ВИСОКО ПРИЗНАЊЕ СKАНУ ФИЛМСКИМ СТВАРАОЦИМА ИЗ РАЂЕВИНЕ

26-06-2019 06:10 od Moderator

Са камером у руци Добрила и Добривоје Пантелић, свих ових година, брижно бележе и чувају од заборава народне обичаје, традицију, навике, веровања, древне занате и друге драгоценосто из наше богате културне баштине.

Добрила и Добривоје Пантелић из села Доње Брезовице, код Kрупња, у Рађевини, аматерски филмски ствраоци више од четврт века, добитници овогодиње Повеље највишег признања Српске краљевске академије научника и умерника за филсмску уметност и неговање националне и културне баштине, које ће им бити уручено, у петак, на Видовдан, на завршној манифестацији научно кулурне манифестације „Видовданска лоза“.

Са камером у руци, свих ових година, брижно бележе и чувају од заборава народне обичаје, традицију, навике, веровања, древне занате и друге драгоценосто из наше богате културне баштине. Чине то највише у Рађевини, Подгорини, Јадру, Подрињу, Азбуковици, Мачви, Поцерини, али и другим деловима Србије.Аутори су више од 200 документарних етно филмова, педесетак играних филмова, а сакупили су око 15 хиљада сати „сировог“ материјала снимљеног њиховим камерамама.Око девет хиљада сати од Пантелића је преузела Југословенска кинотека, њихов значајан партнер, као значајно благо нашег рода.

– Иза себе имају око 200 награда и признања.Нема аматерског фестивала етно филма у земљи и свету где нису освојили највиша признања.Међу наградама је и она из Прага, са међународног фестивала етно филма, за филм „Сачувај Боже“. Аутори су путописних репортажа које су дале значајни печат у програмима многих локалних ТВ станица, као и оних са националном фреквенцијом – кажу из СKАНУ.

преузето са: www.novosti.rs

Natrag

Back Top