ОДАТА ПОЧАСТ ПЕТРУ РАДОЈЛОВИЋУ

05-11-2018 09:31 od Moderator

Удружење Рађеваца у Београду, Општина Kрупањ и Српска Православна Црква одали су почаст Петру Радојловићу-Среском капетану Рађевском. Такође, у знак захвалности за остварене резултате на конкурсу који расписује Удружење Рађеваца у Београду угостила су   младе Рађеваце заједно са њиховим наставницима.

Велику пажњу домаћини су овога пута посветили главној теми под називом „Знаменити Рађевци у Београду“ где је одата почаст Петру Радојловићи- Среском капетану Рађевском, који је значајно допринео ослобађању Рађевине од Турака.  Помен Петру Радојловићу одржао је Протојереј ставрофор Александар Ђурђев те се присутним обратио и потомак Петра Радојловића као и председник Општине Kрупањ Иван Исаиловић.

Етнографски музеј у Београду за ову прилику је добио ново рухо у стећцима који потичу директно из Kрупња и Рађевине, што за Рађевце представља посебан куриозитет.

Завршни део великог дана за Рађевину и Београд догодио се у просторијама Југословенске кинотеке где је организовано дружење Рађеваца у Београду са гостима из Рађевине где је на крају и на задовољство свих приказан документарни филм Александра Ђурђева „Рађевина кроз историју“  што је обележено громким аплаузом- који ће као и овај дан остати део историје Рађевине.

Natrag

Back Top