveće koje se nalazi u školi.

Opština Krupanj prošle godine dodelila je školama kompostere sa željom da se školama pomogne u razvijanju ekološke svesti kod dece kroz edukaciju o tome da se neke stvari ne moraju baciti u smeće, nego se kompostiranjem mogu vratiti prirodi.

Ideja je bila da deca nauče da se i otpaci koje svakodnevno pravimo u domaćinstvu pripremajući hranu, kao i da  ostaci od pokošene trave po sređivanju dvorišta moguće je reciklirati. Drago mi je da smo učestvovali u ovom projektu i da su deca pokazala veliku zainteresovanost za kompostiranjem-izjavila je nastavanica biologije Nada Mitrović.

Samo da podsetimo da je kompostiranje proces razgradnje organske materije prirodnim putem. Kompostiranjem biootpada smatra se ekološki najprihvatljivijim načinom postupanja sa ovom vrstom otpada. Kompostirajući poštujemo prirodne cikluse i stvaramo vredan humus istovremeno smanjujući količine otpada koje završavaju na deponijama.

S.M.

Natrag

Back Top