27.11.2011.

Karate klub „Krupanj“ – 27 medalja na međunarodnom turniru u Beogradu!

 

U  nedelju  27.11.2011.  u  sportskom  centru  „Voždovac“  na  Banjici, održan  je  veliki  međunarodni Memorijalni  karate  turnir „Nenad  Batočanin“na  kom  je  učestvovalo  čak  800  takmičara. U  veoma  jakoj  konkurenciji  najjačih  beogradskih  klubova   i  klubova  iz  Makedonije , Crne Gore  i  BiH , naši  sjajni  karatisti , osvojili  su  čak  27  medalja  i  svojim  izvođenjem  kata  i  borbi  oduševili  sve  poklonike  karate  sporta.

Zlatnu  medalju  u  disciplini  borbe  osvojila  je  Milica  Despotović.Srebrne  medalje  osvojili  su : Jovan  Gligorić  u  katama  i  borbama , Dimitrije  Grujičić,Lukić  Katarina  i  Alimpić  Nebojša. Bronzane  medalje  osvojili  su  kata  timovi  KK “Krupanj“  u  kategoriji  kadeta  i  pionira , i  borba  tim  u  kategoriji  nada.

 

Pojedinačno  bronzane  medalje  osvojili  su: Sofija  Đukanović, Predrag  Simeunović, Igor  Vićentić, Aleksandar  Radovanović, Stefan  Stanimirović, Miloš  Ranković, Nemanja  Divljaković, Jovanović  Milan, Bojan  Pavlović, Vilotić  Ana, Jelena  Nešić, Pešić  Ana  i  Anđela, Pavlović  Velimir, Salkić  Mirjana, Antonić  Slavko, Marija  Nenadović  i  Slađana  Marković.

 

Treneri  karate kluba „Krupanj“  Željko  Petković  i  Željko  Stanimirović, prezadovoljni  su  ovako  velikim  uspehom  svojih  takmičara!

 

 

 

13.11.2011.

Novi uspeh takmičara atletskog kluba "Junior"

 

Na 35. „Jesenjem krosu“ u organizaciji atletskog kluba „Partizan“, koji je održan 13. novembra 2011. godine na stazama pored jezera Ade Ciganlije u Beogradu, mlade takmičarke atletskog kluba ''Junior'' su ponovo postigle izuzetne rezultate.

 

U kategoriji devojčica 2002.godište i mlađe-na stazi od 200 m. Sara Sekulić je osvojila prvo,a Lidija Marković drugo mesto.Na stazi iste dužine u kategoriji devojčica 2000. godište, najuspešnija je bila Nikolina Gajić. U kategoriji mlađih pionirki na stazi od 400 m. - Slađana Grujičić je osvojila četvrto mesto, a Jovana Damnjanović šesto mesto. Na stazi od 500 m. u kategoriji starije pionirke Jovana Milićević je zauzela četvrto, a Milica Avramović sedmo mesto.U glavnoj trci dana na stazi od 7.700 m. u kategoriji juniorki - Jasmina Pajić je u izuzetno jakoj konkurenciji zauzela treće mesto.

 

Rezultatima i atletskom sezonom na izmaku,treba da budemo svi ponosni,jer su uloženi trud i rad u atletskom klubu na čelu sa trenerom Laurom Lukić,i vrednim i talentovanim devojkama i mladićima,pozicionirali atletski klub ''Junior'' na atletsku mapu uspešnih klubova naše zemlje.Želimo im još puno uspeha u budućnosti.

 

Kancelarija za mlade

 

 

02.11.2011.

Poseta ambasadora Japana opštini Krupanj povodom primopredaje japanske donacije JKP “Put” iz Krupnja

 

Vlada Japana je donirala 58.500 evra Javnom preduzeću “Put” iz Krupnja u cilju poboljšanja života ljudi nabavkom cisterne za pijaću vodu.

Svečana primopredaja donacije obavljena je 2.novembra u opštini Krupanj kada je u posetu došao ambasador Japana Nj.E.g. Toshio Tsunozaki. Ambasador je dočekan oko 12 časova ispred zgrade opštine Krupanj uz prisustvo rukovodstva opštine, mnogobrojnih gradjana i učenika. U glavnoj ulici gde je bila parkirana dobijena cisterna za pijacu vodu ambasadoru je predstavljen njen značaj za građane opštine. Nakon kraćih razgovora ambasador je zvanično uručio ključeve od cisterne direktoru JP,,Put” Goranu Nenadoviću. Detaljnije o ovoj vesti

 

 

10.10.2011.

„Dani krompira 2011“

 

U organizaciji Turističke organizacije Opštine Krupanj a pod pokroviteljstvom Opštine Krupanj na platou ispred Doma kulture Politika  u nedelju 09. oktobra održana je sedma po redu privredno-turistička manifestacija Dani krompira u Rađevini.

Program Manifestacije je obuhvatio izlagače krompira, proizvoda domaće radinosti i takmičenje u pripremanju slatko slanih jela od krompira i kuvanju krompir gulaša. U kulturno umetničkom programu nastupili su članovi sekcije KUD Mića Tadić iz Krupnja. U konkurenciji poljoprivrednika najuspešniji proizvođači su dobili prigodne nagrade i diplome.

 

Za najvećeg proizvođača po zasejanoj površini proglašen je Milijan Avramović iz Vrbića, za najveći prinos po hektaru Slavko Radinović iz Šljivove. Najteži krompir ove godine na manifestaciju je doneo Milićević Milan  iz Šljivove a njegova težina  bila je 1380 grama.

 

U spremanju slatko slanih jela na temu krompira, prvu nagradu dobio je Slobodan Aćimović, drugu Slobodanka Đurić a treću Borka Grujić. Najuspešniji u kuvanju krompir gulaša bili su takmičari Udruženja građana Pečurka  a odmah za njima i predstavnici Lovačkog uduženja Krupanj kao i takmičarske ekipe iz Kostajnika.

 

29.09.2011.

Potpisivanje Memoranduma o međuopštinskom partnerstvu opština Mali Zvornik, Ljubovija,Krupanj, Osečina i grada Loznice na pripremi projekta“Istražite blago Podrinja“

 

U Loznici 29.09.2011. godine održano je  svečano potpisivanje Memoranduma o međuopštinskom  partnerstvu opština Mali Zvornik, Ljubovija,Krupanj, Osečina i grada Loznice na pripremi  projekta“Istražite blago Podrinja“ čime   će se sagledati postojeće stanje u oblasti turizma i predvideti sprovođenje aktivnosti na ostavrenju opšteg cilja –unapređenje turizma u regiji Podrinje.

Planirane aktivnosti projektom mogu značajno doprineti promociji turističkih potencijala , razvoju turističke infrastrukture , razvoju ljudskih  resursa, međusobnom povezivanju partnerskih opština  na razvoju turizma i prepoznatljivosti regije Podrinje .

Podršku međuopštinskom partnerstvu pruža donatorski program EU RSEDP2 koji je nakon konkurisanja sa međuopštinskim projektima izabrao 6 partnerstva sa kojima će raditi do maja 2012.godine.

Dodatna vrednost saradnje na pripremi projekta“Istražite blago Podrinja“ je razvijanje međuopštinskog partnerstva  na pripremi i realizaciji  drugih regionalnih razvojnih projekta u budućnosti.

Memorandum o razumevanju i saradnji na pripremi projekta“Istražite blago Podrinja „ u ime opština partnera potpisali su :

Opština  Mali Zvornik-Miodrag Lazić-Predsednik opštine Mali Zvornik

Opština Krupanj-Saša Bogdanović-Zamenik predsednika opštine Krupanj

Opština Osečina-Nenad Stevanović-Predsednik opštine Osečina

Grad Loznica-Milojka Smiljanić- Načelnica Gradske uprave

Opština Ljubovija-Miroslav Nenadović-Zamenik predsednika opštine Ljubovija

 

[Detaljnije o ovoj vesti...]

 

28.09.2011.

"Međunarodni dan prava javnosti da zna": Opštini Krupanj dodeljeno priznanje

 

U Beogradu, 28.septembra 2011.godine u organizaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Koalicija za slobodan pristup informacijama, NUNS i UNS, OEBS i UNDP, uz učešće velikog broja predstavnika medija, NVO, organa vlasti, kao i članova diplomatskog kora održan skup posvećen obeležavanju Međunarodnog dana prava javnosti da zna.Skupu su se obratili g-din Tomas Mor,zamenik šefa Misije OEBS u Srbije,nj.e. Nils Ragner Kamsvag, ambasador Kraljevine Norveške u republici Srbiji, g-din Viljem Infante, stalni predstavnik UNDP u Republici Srbiji, g-din Milan Marković, predstavnik Vlade i ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti g-din Rodoljub Šabić.

