ОДРЖАН СЕМИНАР У КРУПЊУ

24-10-2019 16:07 od Moderator

Седници Савета присуствовали су: Владан Красавац, начелник Мачванског управног округа, Иван Исаиловић,председник општине Крупањ, Ненад Бесеровац,председник општине Богатић, Радован Дивнић,заменик градоначелника Лознице /по овлашћењу градоначелника Лознице/, Милан Тофиловић,заменик председника општине Љубовија / по овлашћењу председника општине Љубовија/, Владан Милошевић,помоћник председника општине Владимирци / по овлашћењу председника општине Владимирци/, Весна Марјановић,заменик председника општине Крупањ, Младен Марковић,секретар скупштине општине Крупањ, Милорад Симић,начелник општинске управе Крупањ, начелници и представници општинских штабова за ванредне ситуације у градовима Лозница и Шабац и  општинама Љубовија,Крупањ,Мали Зворник,Осечина, представници ЈП“Србија воде“, директори јавних предузећа из Лознице и Крупња  и  Зорица Чолић, саветник, шеф Одсека и  секретар Савета  Мачванског управног округа .

Домаћин данашње седнице Савета председник општине Иван Исаиловић поздравио је начелника Мачванског управног округа Владана Красавца и захвалио се што је управо општина Крупањ домаћин седници Савета Управног округа.Пожелео је добродошлицу учесницима седнице и предавачаима,као и медијима који извештавају са ове седнице.

1.Анализа ефеката противерозивних радова у последњих десет година,после катастрофалних поплава у Крупњу,Текији /Кладово / 2014.године и Трговишту 2010.године.

Известиоци су еминентни стручњаци Проф др Ратко Ристић,Проф др Станимир Костадинов,Љубомир Попара,Зоран Вучинић и мр Милутин Стефановић.

Начелник Мачванског управног округа је отворио Шесту  седницу Савета и поздравио све присутне.Захвалио се општинској управи Крупња и домаћину председнику општине Ивану Исаиловићу на указаном  гостопримству и спремности да буде домаћин седници Савета Управног округа. Наводи да је ова седница у договору са известиоцима и значају теме која је опредељена, истовремено и семинар едукативног карактера.

Мр Милутин Стефановић  је у име Удружења бујичара Србије,чији је председник, уручио плакету почасног члана Удружења бујичара Србије Ивану Исаиловићу, председнику општине Крупањ, за несебичан рад и допринос у овој области.   Након овог уводног дела приступило се усвајању дневног реда за данашњу седницу Савета Мачванског управног округа .Није било предлога за измену и допуну дневног реда .Дневни ред седнице Савета  једногласно је  усвојен од стране присутних чланова Савета.

Прешло се на прву тачку дневног реда:

  1. 1.      Анализа ефеката противерозивних радова у последњих десет година,после катастрофалних поплава у Крупњу,Текији /Кладово / 2014.године и Трговишту 2010.године.


            Општи циљ овог  пројекта је разрада метода и поступака за предузимање превентивних и заштитних мера за спречавање негативних последица ерозионих процеса  разорних бујичних поплава на друштвене и привредне системе и јачање њихове отпорности и  способности оправка од утицаја , као и на подизање јавне свести да се негативне последице могу умањити или потпуно спречити, ако се проблеми на време идентификују и благовремено предузму превентивне и заштитне мере.

Професор др Ратко Ристић одржао је предавање на тему:“Светски трендови у превенцији природних катастофа и заштити животне средине на примеру Србије“.Предавање је пропраћено слајдовима на ову тему уз навођење да је у припреми Закон о климатским променама који ће свакако дати одређена законодавна решења у овој области.Као један од значајних момената у превенцији истакао је повећање пошумљености свих делова Републике Србије,посебно Војводине ,кроз систем шумских појасева.Потребно је постигнути степен пошумљености на 42% до 2050.године.

Професор др Станимир Костадинов излагао је на тему:“Противерозивни радови у функцији одбране /превенције/од бујичних поплава“.Акценат је у пошумљавању, којим се врши заштита од ерозије ,а самим тим и заштита од полава.

Љубомир Попара говорио је на тему:“Горанска пошумљавања у Србији“.Истакао је да је у претходним годинама ,када је основан Савез горана био присутан тренд горанског пошумљавања.Организација горана је основана далеке 1960.године и у том периоду се масовно пошумљавало,кроз добровољне акције овог удружења.Данас је обим пошумљавања неупоредиво мањи.

Зоран Вучинић је имао тему:“Улога метереологије у најави бујичних поплава“. Од великог значаја је свакако благовремена  информација о временској прогнози, како би се предузеле све неопходне мере у циљу спречавања последица.Свакако да је присутна велика улога и значај метереологије у најави бујичних поплава,али и других елементарних непогода.

Мр Милутин Стефановић,председник Удружења бујичара Србије говорио је на тему:“Ефекти противерозивних радова на подручју Србије у претходних пет година“.Након катастрофалних поплава које су задесиле Републику Србију предузимане су бројне мере и активности како би се у наредном периоду спречиле катастрофалне последице од оваквих догађаја. Урађено је велики број брана,уређена су приобља,едуковано је становништво. Приказани су бројни сладови на којима се видела снага природе и штета која је том приликом настала.Предавач је и сам био учесник догађаја у Крупњу,када су катастрофалне поплаве задесиле ову општину.

Након одржаних предавања по поменутим темама присутни су били у прилици да поставе питања предавачима.

На крају седнице Савета Мачванског управног округа начелник Владан Красавац се захвалио учесницима,предавачима и медијима који су дали допринос да ова седница буде одржана.

ЗАКЉУЧЦИ СА СЕДНИЦЕ САВЕТА

1.Општи је закључак да је семинар на тему:“Анализа ефеката противерозивних радова у последњих десет година,после катастрофалних поплава у Крупњу Текији /Кладово/ 2014.године и Трговишту 2010.године ,у потпуности успео и да је потребно у сваком Управном округу одржати овај семинар како би се локалне самоуправе упознале са овом темом;

 2.Наглашена је велика улога локалних самоуправа у превенцији од поплава и потреба улагања у превенцију.


Natrag

Back Top