STAVOVI GRAĐANA O ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE

06-06-2013 09:06 od Jelena Milosavljević

 

tl_files/portal/vesti/123o.jpg

U nameri da se unapredi stanje životne sredine u opštinama Aleksandrovac, Bela Crkva, Krupanj, Kuršumlija i Svilajnac, projekta IMPACT Nemačke organizacije za međunarodnu sradnju (GIZ) sprovodi u periodu od 7. juna do 7. jula 2013. ispitivanje javnog mnjenja o stavovima i ponašanju  prema životnoj sredini.

Anketiranje će  započeti u srednjim školama, a tokom projekta obuhvatiće mesne zajednice, privatni sektor i nevladine organizacije. Anketa ima za cilj da proceni potrebe i stavove stanovnika ovih 5 opština, kako bi se ustanovile adekvatne mere za unapređenje životne sredine. Biće obuhvaćen i aspekt komunikacije i uloge lokalnih medija za prenošenje informacija značajnih za žaštitu životne sredine. Celokupan projekat obuhvata i izradu plana komunikacije, kao i sprovođenje akcija koje će uključiti  decu školskog i predškolskog uzrasta, kao glavne pokretače promena.

Rezultati ankete ukazaće opštinskoj upravi koji su to problemi sa kojima se građani najčešće susreću , da li su spremni da promene svoje navike kako bi doprineli zdravijoj  životnoj sredini i koji kanali komunikacije su najbolji za informisanje i edukaciju građana u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama. 

Dok je tema zaštite životne za građane u Nemačkoj  na drugom mestu prema anketi obavljenoj u Nemačkoj 2012. u našoj zemlji prema nezvaničnim podacima 60% stanovništva nije zadovoljna sa situacijom u oblasti zaštite životne sredine, ali se ne uključuje u proces upravljanja otpadom i otpadnim vodama, čekajući da određena akcije u toj oblasti neko drugi inicira.

Istina, u vreme krize upravljane otpadom nije prioritetna tema, jer građani su zaokupljeni egzistencijom, socijalnim problemima, zdravljem, i veruju da će ekološke teme doći na red kad se srede mnogo važnija lična i državna pitanja.  Tema zaštite životne sredine i jeste diretno povezana sa zdravljem, ali takođe i rešavanje nekih socijalnih problema, budući da  sektor reciklaže i tretiranje otpadnih voda otvara i nova radna mesta. U Evropskim zemljama otpad se odavno ne tretira kao đubre, već kao potencijal za privredni razvoj i prosperitet opštine.

Da li ste i vi spremni na promenu vaših navika i ponašanja?

 S.M. M.T.

Natrag

Back Top