[Detaljnije o ovoj vesti...]

 

 

27.09.2011.

Obeležena godišnjica bitke na Mačkovom kamenu

 

U subotu 24. septembra 2011. godine na Mačkovom Kamenu u organizaciji Opštine Krupanj i Opštine Ljubovija obeležena je 97 godina od odigravanja jedne od najkrvavijih bitaka u Prvom svetskom ratu i u istoriji ratovanja srpskog naroda.

Vence na Spomen kosturnicu položili su predstavnici opština Krupanj i Ljubovija,Saveza i udruženja potomaka ratnika od 1912-1920 iz Ljubovije,Užica i Kosjerića kao ipredstavnici SUBNORA. Opelo poginulim ratnicima održali su sveštenici krupanjske crkve. O samoj bitci istorijski čas je održao profesor Cvetojević iz Ljubovije. U obraćanju prisutnim učesnicima događaja Zamenik Predsednika Opštine Krupanj Saša Bogdanović je podsetio da se bliži proslava stogodišnjice bitke i da je potrebno da zajedničkim snagama uz pomoć državnih organa organizujemo proslavu dostojnu veličini bitke i da se ovaj kompleks koji obuhvata i spomen crkvu u Krupnju održava i prilagodi velikom broju posetilaca koji ga tokom cele godine poseti.

 

Turistička organizacija opštine Krupanj

     

 

 

12.09.2011.

Prva ulična trka Krupanj 2011

 

Povodom Dana Opštine Krupanj, u sredu 21. septembra sa početkom u 12. časova, biće održana prva ulična trka.

Organizator trke je A.K. Junior, a generalni pokrovitelj je Opština Krupanj uz sponzorstvo Unika i Dunav osiguranja. Takmičenje će se održati u 22. kategorije od predškolaca do srednjoškolaca. Za sve učesnike organizator je obezbedio prigodne nagrade, a pobednici po kategorijama će dobiti i pehare i diplome. Manifestaciji će prisustvovati i predstavnici Atletskog saveza Srbije, a učešće su najavili atletski klubovi iz cele Srbije.

 

Atletski klub ,,Junior"

     

 

 

05.09.2011.

Ekološka akcija „Neka bude čisto“

 

Biciklističko-ekološko društvo "ECOBIKE" iz Krupnja uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije u okviru volonterske omladinske akcije "Mladi su zakon" za Mačvanski okrug resurs centra Udruženja građana "Svetionik" iz Loznice organizuje ekološku akciju "Neka bude čisto" u petak 9. septembra 2011. godine u Krupnju.

U akciji će osim članova Društva "ECOBIKE" učestvovati i 30 volontera učenika srednje škole iz Krupnja u akciji čišćenja, a potom i u centru grada uz podršku dece iz predškolske ustanove "Naša radost" i učenika osnovne škole "Borivoje Ž. Milojević" iz Krupnja  u edukativnom i zabavnom programu sa ciljem da upoznaju građane o potrebi zaštite životne sredine.

Akcija će biti zabeležena i biće napravljena dva foto-panoa i dokumentarni film. Foto-panoi će biti postavljeni u holu opštine Krupanj i holu srednje škole u Krupnju, a dokumentarni film o akciji "Neka bude čisto" biće emitovan na lokalnoj televiziji.

     

Biciklističko-ekološko društvo "ECOBIKE"

 

05.07.2011.

Dani Međaša 2011

 

     Po drugi put na planini Jagodnji u blizini istorijskog Mačkovog Kamena, u organizaciji Turističke organizacije Opštine Krupanj i Etno sela „ Mačkov kamen“održana je manifestacija „Dani Međaša 2011“.

     Program manifestacije je počeo u subotu 2.jula oko 20. časova muzičkim programom i paljenjem logorske vatre. Lepo vreme, bogat kulturno umetnički program i veliki broj takmičenja  izmamio je veliki broj posetilaca da izađu na ovu prelepu planinu.

    Manifestaciju su otvorili Predsednik Opštine Krupanj Savo Dorić, predstavnik ruske ambasade,general Mirković i vlasnik etno sela Živorad Matić. Po otvaranju sa bine je simbolično pušten veliki broj golubova, a potom je položen venac na spomenik na Mačkovom Kamenu.

  Nedeljni program takmičenja počeo je u devet časova takmičenjem u kuvanju posnog i mrsnog pasulja. Zatim je održano, po prvi put na ovim prostorima i promotivno takmičenje u kosidbi. Najviše interesovanja velikog broja posetilaca izazvalo je takmičenje u narodnom višeboju, gde je u takmičenju u bacanju kamena sa ramena i u skoku u dalj pobedio Aleksandar Krajišnik a najspretnija ekipa u nadvlačenju konopca bila je ekipa Osečine. U nadigravanju za dukat po kome Rađevina postaje prepoznatljiva, pošto je ovo jedna od tri manifestacije na kojima se dele dukati za najbolje igrače, dodeljeni su dukati u muškoj i ženskoj konkurenciji kao i za najbolji par. Kinološka izložba pasa goniča u organizaciji kinološkog društva „Đulim“ ,koja je međunarodnog karaktera, okupila je veliki broj pasa goniča a za najuspešnije u rasi dodeljeni su i prigodni pehari i pokloni. U kulturno umetničkom programu učestvovali su folklorni ansambli iz Beograda, Loznice,Osečine,Pecke i Krupnja.

    Svoje proizvode iz domaće radinosti na manifestaciji predstavili su i mnogobrojna udruženja i pojedinci.

    Manifestaciju je pratio i veliki broj predstavnika medija iz čitavog regiona.

Veliki broj posetilaca  predstavlja obavezu organizatorima da za narednu godinu pripreme još bolji program, jer boj posetilaca raste i očekivanja su da će u narednim godinama ova manifestacija prerasti u jednu od najposećenijih u ovom delu Srbije.

     

Turistička organizacija opštine Krupanj

 

 

 

06.07.2011.

Veliki uspeh mladih krupanjskih atletičara

 

Na 37.Međunarodnoj atletskoj trci oko Avale održanoj 03.jula 2011.godine,takmičari atletskog kluba ''Junior'' iz Krupnja,postigli su odlične rezultate u jakoj konkurenciji atletskih klubova širom Srbije.

U konkurenciji devojčica 2002-2003. godište,na stazi dužine 500 metara,prvo i drugo mesto osvojile su Lidija Markovič i Sara Sekulić.Na stazi iste dužine,prvo mesto u konkurenciji dečaka osvojio je Aleksandar Gajić.Najbolja u konkurenciji devojčica 2000-2011.godište bila je Nikolina Gajić.Članice atletskog kluba ''Junior'' Jasmina Pajić,Slađana Grujičić i Jovana Damnjanović osvojile su sva tri pobednička mesta u konkurenciji mlađih pionirki 1998-1999.godište na stazi  od 1.000 metara.Jovana Milićević je na stazi iste dužine,bila najbolja u kategoriji starijih pionirki 1996-1997.godište.Niz od ukupno 9 osvojenih medalja na ovom renomiranom takmičenju,zaokružila je Nataša Živanović osvajanjem trećeg mesta u kategoriji juniorki 1992-1995.godište na stazi od 3.000 metara.

Bilo je ovo još jedno uspešno učešće takmičara atletskog kluba ''Junior'',koji su od osnivanja kluba 2007.godine,osvojili mnoštvo medalja sa mnogobrojnih trka,kroseva i prvenstva na kojima su učestvovali,i na taj način popularisali atletski sport i ''ucrtali'' Krupanj na atletsku mapu Srbije.

  

Kancelarija za mlade opštine Krupanj

 

20.06.2011.

Krupanj dobija mini-pič teren

 

Na konkursu Ministarstva omladine i sporta, raspisanog početkom marta meseca,za izbor jedinica lokalne samouprave,na kojima će se u narednom periodu izgraditi mali sportski tereni za mlade-mini pič,izabrana je i naša opština.Mini-pitch

Mini-pič teren je deo opsežnog zajedničkog projekta Ministarstva i opštine Krupanj.Predviđeno je da igralište posluži rekreativnom i takmičarskom igranju malog fudbala,odbojke i košarke,prvenstveno za decu i školsku omladinu.

Nosilac izrade konkursne dokumentacije bila je Kancelarija za mlade,uz saradnju i tehničku pomoć kolega iz kancelarije za lokalni ekonomski razvoj,građevinskih i ostalih službi opštinske uprave.

