23.10.2014. - Završena lokalna kampanja „Uključi se!“ u Krupnju

28-10-2014 09:40 od Jelena Milosavljević

Lokalna udruženja građana iz Krupnja: Biciklističko-ekološko društvo „Ecobike“, „Zeleno oko“, „Lastar“, „Udruženje preduzetnika“ i „Solart“  su tokom poslednje dve sedmice sproveli lokalnu kampanju „Uključi se!“, sa ciljem informisanja i uključivanja svojih sugrađana u izradu Akcionog plana za sprovođenje Strategije lokalnog održivog razvoja opštine Krupanj. Izradu Akcionog plana koordiniše opštinska uprava zahvaljujući podršci Stalne konferencije gradova i opština- SKGO, a organizacije civilnog društva aktivno sudeluju u ovom procesu zahvaljujući tehničkoj podršci CenTriR-a i udruženja „Građanska šansa“ iz Valjeva.

Kampanja je pored informisanja građana putem lokalnih medija, podrazumevala distribuciju flajera, kao i anketiranje građana o razvojnim prioritetima opštine na više punktova u centru opštine. Ukupno 284 lica je popunilo anketni listić, birajući 2 od 6 ponuđenih razvojnih prioriteta opštine. Najviše njih je istaklo da su ulaganja u poljoprivredu i infrastrukturu, kao i sprovođenje projekata u ove dve oblasti, najvažniji za dalji razvoj opštine Krupanj. Nešto manji broj ispitanika smatra da ključni prioritet razvoja opštine treba da budu razvoj preduzetništva i nove investicije, odnosno ulaganje u razvoj društvenih delatnosti, kao što su obrazovanje, socijalna zaštita, zdravstvo, kultura i sport. Iako opština Krupanj ima izuzetne potencijale za razvoj turizma, tek svaki četvrti anketirani građanin smatra da razvoj turizma može doneti opšti boljitak celokupnoj zajednici, a na začelju liste razvojnih prioriteta su se našli projekti iz domena ekologije i zaštite životne sredine. Predsednik udruženja „Ecobike“, Dušan Žugić, je predsedniku opštine Krupanj i koordinatoru tima za strateško planiranje predao izveštaj o rezultatima sprovedene ankete, kako bi se na osnovu sakupljenih predloga građana planirali projekti koji će ući u Akcioni plan čija je izrada u toku.

CenTriR duguje veliku zahvalnost udruženju „Ekobike“ koji je bio glavni realizator lokalne kampanje, partnerskoj organizaciji Građanska šansa koja zajedno sa nama radi na jačanju kapaciteta lokalnih OCD, kao i opštini Krupanj koja je pokazala dobru volju i otvorena je za saradnju na ovom zajedničkom poduhvatu.

CenTriR

Natrag

Back Top