ОПШТИНУ КРУПАЊ ПОСЕТИЛИ МИНИСТАР БРАНИСЛАВ НЕДИМОВИЋ И ПОСЛАНИЦА ИВАНА ПОПОВИЋ

24-02-2021 14:29 od Moderator

Данас у Великој сали општине Крупањ,на иницијативу посланице Иване Поповић, одржан је радни састанак са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Браниславом Недимовићем и председницима општина Мали Зворник-Зоран Јевтић , Љубовија-Милан Јовановића и Крупањ-Иван Исаиловић . Повод састанка  је било међусобно информисање о томе шта је урађено до сада,који су то проблеми са којима се сусрећу локалне самоуправе и шта је то што би било добро реализовати у наредном периоду.

Ивана Поповић је истакла да се разговарало о актуелним проблемима у пољопривреди, водопривреди и шумарству са којима се сусрећу у локалним самоуправама, као и субвенцијама у пољопривреди, али и о санацији речних корита у Крупњу.

Надам се да ћемо у будућности имати све више оваквих сусрета и разговора са представницима министарстава како бисмо извршну власт упознали са проблемима са којима се сусрећемо на локалу и како бисмо од њих затражили одговарајућу помоћ - рекла је Поповићева.

Почетком марта ћемо пољопривредницима исплатити око 7,5 милијарди динара, а новац је намењен свим власницима пољопривредног земљишта. За сваки хектар добиће по 4.000 динара.Од  марта месеца креће се са исплатом субвенција за пољопривреднике, за које је у буџету опредељено 53 милијарде динара за 2021.годину.Такође,говорило се о систему авансних субвенција,које се спроводе са Светском баком и где ће пољопривредници добијати 50 % бесповратна средства и 40 % повољног кредита, уз 10% самосталног учешћа. За ту меру опредељено је 38 милиона долара-истакао је министар Недимовић

У току састанка Министар је најавио измену Закона о комасацији и пољопривредном земљишту, као и да је држава у инвестиционом програму „Србија 2025“ определила око 80 милиона евра за комасацију.

Новина која ће по речима Министра, бити можда најинтересатнија локалним самоуправама је IPARD III . Почетак овог програма се очекује у 2022.години и односиће се на изградњу комуналне инфраструктуре ( водоводне и канализационе мреже, путне мреже) и ту ће носиоци бити локалне самоуправе.

Много је тога у протеклом периоду урађено у области пољопривреде томе у прилог говори чињеница да је у 2020.години, години Короне, остварен рекордан извоз од 4,14 милијарди долара. То је свакако резултат мера које је ово Министарство спроводило у 2018. и 2019.години -рекао је Недимовић

С.М.

Natrag

Back Top