Realizacija projekta podeljena je u dve faze. U prvoj, opština Krupanj će iz svojih sredstava realizovati pripremne radnje,kao što su izrada glavnog arhitektonsko-građevinskog projekta,pripremu terena gde će biti postavljen sportski teren,pribavljanje građevinskih dozvola,stručni nadzor i sl.,u cilju izvođenja svih neophodnih radova za uspešnu realizaciju prve faze,čiji je rok 30 dana od dana potpisivanja ugovora.

Druga faza projekta,obuhvata finansiranje i izvođenje završnih radova na izgradnji mini-pič terena,uz izvršenje izbora radova i finansiranja svih radova,i nabavku neophodne opreme za realizaciju druge faze projekta.Kompletnu drugu fazu realizuje Ministarstvo sa izabranim Izvođačem radova.Ukupna vrednost druge faze,tj.iznos odobrenih sredstava od strane Ministarstva za realizaciju projekta,procenjena je na preko 3.700.000,00 dinara.

Očekujemo da planiranim aktivnostima u sklopu realizacije,ovog značajnog projekta za mlade i našu opštinu u celini,i uz postojeću halu sa teretanom,otvoreni bazen,terene za mali fudbal,fudbalsko igralište,sportske terene hotela ''Grand'' i trim stazu,bude upotpunjena ponuda opštine Krupanj korisnicima usluga u oblasti sporta,kvalitetnog provođenja slobodnog vremena i druženja mladih,u nastupajućem letnjem periodu.

  

Kancelarija za mlade opštine Krupanj

 

 

 

05.06.2011.

Akcija „Očistimo Krupanj“

 

Kao i prošle godine Opština Krupanj se i ovog puta priključila akciji „Veliko spremanje Srbije“ , koja se održava povodom petog juna Svetskog dana zaštite životne sredine. U velikom spremanju Krupnja učestvovalo je oko 500 volontera ( osnovne i srednje škole, opštinska uprava, javna i komunalna preduzeća, uruženja građana, kao i sami građani).

 

Akcija „Očistimo Krupanj“ GALERIJA

 

Akcija je održana na 17 lokacija, gde je ukupno prikupljeno 392 velikih kesa smeća i otpada,a 14 m 3 otpada je prikupljeno mehanizacijom.

Posebna pažnja se posvetila čišćenju sledećih lokacija: rečno korito reke Kržava, Bogoštica, Zmajevac i Likodra, ulica Miće Tadića, Radničke, Vuka Karadžića,Jedinstvo, 26.septembar i drugo.

Poruka ove akcije je očistimo Srbiju,ali mnogo važnija, da ne prljamo Srbiju. Dugoročno,akcija „Očistimo Srbiju“ realizuje se u cilju unapređenja svesti građana o očuvanju životne sredine i prirodnih resursa zajedničkom brigom svih nas.

  

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj

 

 

14.06.2011.

Unapređivanje pravednosti obrazovanja

 

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, objavljen u septembru 2009. godine, doneo je mnoge novine koje se tiču povećanja kvaliteta obrazovanja za svu decu. Jedna od stvari koja se unapređuje novim zakonom je pravednost obrazovanja, tj. omogućavanje da pristup deci u školi bude nerestriktivan i nediskriminativan. Šta to konkretno znači?

Podaci iz vremena koje je prethodilo donošenju pomenutog zakona, o broju dece obuhvaćene osnovnim obrazovanjem, bili su zabrinjavajući:

- 85% dece sa teškoćama u razvoju nije obuhvaćeno ni jednim vidom sistemskog obrazovanja,

- većinu učenika u specijalnim školama, čak do 80%, čine romska deca,

- osnovnu školu završava oko 75% dece sa sela,

- manje od 37% romske dece završava osnovnu školu,

- 68% romske dece napušta školovanje još na nivou osnovnog obrazovanja,

- samo 10% dece iz romskih naselja je obuhvaćeno obaveznim obrazovanjem, a naročito je slab obuhvat romskih devojčica .

Novom upisnom politikom nastoji se da ovaj problem bude rešen, te da obuhvat dece u osnovnom obrazovanju bude što veći.

 

Šta je to pravednije u novom zakonu?

 

Sva deca se uključuju u sistem obrazovanja, bez diskriminacije po bilo kom osnovu.

To znači da se u prvi razred osnovne škole upisuje svakodete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. Odlaganje polaska u školu, koje je do sada bilo praktikovano iz raznoraznih razloga, više nije moguće - cilj je da sva deca stasala za školu u nju i krenu a da im se u školi pruži podrška koja im je potrebna.

U školu za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju mogu da se upišu deca samo na osnovu preporuke izabranog lekara nadležnog doma zdravlja, a na osnovu procene potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene ili socijalne podrške učeniku, uzsaglasnostroditelja.

 

Pravednija upisna politika.

Sva deca se upisuju u osnovnu školu, a ispitivanje se vrši nakon upisa u školu i predstavlja osnovu za planiranje rada i dodatne obrazovne podrške.

Ispitivanje deteta upisanog u školu vrše pedagog i psiholog škole primenom standardnih postupaka i instrumenata. Ispitivanje se vrši na maternjem jeziku deteta, a ako u školi ne postoji osoba koja poznaje maternji jezik deteta angažuje se prevodilac.

Ispitivanje dece sa motoričkim i čulnim smetnjama vrši se uz primenu oblika ispitivanja na koji dete može optimalno da odgovori.

Od dokumentacije za upis će biti potrebno dostaviti izvod iz matične knjige rođenih, lična karta roditelja, tj. dokaz o prebivalištu idokaz o zdravstvenom pregledu deteta.

Izuzetno, deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu, bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije. Na ovaj način izbegavaju se dosadašnji problemi oko upisa dece čija dokumentacija nije potpuna (izbegla i raseljena lica, azilanti, deca iz romskih porodica i sl.)

Škola je dužna da upiše svako dete sa svog područja!

 

Pravo deteta i učenika na dodatnu obrazovnu podršku na svim nivoima obrazovanja

 

U postupku ispitivanja deteta upisanog u školu, kao i u toku celokupnog školovanja, škola može da utvrdi potrebu za dodatnom obrazovnom podrškom u procesu obrazovno-vaspitnog rada u skladu sa potrebama dece. Dodatna obrazovna podrška može da obuhvata:

- prilagođavanje metoda, materijala i učila (mere individualizacije)

- prilagođavanje prostora i uslova u kojima se učenje odvija

- izmena sadržaja učenja i standarda potignuća

- ostale mere podrške (podrške van škole koje obezbeđuju druge institucije a na zahtev škole).

 

Sve ovo ukazuje da je novim zakonom konačno dete stavljeno u centar obrazovanja, a ne nastavni plan i program. Škola se prilagođava individualnim i obrazovnim potrebama deteta, a njen cilj je pun intelektualni, emocionalni, socijalni, moralni i fizički razvoj svakog deteta i učenika, u skladu sa njegovim uzrastom, razvojnim potrebama i interesovanjima.

 

 

 

19.05.2011.

Omladinski INFO-CENTAR

 

U Ministarstvu omladine i sporta u Palati Srbija na Novom Beogradu,u sredu 11.maja tekuće godine su ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković i predsednici i predstavnici 85 gradova i opština širom Srbije,potpisali Ugovore o finansiranju lokalnih akcionih planova za mlade.Na ovaj način nastavlja se realizacija Nacionalne strategije za mlade Republike Srbije,i implementacija lokalnih akcionih planova,u cilju poboljšanja položaja mladih u opštinama i gradovima koje imaju usvojene Planove,kao i motivisanje mladih da postanu aktivni učesnici u društvenim tokovima u svojim sredinama.

Ugovor za podršku realizacije aktivnosti i prioriteta iz lokalnog akcionog plana,u ime opštine Krupanj potpisao je predsednik opštine dr.Savo Dorić.Nosilac izrade projektne dokumentacije za učešće na raspisanom konkursu i odobrenom ugovoru,bio je Radenko Živanović-vršilac dužnosti koordinatora Kancelarije za mlade.

Upravo će Kancelarija za mlade naše opštine i njeni volonteri,u narednom periodu do kraja jula meseca,a uz podršku Ministarstva realizovati projekat ''Omladinski info centar za mlade'',što je jedna od mera lokalnog akcionog plana za mlade opštine Krupanj.Opština Krupanj je za realizaciju ovog projekta dobila sredstva u iznosu 348.526,00 dinara.

Cilj podržanog projekta je da se,u novo preseljenim i adaptiranim prostorijama Kancelarije za mlade naše opštine,koja će u buduće funkcionisati u okviru Biblioteke-Doma kulture ''Politika'',za koje je sredstva obezbedila opština Krupanj,otvori i opremi omladinski info centar,sa neophodnom računarsko-internetskom opremom,rekvizitima i drugom pratećom opremom,kako bi centar postao svojevrsni lokalni servis za informisanje,sprovođenje projekata,aktivnosti i ideja mladih naše opštine,mesto saradnje sa mladima iz bliže i šire okoline,sa ciljem da se na jednom mestu obezbedi kvalitetan i funkcionalan prostor za rad formalnih i neformalnih grupa i inicijativa mladih.

