ОСТВАРИТЕ СВОЈА ПРАВА

01-10-2019 09:23 od Moderator

Општина Крупањ увела је саветодавну службу за грађане и грађанке општине Крупањ за пружање правне подршке, желећи да омогући  ефикасан приступ правди под једнаким условима за све ( њене грађане/ке). Пројекат „Саветовна служба за грађане општине Крупањ“ реализује се у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“, који спроводи Kанцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СKГО).

Доношењем  Закона о бесплатној правној помоћи, који се примењује од 01.09.2019. године, створени су нормативни услови да сви грађани који имају право на бесплатну правну подршку на основу закона као и маргинализоване категорије становништва у Општини Крупањ могу имати једнак приступ правди. Бесплатна правна подршка састоји се од пружања опште правне информације, попуњавања формулара, састављања јавнобележничке исправе и посредовања у решавању спорова.

Врло је важно напоменути да пружаоци бесплатне правне подршке не смеју да пружају бесплатну правну помоћ (бесплатну правну помоћ пружају адвокати који су уписани у Регистар пружалаца бесплатне правне помоћи). Да ли грађанину треба правна подршка или помоћ одређује то – да ли спорна ситуација захтева учешће суда, јер пред судом поступају само адвокати, који су једини овлашћени за пружање бесплатне правне помоћи.

У приземљу зграде општинске управе Крупањ налази се канцеларија/саветодавна служба  за пружање правне помоћи бр.2.  

Радним данима служба ради од 07-15 часова.Једном седмично бесплатна правна подршка пружаће се и на терену, односно у просторијама месних заједница, а  о термина долазака грађани/ке ће бити благовремено обавештени.

С.М.

Natrag

Back Top