ОСВЕШТАН СПОМЕН ХРАМ НА МАЧКОВОМ КАМЕНУ

20-09-2018 14:09 od Moderator

У част стогодишњице завршетка Великог рата, патријарх српски Иринеј је у присуству великог броја грађана и верника на Мачковом камену освештао Спомен-храм Свети Стефан Високи, посвећен српским ратницима. После свете литургије, на Спомен костурницу недалеко од новог храма положени су венци.

На Мачковом камену код Kрупња где је вођена једна од најкрвавијих битака Великог рата, после 100 година изграђена је црква, посвећена српским ратницима.

На Мачковом камену за пет дана септембра 1914. године погинуло је око 16 хиљада српских и осамнаест и по хиљада аустроугарских војника.

„Данас браћо и сестре имамо нешто слично оном времену и овом времену, које ово место освећено заувек посвећено великој историји нашег народа. Данас смо у прилици да бранимо, да се пре свега Богу молимо и да бранимо наше свето Kосово“, рекао је на светом месту патријарх Иринеј.

У храму је отворена стална поставка посвећена догађајима из времена битке на Дрини. По заврштку свете литургије, представници Српске православне цркве и Министартва за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, положили су венце на спомен костурницу на Мачковом камену. Трећи сегмент историјског догађаја овог времена посвећен је „јунацима данашњице“ – дародаваоцима и ктиторима богомоље на Мачковом камену.

Natrag

Back Top