U okviru istraživanja koje je sprovedeno u procesu izrade lokalnog akcionog plana za mlade opštine Krupanj,mladi su iskazali potrebu za obezbeđenjem neophodnih uslova za otvaranjem omladinskog info centra.

Aktivnosti na realizaciji ovog projekta,iskreno se nadamo i verujemo da će stvoriti nove mogućnosti,za zadovoljenje potreba mladih naše opštine.

 

Kancelarija za mlade Opštine Krupanj

 

 

 

31.04.2011.

Četvrta  Vaskršnja akademija na Sokolu

 

Sa blagoslovom Preosvećenog vladike Šabačkog Gospodina Lavrentija Crkveni hor "Sveta Tri Jerarha" iz Krupnja, organizovao je Četvrtu Vaskršnju duhovnu akademiju u manastiru "Svetog Nikolaja" na  Soko gradu od 25. do 30. aprila 2011. godine. U prelepom, sunčanom Sokolskom predelu odzvanjali su duhovni napevi u slavu Gospoda.

Dirigent ovogodišnje akademije bio je mr Đorđe Stanković, šef hora opere Narodnog pozorišta iz Beograda. Asistent je bio nadahnuti, mladi dirigent hrama Preobraženja Gospodnjeg sa Voždovca, koji je pobrao sve simpatije učesnika akademije.

Polaznici su uspešno savladali program Akademije što su pokazali na završnom koncertu u hramu Vasnesenja Gospodnjeg u Krupnju. Publika je oduševljeno propratila kompozicije poznatih autora:Degtjareva,Rožnova,Denisavoj i vizantijske napeve. Nakon podele zahvalnica, polaznici akademije su sa svojim gostima nastavili druženje u crkvenom domu. U prepunoj Krupanjskoj crkvi služena je nedeljna liturgija.

Proteklih šest dana obeležila je duhovna Vaskršnja radost, a onda je došao trenutak da se horski prijatelji iz Obrenovca, Topole, Čačka, Smedereva, Jagodine, Kraljeva, Beograda, Trstenika, Aleksinca i ostalih gradova Srbije rastanu sa svojim domaćinima sa nadom da se na Petoj Vaskršnjoj akademiji saberu u što većem broju.

U planu su nastupi po gradovima širom Srbije, a prvi u nizu bi trebao da se održi u Bogorodičinoj crkvi u Zemunu krajem meseca maja 2011. Godine.

M.Lukić

 

25.04.2011.

Vaskršnji turniri u basketu-košarci i malom fudbalu u Krupnju

 

Obeležavajući Vaskršnje praznike,Kancelarija za mlade opštine Krupanj je u subotu i nedelju 23.i 24.aprila 2011.godine,organizovala dva sportsko-rekreativna takmičenja u našoj opštini.

U subotu 23.aprila na košarkaškom terenu u neposrednoj blizini gradskog bazena i sportske hale,organizovan je turnir u basketu.Prijavilo se ukupno osam ekipa.Svaka ekipa je imala tri igrača+jedna rezerva.Većina takmičara bili su studenti i bivši članovi Košarkaškog kluba ''Rađevac'' koji su došli da provedu Vaskršnje praznike u Krupnju.Nakon kvalifikacionih utakmica u subotu,u nedelju su odigrane polufinalne i finalne utakmice.Nakon 32 ukupno odigrane utakmice najbolja je bila ekipa MVP,koja je u finalnoj seriji nakon dve odigrane utakmice zasluženo osvojila prvo mesto,pobedivši  ekipu LAF,a treća je bila ekipa CZ.Najboljim ekipama uručene su novčane nagrade,a najboljem igraču,strelcu i ''trojkašu'' prigodni pokloni.Turnir su organizaciono pomogli članovi KK ''Rađevac'' sa trenerom Predragom Marjanovićem.Turnir je oba dana bio veoma dobro posećen,a u fer igri i lepom vremenu,mladi su se lepo družili i zabavljali.

U želji da podstaknemo aktivizam,druženje i saradnju mladih naročito u seoskim sredinama,posle duži niz godina zajedno sa mladima iz mesnih zajednica Vrbić i Šljivova,organizovali smo Vaskršnji turnir u malom fudbalu u Vrbiću.Prijavilo se rekordnih 15 ekipa-mesnih zajednica.Ekipe su se takmičile sa osam igrača.Uplata po ekipi je bila 2.500 dinara.Tokom celog dana takmičenja vladalo je veliko interesovanje prisutnih gledalaca i gostiju za turnir.Eliminacionim utakmicama,na kraju u finalu su snage i fudbalsko umeće odmerile ekipe Krasave i Krupnja.Posle 30.-to minutne kvalitetne i zanimljive igre zasluženo sa 2:1,pobedila je ekipa Krasave.U utešnom finalu-borbi za treće mesto između ekipa Vrbića i Bele Crkve,bolji su bili igrači Vrbića.Završnim utakmicama prisustvovalo je po našoj proceni preko 500 gledalaca,a atmosfera je bila prava fudbalska.Pobednička ekipa osvojila je 14.000 dinara,drugoplasirana ekipa 9.000 dinara i trećeplasirana 7.000 dinara.Sve ekipe i predstavnici mesnih zajednica bili su veoma zadovoljni organizacijom turnira,i unapred su potvrdile svoje učešće za sledeći turnir naredne godine.Turnir će postati tradicionalan,i ovo je samo potvrda da su ovakva i slična dešavanja bila preko potrebna u našoj opštini,posebno za mlade sa sela.

I u narednom periodu,Kancelarija za mlade naše opštine i njeni volonteri,ulagaće sav svoj trud i energiju da u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti,planiranim aktivnostima definisanih Lokalni akcionim planom,stvorimo neophodne uslove i mogućnosti za poboljšljnje aktivizma,i uključivanje mladih u dešavanja u našoj opštini,pa i šire.

 

Kancelarija za mlade opštine Krupanj

 

18.04.2011.

Odabrane opštine za podršku u oblasti kapitalnog investicionog planiranja i programskog budžetiranja u Srbiji

 

Održano svečano potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa 17 gradova i opština u Srbiji odabranih na osnovu Otvorenog poziva za tehničku podršku opštinama

 

Beograd, 18. April 2011. - Danas je u Beogradu, u okviru Projekta podrške opštinama IPA 2007 “Dobra uprava, planiranje i pružanje usluga” održano svečano potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa 17 lokalnih samouprava u Srbiji  izabranih za stručnu tehničku podršku u oblasti kapitalnog i programskog budžetiranja.

 

U okviru Komponente 2 Projekta MSP IPA 2007, Opštinske finansije, a na osnovu prethodno raspisanog  Otvorenog poziva opštinama za tehničku pomoć u pet područja podrške koji je trajao od 23.avgusta do 4.oktobra prošle godine, u martu ove godine definisan je konačan izbor opština/gradova za podršku  uvođenju i  unapređenju kapitalnog investicionog planiranja i programskog budžetiranja.

 

U okviru oblasti kapitalno investiciono planiranje za stručnu podršku na izradi planova kapitalnih investicija, srednjoročnih finansijskih  planova i kapitalnih budžeta izabrano je 7 lokalnih samouprava. To su gradovi i opštine Užice, Vranje, Loznica, Sokobanja, Niš, Ruma ,Inđija.

 

U okviru programskog budžetiranja izabrani su gradovi  i opštine Požarevac, Užice, Krupanj, Loznica, Bela Palanka, Ćuprija, Ruma, Arilje, Ivainjica i Pirot, i sa njima će se po prvi put raditi na izradi i usvajanju programskih budžeta. 

 

Gradovi  Užice i Loznica, kao i opština Ruma će dobiti podršku u obe pomenute oblasti.

 

Tokom rada sa lokalnim samoupravama Projekat će blisko sarađivati sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

 

Svečanom potpisivanju Memoranduma o razumevanju prisustvovali su predstavnici gradova i opština koje su izabrane za tehničku podršku Projekta MSP IPA 2007 u oblasti kapitalnog investicionog planiranja i programskog budžetiranja u Srbiji. Prisutnima se tom prilikom obratila gospođa Danka Bogetić iz Delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji, generalni sekretar Stalne konferecije gradova i opština Đorđe Staničić, vođa Projekta MSP IPA 2007 Dr.Klaus Richter, i gospođa Susanna Kasso koordinator komponente Opštinske finansije.

