Poljoprivreda u Opštini Krupanj

 

Opština Krupanj raspolaže sa 16.565 ha obradivog poljoprivrednog zemljišta što čini 48 % od ukupne zemljišne površine, od čega njive i voćnjaci čine 15.433 ha, odnosno 77 % poljoprivrednih površina.

Do 14.6.2005. godine na teritoriji opštine Krupanj u svojstvu poljoprivrdnog gazdinstvo registrovano je 623 fizička lica i 4 pravna lica.

Većina stanovništva u opštini Krupanj bavi se poljoprivredom. Najdominantnija je voćarska proizvodnja, pre svega malina i to sorta Vilamet. Prosečna godišnja proizvodnja maline iznosi 3.000- 3.500 tona. Sem ove proizvodnje dosta je zastupljeno i gajenje šljive, sorte Požegača i Stenlej, sa godišnjom proizvodnjom od 800 do 1.000 tona. Poslednjih godina, počev od 2000., znatno više se proizvodi kupina i to sorta Čačanska bestrna.. Danas se na području opštine Krupanj proizvodi od 300-400 tona kupina.. U okviru ratarske proizvodnje najviše se za tržišnu prodaju gaji krompir; godišnje se proizvede od 4.000 - 5.000 tona. Na području opštine gaje se i druge voćarske, ratarske i povrtarske kulture.

Većina poljoprivrednih kultura ne tretira se zaštitnim sredstvima, pa se mogu smatrati organski zdravom hranom. Tu spadaju sledeće kulture: trešnja, divlja jagoda, divlja kupina, domaća jabuka i kruška, divlja breskva, višnja, paradajz, paprika, pasaulj, grašak, karfiol, pšenica, kukuruz, ječam, ovas.

U okolini Krupnja dosta dobro uspevaju samonikle vrste bilja: zova, lipa, aftik, šumske pečurke, šipurak. Neko od ovog bilja otkupljuju hladnjače sa teritorije opštine.

Stočarstvo je odlika individualnih poljoprivrednih gazdinstava i akcenat je dat na govedarstvo, ovčarstvo i svinjarstvo kroz proizvodnju svežeg mesa i mleka. Imajući u vidu da livade i pašnjaci čine 23% ukupnog poljoprivrednog zemljišta, adekvatnim izborom odgovarajućih travnih smeša postizani su solidni prinosi.

Godišnja proizvodnja mleka iznosi 2800 tona. Svinje se uglavnom proizvode za sopstvene potrebe (14.000 grla godišnji). Gaje se još i ovce (12.000 grla godišnje), bikovi, (200 grla godišnje) i živina.

Uzgoj kalifornijske pastrmke, šarana i drugih vrsta na malobrojnim ribnjacima u poslednje vreme postaje unosan posao.

Celokupna poljoprivredna proizvodnja, koja se moze visestruko uvecati, prestavlja polaznu sirovinu za razvoj preradivacki kapaciteta poljoprivrednih proizvoda.