РЕГИОНАЛНИ ПРОГРАМ СТАМБЕНОГ ЗБРИЊАВАЊА ИЗБЕГЛИЦA РЕАЛИЗУЈЕ СЕ И У КРУПЊУ

03-11-2015 11:58 od Jelena Milosavljević

Рeгиoнaлни прoгрaм стaмбeнoг збрињaвaњa (РСП) je зajeднички вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Републике Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa oкo 27.000 нajугрoжeниjих избeгличких пoрoдицa, oднoснo зa oкo 74.000 људи у рeгиoну. Oд тoг брoja 16.780 пoрoдицa je у Србиjи, тaчниje oкo 45.000 људи.  РСП  Србије биће спроведен  и у Крупњу кроз пројекат стамбене изградње за потребе социјалног становања у заштићеним условима у оквиру Регионалног стамбеног програма.                                                                  

               Регионални стамбени програм Републике Србије вредан је 330 милиона евра и  финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.   Република Србија са Банком за развој Савета Европе закључила дана 14. августа 2015. године Споразум о донацији у вези са Регионалним програмом стамбеног збрињавања и у вези са Потпројектом 5 у оквиру Пројекта стамбеног збрињавања Републике Србије, којим је у оквиру Компоненте 1 предвиђена изградња станова у Општини и којим је дефинисано финансирање пројекта.

                  Као Водећа институција за Програм  стамбеног збрињавања избеглица из Хрватске и Босне и Херцеговине одређен Комесаријат. Оквирним  споразумом  одређен  је ЈУП, као јединица којој се поверава спровођење пројекта, техничка подршка, преко одређених органа локалне самоуправе, а Општина обезбеђује комунално опремање грађевинског земљишта за изградњу објекта.

                 Општина Крупањ и Комесаријат потписали су Меморандум о сарадњи на реализацији Регионалног стамбеног програма – Стамбени програм у Републици Србији, заведен у Општини под бројем 360-25/2014 од дана 29. августа 2014. године, а код Комесаријата под бројем 9-9/244 од дана 29. августа 2014. године.  Предмет овог Меморандума о сарадњи  је сарадња на обезбеђивању стамбених решења за најугроженија лица у статусу избеглице и лица којима је престао статус избеглице и која су стекла држављанство Републике Србије, кроз изградњу стамбеног објекта за социјално становање у заштићеним условима са 5 стамбених јединица.

     Општинско  Веће општине Крупањ је образовало Тим за спровођење регионалног програма стамбеног збрињавања избеглица  на територији општине , са задатком да се стара о благовременом  извршавању  обавеза преузетих  Уговором  о  начину спровођења стамбене изградње у оквиру Регионалног стамбеног  програма  – Стамбени програм у Републици Србији, Потпројекат 5. За координира активности служби локалне самоуправе које обезбеђују административно-техничку подршку и сарађује са представницима Комесаријата и Јединицом за управљање пројектима, постављен је заменик Председника општине Предраг Марјановић.   

            Наведени  уговори  раније потписани од стране Локалних самоуправа, Центара за социјални рад, Комесаријата и Јединице за управљање пројектима,  представницима општина и градова свечано су  уручени, у суботу 31.10.2015.године у Новом Саду  у дворани Српског народног позоришта, од стране министра спољних послова, првог потпредседника Владе и председника Комисије за координацију  процеса трајне интеграције избеглица  Владе  Републике Србије господина Ивице  Дачића у присуству високих представника донатора РСП-а, међународних организација и институција Републике Србије надлежних за спровођење програма:

 Њ.E. Мајкла Давенпорта, шефа Делегације ЕУ у Републици Србији

 Њ.Е. Мајкла Д. Кирбија, амбасадора Сједињених Америчких Држава,

 господина Стефана Селена, заменика директора Генералног директората за зајмове и друштвени развој Развојне банке Савета Европе,

 господина Ханса Фридириха Шодера, шефа Представништва УНХЦР за Србију,

 господина Мајкла Ујехаре, заменика шефа Мисије ОЕБС-а,

 господина Горана Квргића, директора Јединице за управљање пројектом Истраживање и развој д.о.о. Београд,

 господина Милоша Вучевића, градоначелника Новог Сада и

 господина  Владимир Цуцић, комесара  за избеглице и миграције Републике Србије.         Свечаности је присуствовао и у име општине Крупањ Уговор примио председник општине Крупањ Раде Грујић. Општина Крупањ је једна од 61 општине у Републици Србије.                                                       

 

                                                                                                      Повереник за избеглице

                                                                                                                      Милан  Јовановић

Natrag

Back Top