Komponenta Opštinske finansije je usmerena na čitav niz aktivnosti namenjenih poboljšanju kapaciteta lokalnih samouprava za efikasniju raspodelu  prihoda kao i za unapređenje upravljanja finansijama, a sve u skladu sa aktuelnim procesom decentralizacije.

Projekat podrške opštinama MSP IPA 2007 finansira Evropska unija, a sprovodi konzorcijum koji predvodi GIZ International Services. MSP IPA 2007 pruža podršku opštinama kroz četiri komponente projekta od kojih su prve dve komponente usredsređene na opštinsko planarinje i upravljanje finansijama. Projekat blisko sarađuje sa , lokalnim samoupravama u Srbiji, Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) i , Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu. .

Za sve dodatne informacije molimo da se obratite Ružici Vujasinović na sledeći broj telefona 069.585.44.09 ili putem e-mail adrese ruzica.vujasinovic@msp-ipa2007.org .

 

 

 

13.04.2011.

Pozorišna predstava "Gospođa ministarka" u Loznici

 

Na poziv kolega iz Kancelarije za mlade grada Loznice i organizacionog odbora Petog festivala glumačkih ostvarenja koji se od 11. do 18. aprila održava u Kulturno-umetničkom društvu ''Karadžić'' u Loznici,u sredu 13. aprila sa početkom u 12:30 lozničkoj publici je prikazana predstava ''Gospođa ministarka'',u izvođenju učenika srednje škole-gimnazije u Krupnju.

Predstava je savremeni prikaz klasičnog istoimenog Nušićevog dela,u režiji akademskog glumca Ivana Isailovića direktora Scene za mlade,a koja je posle prikazivanja u našoj opštini,po prvi put prikazana na nekom zvaničnom festivalu,ovaj put u konkurenciji Smotre dramskog stvaralaštva osnovnih i srednjoškolskih scena,pred prepunom salom Vukovog doma u Loznici.

Postmodernistička predstava koja nema svoju scenografiju,a koju su učenici-glumci svojim telima,rekvizitima i kostimima sa puno energije prikazali lozničkoj publici,ostavila je veoma povoljan utisak na prisutne gledaoce u publici i na kraju predstave mladi glumci su nagrađeni dugotrajnim aplauzom.

Po završetku predstave,stručni žiri je dodelio nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu.Zadatak žirija nije bio nimalo lak,jer su svih šesnaest učenika-glumaca predstave dali pun i nemerljiv doprinos njenom uspešnom izvođenju.U ženskoj konkurenciji,nagrada je dodeljena Darinki Nikolić  za ulogu Živke,a nagrada u muškoj konkurenciji pripala je Aleksandru Mitroviću,za ulogu Čede u predstavi.

Dodeljene nagrade i topao prijem organizatora festivala i publike,iskreno se nadamo biće dodatni podsticaj za naše mlade glumce,da se još više posvete pozorišnoj umetnosti i iskazivanju svojih glumačkih afiniteta i talenta.

Na kraju posebnu zahvalnost dugujemo direktoru i profesorima srednje škole u Krupnju,na razumevanju zbog učeničkih obaveza prilikom realizacije predstave,direktoru i osoblju Doma kulture-biblioteke ''Politika'' na pomoći u organizaciji proba i gostovanja glumaca u Loznicu,predstavnicima opštine na razumevanju i podršci i naravno Ivanu Isailoviću i njegovim kolegama iz Scene za mlade,na uspešnoj realizaciji i saradnji sa mladima naše opštine.

 

Kancelarija za mlade Opštine Krupanj

 

 

 

 

16.04.2011.

Lazarevdan na Stolicama

 

Na Lazarevu subotu,16. aprila 2011. godine, na prostoru Memorijalnog kompleksa na Stolicama održana je  13. manifestacija „Lazarevdan na Stolicama“. Organizator manifestacije, kao i prethodnih godina bila je Mesna zajednica Brštica i Dečiji folklor Osnovne škole  iz Brštice, a uz svesrdnu pomoć i koordinaciju cele manifestacije zaljubljenika u narodne običaje i očuvanje tradicije Slavaka Živanovića iz Brštice. Suorganizator i generalni pokrovitelj ovogodišnje manifestacije bila je Turistička organizacija Opštine Krupanj.Pored folklornog ansambla Biblioteke Polita iz Krupnja učešće u programu su uzeli i folklori iz Korenite i Banje Koviljače , kao i plesna grupa „Idea“ iz Obrenovca.

Program manifestacije je počeo u Etno kući Cvetinović u Banjevcu a nastavljen je svečanim defileom svih učesnika kroz centar grada, a zatim i na Stolicama kao centralnom mestu obeležavanja Lazarevdana. Posetiocima manifestacije predstavili su se i ribolvci udruženja „Zmajevac“ i Gljivari udruženja „Pečurka“oni su pripremali posne specijalitete od ribe i pečuraka. Po prvi put u organizaciji Auto kluba „Sindrom“ organizovana je i prva Fićijada na kojoj je učestvovalo 20 takmičara, zaljubljenika u najpoznatiji domaći auto, koji su predstavili svoje ljubimce.Najveće interesovanje vladalo je takmičenja u recitacijama,pevanju,izboru klinca i klinceze i igranju kola za dukat. Za sve pobednike u ovim kategorijama organizatori su priredili i prigodne nagrade.

 

 

 

31.03.2011.

Pozorišna predstava "Gospođa ministarka"

 

Na velikoj sceni Doma kulture ''Politika'',31.marta 2011. sa početkom u 19:45,a u organizaciji Scene za mlade-Beograd i Kancelarije za mlade opštine Krupanj,izvedena je predstava ''Gospođa ministarka''.

Po tekstu Branislava Nušića,a uz adaptaciju i režiju našeg mladog i energičnog sugrađanina-glumca Ivana Isailovića,građani Krupnja i Rađevine,bili su u prilici da odgledaju zanimljivo glumačko ostvarenje,koje su svojom srčanošću i energijom,izneli 15 učenika srednje škole-gimnazije u Krupnju,i uspešno prikazali pred preko 300 prisutnih gledalaca.

Scena za mlade-Beograd,koju sa velikim entuzijazmom vodi Ivan Isailović,je u saradnji sa Kancelarijom za mlade i Domom kulture ''Politika'' organizovala školu glume za mlade naše opštine,kako bi iskazali svoje glumačke afinitete i sklonost prema pozorišnoj umetnosti.

Taj amaterski glumački entuzijazam mladih srednjoškolaca,njihova želja i energija da se glumački iskažu,potpomognuta i vođena glumačkim znanjem i kreativnošću Ivana Isailovića,rezultirala je posle višemesečnog rada,proba i odricanja svih njenih učesnika,upravo prikazivanjem predstave ''Gospođa ministarka'' pred krupanjskom publikom.

Planirano je da predstava,nakon prikazivanja u Krupnju,gostuje 13.aprila na Petom festivalu glumačkih ostvarenja u Loznici i 15.aprila,kada bi trebalo da gostuje u Osečini.

Biće to lepa prilika da se ostvari još bolja saradnja i razmena kulturno-umetničkih,i drugih sadržaja za mlade naše i susednih opština.

Kancelarija za mlade Opštine Krupanj

 

 

 


 

 

31.03.2011.

Tribina “Obrazovanje za sve”

 

U okviru kampanje „Svi u školu, budućnost za sve“, koju sprovode Savez učitelja Republike Srbije, CIP-Centar za interaktivnu pedagogiju, Centar za obrazovne politike i Fond za otvoreno društvo, u saradnji sa Ministarstvom prosvete (projekat “Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou” - DILS), u Krupnju, 31.03.2011. godine, održana je tribina “Obrazovanje za sve”.

Tribina je bila posvećena promociji svima dostupnog kvalitetnog obrazovanja, i obezbeđivanju pozitivne klime za inkluzivno obrazovanje u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije iz 2009. godine. Održavanje tribine podržala je lokalna samouprava opštine... Na tribini je učestvovalo 100 učesnika iz različitih obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite i roditelja.

Tribinu je otvorio zamenik predsednika opštine pozdravljajući ovakav vid okupljanja i stručnog usavršavanja.

