ANALIZA KOMERCIJALNOG OTPADA U OPŠTINI KRUPANJ

18-11-2014 15:15 od Jelena Milosavljević

Uz podršku projekta IMPACT koji sprovodi GIZ, a na zahtev Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije, sredinom novembra u opštini Krupanj će biti testirana metodologija za utvrđivanje količine i sastava komercijalnog otpada. Komercijani otpad nastaje u restoranima, preduzećima, prodavnicama, javnim institucijama i zdravstvenim ustanovama. Ovaj otpad je sastavni deo komunalnog otpada, veoma je sličan otpadu iz domaćinstava, ali ipak ima posebne karakteristike u zavisnosti od delatnosti u kojoj nastaje. Neretko se dešava da je kontejner ispred restorana ili kafića prepun plastičnih, staklenih flaša i limenki, dok je kontejner ispred prodavnice obično napunjen kartonskim kutijama i drugom ambalažom

Izrada nacionalne metodologije za utvrđivanje sastava i količine komercijalnog otpada pomoći će Agenciji u prikupljanju podataka prema evropskim standardima. Naime, od 2015. godine Srbija će biti u obavezi da dostavlja podatke evropskoj Agenciji za životnu sredinu na način na koji može da se utvrdi koliko su ispunjenjeni zacrtani ciljevi za reciklažu na nivou Evrope. Prikupljeni podaci na ovaj način, omogućiće lokalnim samoupravama i Republici Srbiji da steknu uvid o mestima nastajanja otpada koji su pogodni za reciklažu.

Analiza komercijalnog otpada ne služi samo za ispunjavanje zakonske obaveze, već je važna  za optimizaciju sistema za upravljanje otpadom. Cilj je korišćenje otpada kao resursa, poboljšanje kvaliteta života svih građana i stvaranje dodatne vrednosti za celu opštinu. 

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) je organizacija za međunarodnu saradnju koja u ime nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), podržava Srbiju kroz mnogobrojne bilateralne i regionalne projekte. Kao implementaciona organizacija Vlade Savezne Republike Nemačke, GIZ već više od 14 godina predstavlja pouzdanog partnera u pružanju podrške javnom, privatnom i civilnom sektoru u Republici Srbiji. Od 2000. godine, Savezna Republika Nemačka je kroz neposrednu pomoć kao i putem fondova EU izdvojila za Srbiju 1,6 milijarde evra, što predstavlja najveći pojedinačni iznos razvojne pomoći koji je neka država uputila Srbiji.

S.M.

Natrag

Back Top