Реконструкција и доградња спомен комплекса „Столице“ у општини Крупањ

20-07-2018 08:56 od Moderator

 У Министарству трговине, туризма и телекомуникација у четвртак 19. јула 2018.године, потписан је уговор између Министарства и Туристичко-спортске организације општине Крупањ о додели средстава које опредељује  Министарство, а у оквиру Програма доделе средстава за пројекте развоја туризма у 2018.години.

 Уз присуство државног секретара  у Министарству трговине, туризма  и телекомуникација др Мирослава Кнежевића, председника општине Крупањ Ивана Исаиловића и директора Туристичко-спортске организације Александар Петровића потписан је уговор, између Министарсва и Туристичко-спортске организације, у вредности од 12 милиона динара, предвиђених за  санацију и доградњу објекта на Столицама. Период реализације је 12 месеци, а после тога овај објекат ће добити нову намену, биће то савремени објекат, који ће имати поставку културно-историјског наслеђа, смештајне капацитете и угоститељски објекат. Овакав један центар биће погодан за организовање различитих уметничких колонија, семинара, едукативних тренинга и сличних садржаја, а све у циљу стварања новог туристичког производа и развоја туризма на територији општине Крупањ.

 ,,Столице" су музејски комплекс, посвећен догађајима из II Светског рата. Удаљен је 6 км од Крупња. У ,,Столицама" је одржано војно – политичко саветовање руководства Народноослободилачког покрета (НОП), одржано 26. Септембра 1941. године.

Комплекс се налази под заштитом државе као непокретно културно добро од изузетног значаја, а околина музејског комплекса је заштићено природно добро. На овом месту је 26. септембра 1941. године, у једној од зграда која је припадала Зајачком руднику, одржано саветовање у Столицама. Саветовању су присуствовали Јосип Броз Тито, Иван Милутиновић, Иво Лола Рибар, Александар Ранковић, Раде Кончар, Светозар Вукмановић - Темпо, Филип Кљајић - Фића, Коча Поповић. На саветовању су донете историјске одлуке о даљем развоју оружаног устанка народа Југославије против фашистичких окупатора: Главни штаб преименован је у Врховни, за све борце усвојен је заједнички назив партизани и њихова спољна ознака је постала црвена звезда петокрака. Испред зграде где је одржано заседање подигнута је спомен-биста посвећена партизанским куририма.

Столице су проглашене за културно добро од изузетног значаја.

Natrag

Back Top