 

Predviđene teme u okviru tribine su:

1. Regulativa kojom se unapređuje pravednost obrazovanja, karakteristike inkluzivnog vrtića i škole, i obezbeđivanje podrške deci i nastavnom kadru;

2. Kako podučavati svako dete na način koji mu najviše odgovara (individualizacija i individualni obrazovni plan);

3. Uloga interresorne komisije za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene  ili socijalne podrške detetu;

4. Primeri obrazovne prakse prilagođene potrebama deteta u vrtiću/ školi.

a o njima  su govorile:

1. Angelina Skarep, prosvetna savetnica školske uprave Valjevo;

2. Dragica Miražić Nemet, facilitator;

3. Nela Sinđelić, član interresorne komisije za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene  ili socijalne podrške detetu;

 4 Radmila Đukanović, prezenter primera dobre prakse.

 

Na tribini je predstavljen značaj i mogućnosti ostvarivanja inkluzivnog obrazovanja, odnosno kvalitetnog obrazovanje koje je dostupno svakom detetu, bez obzira na lične karakteristike, zdravstveno stanje, nacionalnu pripadnost, porodični status, društveni i materijalni položaj, mesto življenja. Istaknuto je da je jednako važno pružiti najadekvatnije uslove školovanja svakom detetu, i detetu koje ima smetnje u razvoju, i detetu koje je pripadnik manjine, i detetu koje ima talenat, i detetu koje ima hroničnu bolest, i detetu koje živi na selu, i detetu koje ima porodične probleme...

Nova zakonska i podzakonska akta obezbeđuju veću pravednost obrazovanja, a uspostavljeni su i planirani sistemi podrške deci i nastavnom kadru u procesu razvijanja inkluzivnog obrazovanja. Istaknuto je da inkluzivni vrtić i škola omogućavaju svakom detetu da maksimalno razvije potencijale, ali i nastavnom kadru da se razvija i bude uvažen. Individualizovano podučavanje, odnosno podučavanje svakog deteta na način koji mu najviše odgovara, kao i obezbeđivanje potrebnih fizičkih i komunikacijskih uslova jedini je način da dete kome je potrebna dodatna podrška pohađa predškolsku ustanovu i uspešno se školuje, naglašeno je u prezentaciji na tribini. Za decu kojoj je potrebna sveobuhvatnija podrška, radi se individualni plan podrške i individualni obrazovni plan. 

Predstavljena je uloga interresorne komisije za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene ili socijalne podrške detetu, koja je osnovana za procenu potreba deteta, određivanje podrške koja mu je potrebna, i praćenje njegovog napredovanja i razvoja. Naglašen je značaj zajedničkog delovanja u najboljem interesu svakog deteta, to jest neophodnost saradnje ustanova iz resora obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, stručnjaka, roditelja, i  lokalne samouprave.

Da dobra obrazovna praksa već postoji u vaspitnim grupama i odeljenjima,  pokazuju i prezentovani primeri. Zalaganjem nastavnika, u saradnji sa roditeljima i stručnjacima u školi i van škole, izvršene su promene i prilagođavanja načina rada i prostora koji su omogućili da se i dete SA  TEŠKOĆAMA uspešno školuje zajedno sa svojim drugovima i drugaricama. 

U diskusiji su razmenjena iskustva praktičara iz vrtića i škola, iskustva roditelja čija deca jesu i nisu dobila potrebnu podršku tokom školovanja. Razmenjene su ideje kako se stručno usvršavati, koja literatura i sajtovi su značajni izvori za ovu temu.

 

 Za tim “Kampanje za inkluzivno obrazovanje”

 Lokalni koordinator,

 Vesna Lazarević

 


 

 

22.03.2011.

Tribina “Obrazovanje za sve”

 

Zadovoljstvo nam je da Vas obavestimo da će se Tribina “Obrazovanje za sve” održati u četvrtak, 31. marta 2011. godine, sa početkom u 17 sati u Domu kulture  „Politika“ u Krupnju,

Savez učitelja Republike Srbije, CIP-Centar za interaktivnu pedagogiju, Centar za obrazovne politike i Fond za otvoreno društvo, u saradnji sa Ministarstvom prosvete (projekat “Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou” - DILS) pokreće kampanju „Svi u školu, budućnost za sve“.

Tribina je posvećena promociji svima dostupnog kvalitetnog obrazovanja i obezbeđivanju pozitivne klime za inkluzivno obrazovanje u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije iz 2009. godine.

Predviđene teme u okviru tribine su:

•        Regulativa kojom se unapređuje pravednost obrazovanja, karakteristike inkluzivnog vrtića i škole, i obezbeđivanje podrške deci i nastavnom kadru;

•        Kako podučavati svako dete na način koji mu najviše odgovara (individualizacija i individualni obrazovni plan);

•        Uloga interresorne komisije za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene  ili socijalne podrške detetu;

•        Primeri obrazovne prakse prilagođene potrebama deteta u vrtiću/ školi,    a o njima će govoriti:

1.         Angelina Skarep, predstavnik školske uprave;

2.         Dragica Miražić Nemet, facilitator;

3.         Nela Sinđelić, član interresorne komisije

4.         Radmila Đukanović, prezenter primera dobre prakse.

Deo tribine će biti posvećen razmeni učesnika o tome kako svaki pojedinac, iz lične i profesionalne uloge, može da doprinese da se sva deca uspešno školuju.

Učesnici (vaspitači, nastavnici, stručni saradnici) dobijaju Uverenje o savladanom programu sručnog usavršavanja. (3 sata)

Svi učesnici dobijaju potvrdu o prisustvu na TRIBINI.

 

 Za tim “Kampanje za inkluzivno obrazovanje”

 Lokalni koordinator,

 Vesna Lazarević

 


 

22.03.2011.

Kampanja za inkluzivno obrazovanje „Svi u školu, budućnost za sve“

 

Ministarstvo prosvete odobrilo je Kampanju za inkluzivno obrazovanje „Svi u školu, budućnost za sve“ za stotinu gradova u Srbiji, među kojima je i Krupanj. Nosioci Kampanje su Savez učitelja Republike Srbije-SURS, CIP-Centar za interaktivnu pedagogiju i Centar za obrazovne politike-COP, uz podršku Fonda za otvoreno društvo i u saradnji sa timom projekta “Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou” (DILS), Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Kampanja za inkluzivno obrazovanje "Svi u školu, budućnost za sve"

U toku kampanje na teritoriji  Mačvanskog okruga biće organizovane tri od  100 tribina koliko je planirano na teritoriji cele Srbije, uz istovremenu medijsku kampanju na nacionalnom i lokalnom nivou, objavljivanje niza stručnih članaka na temu inkluzivnog obrazovanja i umnožavanje 4000 CD za vrtiće, osnovne škole i srednje škole u Republici Srbiji o kvalitetnoj obrazovnoj i vaspitnoj praksi usklađenoj sa principima obrazovanja za sve.

Preuzmite dokument u celini:

Kampanja za inkluzivno obrazovanje „Svi u školu, budućnost za sve“ Microsoft Office Word Document

 


 

28.02.2011.

Sajam turizma

 

     Na Međunarodnom sajmu turizma koji je održan od 24-27 februara 2011 godine u Beogradu, turističke potencijale Opštine Krupanj predstavila je Turistička organizacija Opštine Krupanj.Sajam turizma - Turistička organizacija Krupnja

    Predstavljena je turistička ponuda svih vidova turizma koji su zastupnjeni u krupanjskoj opštini. Najveće interesovanje posetioci sajma su pokazali za verski, sportsko-rekreativni i seoski turizam kao i za brojne manifestacije koje će biti organizovane u ovoj godini. U okviru verskog turizma, veliku posetu prema interesovanju turista i ove kao i prethodnih godina, može očekivati Crkveni park u dobrom potoku.Smeštajni kapaciteti  u Krupnju očekuju da će najveću posetu ove godine ostvariti preko sportsko rekreativnog turizma i rekreatvne nastave za učenike osnovnih škola, koja već nekoliko godina unazad uspešno funkcioniše.

     Posete kulturno-istorijskim i spomenicima prirode, pored velikog broja manifestacija uovoj godini daju nadu da će Krupanj posetiti rekordan broj turista.

 


 

28.02.2011.

Radovi na rekonstrukciji glavne ulice u Krupnju pri kraju

 

27. septembra krenula je realizacija  projekta ,,Rekonstrukcije glavne ulice u Krupnju" kada je izvršeno Rekonstrukcije glavne ulice u Krupnjuuvođenje izvođača radova u posao uz prisustvo investitora - Ministarstva za nacionalni investicioni plan, suinvestitora - Opštine Krupanj i nadzora. Izvođenje radova dobilo je preduzeće ,,MN"d.o.o. iz Loznice .

Ovaj projekat opštini Krupanj  odobren je od strane ministarstva za nacionalni investicioni plan i to delom od 13.000.000 dinara se finansirao od strane ovog ministarstva, a ostala sredstva obezbeđuje opština iz sopstvenog budžeta i iz drugih  izvora.

Rekonstrukcija glavne ulice u KrupnjuGlavne aktivnosti na izvođenju radova rekonstrukcije infrastrukture ulice obuhvataju postavljanje podzemnih instalacija (vodovod, kanalizacija, struja, telefon, kišna kanalizacija sa pristupnim šahtovima), uređenje nadzemne površine popločavanje, postavljanje odgovarajuće rasvete, nabavka i postavljanje urbanog mobilijara i žardirenja za cveće, uređenje platoa ispred zgrade Opštine. Rekonstrukcija dela ulice Maršala Tita obuhvata dužinu od 180 m i to deo ulice od ulice 3. septembra do ulice Vuka Karadžića uključujući i trotoare i plato kod opštine.

Izvođenje radova dovedeno je skoro do kraja, ali se zbog vremenskih prilika, snega i niskih temperatura često onemogućavalo i obustavljalo izvođenje , te su rokovi završetka pomereni. S obzirom da je odrađeno oko 90% radova, a ostao je da se odradi manji deo završnih finih radova (detalja), fontana na platou ispred opštine, postavljanje mobilijara (klupe, žardinjere),  nastavak ovih radova se očekuje čim dozvole vremenski uslovi i planira završetak svega do proleća.  ReconstructionCelokupan izgled ulice sa platoom ispred opštine upotpuniće se na proleće sadnjom novih sadnica drvoreda, a što je ovabeza lokalne samouprave.

Ovaj projekat proizilazi iz Strategije održivog razvoja opštine Krupanj i njegova realizacija će značajno doprineti razvoju preduzetništva, turizma. Neophodno je unaprediti vizuelni izgled centra grada  organizaciju i način funkcionisanja trgovina i uslužnih delatnosti i stvoriti novi jedinstveni imidž prepoznatljiv i poznat po pružanju usluga na znatno višem nivou i prijatnoj atmosferi kako za stanovnike opštine Krupanj, tako i za mnogobrojne posetioce i turiste.

Glavnu ulicu u Krupnju, a pre svega deo od centra grada, odnosno središte i uže jezgro grada, vezuje tradicija i postojanje ove varoši od najstarijih vremena. Na ovom prostoru se oduvek trgovalo, susretalo, Glavna ulica u Krupnju - Rekonstrukcijasastajalo, vršila raznorazna okupljanja, obavljale usluge građana. I u današnje vreme ovde se obavlja najveći deo ugostiteljskih, trgovinskih i uslužnih delatnosti. Na ovom prostoru ukupne površine oko 4714m² nalazi se dosta lokala i stambenih jedinica.Ovde su smeštene i Opština, Poreske uprave, Službe za katastar nepokretnosti, Pošta, Telekom, Uprave za trezor,banka, pa se građanima vrši pružanje  većine potrebnih usluga na ovom prostoru. Nalaze se i velelepno  zdanje  crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg i Stare apoteke- objekta pod zaštitom države.

Deo glavne ulice koji  se  rekonstruiše u pešačku zonu već duži niz godina se zatvara, a s obzirom da je jedan od prioritetnih strateških ciljeva razvoja  Opštine Krupanj turizam uređenje iste je od izuzetne važnosti.

  J.M.

 


 

 

28.01.2011.

Uspeh krupanjskih atletičarki

 

U Valjevu, 27. januara održanaNikolina je „SVETOSAVSKA ATLETSKA TRKA“, a zapažen uspeh su ostvarili atletičari AK Junior iz Krupnja, U kategoriji učenika 3. i 4. razreda osnovnih škola u trci na 800 metara prvo mesto je osvojila Nikolina Gajić  iz Brštice, a na istoj stazi, u konkureciji od 1-4 razreda srednjih škola takođe prvo mesto je zauzela Nataša Živanović iz Brštice.

Ovaj veliki uspeh, mlada i perspektivna atletičarka Nikolina Gajić, uspela je da ponovi i na „44. Međunarodnom belom krosu“ koji je održan 30. januara na snežnoj stazi na Košutnjaku u Beogradu. U kategoriji pionirki za 2000i 2001 .godište ova atletičarka je u fotofinišu uspela da stigne treća.

Dobar rad u klubu i naporni treninzi u AK Junior polako počinju da daju zapažene rezultate i u međunarodnoj konkurenciji, ali prema obećanjima poznate aletičarke Laure Lukić, trenera ove ekipe, pravi rezultati i uspesi tek dolaze.

 

 


 

12.01.2011.

Japanska donacija Javnom preduzeću “Put” iz Krupnja

 

Vlada Japana će donirati 58.500 evra Javnom preduzeću “Put” u Krupnju u cilju poboljšanja života ljudi nabavkom cisterne sa pijaćom vodom. Uključujući ovu donaciju, iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) u Srbiji od 1999. god. je oko 6.7 miliona evra. Ukupan iznos japanske pomoći Srbiji u toku istog perioda je viši od 200 miliona evra.

Projekti za osnovne potrebe stanovništva (POPOS)

POPOS donacije imaju za cilj da podrže socijalni razvoj kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva. Vlada Japana obezbeđuje finansijsku pomoć neophodnu za realizaciju projekata koji će doprineti ekonomskom i socijalnom razvoju zemlje. Zdravstvena zaštita, životna sredina, obrazovanje i socijalna zaštita su glavne oblasti interesovanja Vlade Japana.

Od 1999. god. realizovano je 123 POPOS donacije u Republici Srbiji.

 

CEREMONIJA POTPISIVANJA UGOVORA O DONACIJI

Datum i vreme

12. januar 2011. god. u 11 sati

Mesto

Press Sala Vlade Srbije (Nemanjina 11, Beograd)

Primalac donacije

Javno preduzeće “Put” u Krupnju

Obezbeđena oprema

Cisterna za pijaću vodu

Iznos donacije

58.500 EUR

Ceremoniji će prisustvovati

  1. NJ.E.g. Toshio TSUNOZAKI, ambasador Japana u Republici Srbiji,
  2. g. Dragan INJAC, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije,
  3. g. Savo DORIĆ, predsednik opštine Krupanj,
  4. g. Goran NENADOVIĆ, direktor JP “Put” iz Krupnja i drugi.

 

 

 


 

28.12.2010.

Usvojen lokalni akcioni plan za mlade

 

Na 16. redovnoj sednici Skupštine opštine Krupanj,održanoj 28.12.2010. godine,odbornici su između ostalih tačaka dnevnog reda,razmatrali i usvojili predlog Lokalnog akcionog plana (LAP) za mlade opštine Krupanj za period 2010-2015. godinu.

LAP je strateški dokument u oblasti omladinske politike na lokalnom nivou,kojim se po prvi put na opštinskom nivou sistematski prilazi na poboljšanju položaja mladih u našoj opštini.Nosilac izrade ovog vrlo značajnog projekta bila je Kancelarija za mlade i projektni tim-radna grupa koja je učestvovala u ovom procesu.

Radna grupa i mladi su na osnovu sprovedenih istraživanja i analiza,definisali probleme u gradu i mesnim zajednicama,po oblastima i ciljevima definisanim u Nacionalnoj strategiji za mlade Republike Srbije,koji su postali sastavni deo dokumenta.U skladu sa opštinskim materijalnim,finasijskim i ljudskim resursima,definisani su opštinski prioriteti,pravci i aktivnosti u radu sa mladima,koji bi u određenom vremenskom periodu trebali da poboljšaju položaj mladih u opštini Krupanj. Ti prioriteti su:

- Osnažiti i povećati nivo aktivizma,volonterizma i informisanosti mladih,uz unapređenje položaja mladih kroz jačanje kapaciteta KZM;

- Podsticati i unapređivati sve oblike zapošljavanja,samozapošljavanja i preduzetništva mladih;

- Unapređenje provođenja slobodnog vremena kroz uvođenje novih sportskih i kulturnih sadržaja za mlade,i razvijanje neformalnog obrazovanja kroz saradnju institucija i organizacija u opštini.

 

Aneksom 1 i 2 Plana planirane su aktivnosti za navedeni period,koje bi te ciljeve i prioritete sprovodili u radu sa mladima.

Veliku zahvalnost u izradi dokumenta dugujemo pre svega Ministarstvu omladine i sporta,koje je finansijski pomoglo izradu ovog projekta,nadležnim opštinskim službama i institucijama na sugestijama i predlozima,odbornicima koji su podržali Plan,volonterima,učenicima i svim mladim ljudima koji su dali nemerljiv doprinos da LAP bude urađen,i počne svoju primenu u praksi.

Iskreno se nadamo da je usvajanjem LAP-a,postignut prvi značajan korak u realizaciji ideja,projekata i planova mladih naše opštine,i da su ovim dokumentom kako je i rekao predsednik opštine gospodin Savo Dorić,istovremeno postavljeni temelji bolje i perspektivnije budućnosti mladih naše opštine.

Koristimo priliku da svim građanima opštine Krupanj poželimo puno uspeha u narednoj godini,sa iskrenom željom da nastupajuća 2011.-a godina za sve stanovnike Rađevine bude u svakom pogledu uspešnija i bolja nego prethodna.

LAP matirca

   Kancelarija za mlade opštine Krupanj

 

 

 


 

 

13.11.2010.

Dani krompira u Rađevini 2010

 

        Po šesti put u organizaciji Turističke organizacije Opštine Krupanj, a uz pokroviteljstvo Opštine Krupanj, održana je privredno-turistička manifestacija „Dani krompira u Rađevini 2010“.

        I ove godine kao i prethodnih ova manifestacija je okupila veliki broj učesika i izlagača kako iz Krupnja tako i iz okolnih opština. Pored krompira bili su izloženi i proizvodi domaće radinosti, meda, ambalaže i rasadnog bilja. Za kulturno-umetnički program pobinula se folklora sekcija Biblioteke Politika zajedno sa gostima iz Vladimiraca. Program su upotpunili i članovi  Ekološko-biciklističkog društva Eko-bajk iz Krupnja koji su sa svojim članovi organizovali biciklističku trku,ekološku patrolu kao i takmičenje u limbo densu za najmlađe članove. Svoje slike urađene na temu krompira poseticima je predstavio i likovni umetnik, slikar i ikonopisac Miloš Ćirković.

   Svojim nastupom manifestaciju su upotpunili i Fond za doškolovanje mladih poljoprivrednika iz Beograda koji su predstavili svoje programe za razvoj sela kroz ulaganja u mlade poljoprivredne porodice, kao i Agro Banka sa svojim kreditima i subvencijama za razvoj poljoprivrede.

    U takmičarskom delu manifestacije Dani krompira u Rađevini što se tiče poljoprivrednika najuspešiji su dobili i prigodne nagrade.Za najveću zasejanu površinu nagradu je dobio Vasiljević Savo iz Tomnja, za najveći prihod po hektaru žiri je doneo dluku da nagrada pripadne Marković Veličku iz Kržave a najteži krompir na manifestaciji posedovao je Stakić Miodrag iz Tomnja. Najuspešnija domaćica u pripremanju jela od krompira bila je Jovičić Živka iz Krupnja,a u pripremanju kotlića ove godine najuspešniji su bili članovi Lovačkog udruženja Krupanj Rajko Lazarević i Milan Cvijić.

     Po uručivanju nagrada, organizatori su učesnicima dodelili  zahvalnice za učešće i pomoć u promociji kako poljoprivrednih proizvoda tako i samog razvoja turizma u Opštini Krupanj.

 

Turistička organizacija Krupnja

 

 

 


 

 

27.09.2010.

Idejno rešenje parka u centru Krupnja

 

Krupanj, kao mala opština, utvrdio je da je turizam  jedna od osnovnih grana za dalji razvoj opštine. Jedan od preduslova za takav cilj je i uređenje grada, i obavljanje starih, i stvaranje novih gradskih celina. U skladu s tim, javila se jasna potreba da se prvo krene od preoblikovanja parka u centru grada.

Ove godine, na inicijativu Mesne zajednice Krupanj, krenulo se sa izgradnjom fontane u centru parka. Kao potreba javilo se i uređenje ostalog dela parka.

Sam park karakteriše trougaona struktura i okružen je sa dve strane prometnim ulicama, a sa treće - rekom. U parku već postoje staze urađene od bexaton ploča, kao i tridesetogodisnje Jele, raspoređene u centralnom trouglu parka. Pored Jela, zastupljno je i drugo četinarsko i listopadno drveće.

Kao što je već navedeno, planirana je izgradnja fontane u centralnom delu parka, i bilo je potrebno uklopiti dizajnersko rešenje ostalog dela parka sa njom. Takođe, trebalo je voditi računa i o relativno malom budžetu namenjenom samom projektu.

Fontana je  obliku kruga, pa se nametnula ideja o koncentričnim krugovima koji bi bili različito materijalizovani. Simbolika je viđena u kapima vode, koji pri dodiru sa površinom vode prave koncentrične krugove. U ovom slučaju tu simboliku dočarava fontana i širenje prostora od nje u koncentričnim krugovima. Kao druga, možda bitnija, simbolika vezana je za budući razvoj grada. Voda kao simbol života se nalazi u središtu prostora, a krugovi koji se šire oko nje predstavljaju neku, nadam se, svetliju budućnost. Iz tog razloga je materijalizacija ostalog prostora sprovedena u nekim živopisnijim i vedrijim bojama.

Krugovi, koji seku celinu centralnog trougla, će biti realizovani u naizmeničnom smenjivanju trake trave, trake crvenog bojenog malča i trake četinarskog i listopadnog šiblja. Na mestima gde krugovi seku postojeću stazu,a u nastavku traka sa centralnog trougla, nalaze se naizmenično raspoređene trake obojene u zutu, svetlo ljubičastu i svetlo plavu boju. Ove bojene trake će nastaviti svoje pojavljivanje i na pozidi koja se nalazi na jugoistočnoj strani parka. Oko fontane će biti kružno rasopređene klupe, napravljene u obliku panjića. Takođe, takve iste klupe će se nalaziti u delu do reke koji je na zapadu. Pored ovog parternog uređenja parka, planirano je da se u krošnje Jela postavi  dekorativno osvetljenje koje će posebu draž imati u zimu, kad drugi delovi budu pokriveni snegom.

 

 

Marko Nikolajević

Pogledajte članak u celini na sajtu Arhitektura.rs

 

 

 


 

27.09.2010.

Počelo izvođenje radova na rekonstrukciji glavne ulice u Krupnju

 

27. septembra krenula je realizacija  projekta Rekonstrukcije glavne ulice u Krupnju kada je izvršeno uvođenje izvođača radova u posao uz prisustvo investitora-ministarstva za nacionalni investicioni plan, suinvestitora-opštine Krupanj i nadzora. Izvođenje radova dobilo je preduzeće ,,MN"d.o.o. iz Loznice koje u roku od 45 kalendarskih dana treba da ivede celokupne radove čija ukupna vrednost po ugovoru iznosi 28.965.696,44 dinara.

Ovaj projekat opštini Krupanj  odobren je od strane ministarstva za nacionalni investicioni plan i to delom od 13.000.000 dinara se finansira od strane ovog ministarstva, a ostala sredstva će obezbediti opština iz sopstvenog budžeta i iz drugih  izvora.

Ovaj projekat proizilazi iz Strategije održivog razvoja opštine Krupanj i njegova realizacija će značajno doprineti razvoju preduzetništva, turizma. Neophodno je unaprediti vizuelni izgled centra grada  organizaciju i način funkcionisanja trgovina i uslužnih delatnosti i stvoriti novi jedinstveni imidž prepoznatljiv i poznat po pružanju usluga na znatno višem nivou i prijatnoj atmosferi kako za stanovnike opštine Krupanj, tako i za mnogobrojne posetioce i turiste.

Glavnu ulicu u Krupnju, a pre svega deo od centra grada, odnosno središte i uže jezgro grada, vezuje tradicija i postojanje ove varoši od najstarijih vremena. Na ovom prostoru se oduvek trgovalo, susretalo, sastajalo, vršila raznorazna okupljanja, obavljale usluge građana. I u današnje vreme ovde se obavlja najveći deo ugostiteljskih, trgovinskih i uslužnih delatnosti. Na ovom prostoru ukupne površine oko 4714m² nalazi se dosta lokala i stambenih jedinica.Ovde su smeštene i Opština, Poreske uprave, Službe za katastar nepokretnosti, Pošta, Telekom, Uprave za trezor,banka, pa se građanima vrši pružanje  većine potrebnih usluga na ovom prostoru. Nalaze se i velelepno  zdanje  crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg i Stare apoteke- objekta pod zaštitom države.

Deo glavne ulice koji  se  rekonstruiše u pešačku zonu već duži niz godina se zatvara, a s obzirom da je jedan od prioritetnih strateških ciljeva razvoja  Opštine Krupanj turizam uređenje iste je od izuzetne važnosti.

Glavne aktivnosti na izvođenju radova rekonstrukcije infrastrukture ulice obuhvataju postavljanje podzemnih instalacija (vodovod, kanalizacija, struja, telefon, kišna kanalizacija sa pristupnim šahtovima), uređenje nadzemne površine popločavanje i asfaltiranje, postavljanje odgovarajuće rasvete, nabavka i postavljanje urbanog mobilijara i žardirenja za cveće, uređenje platoa ispred zgrade Opštine. Rekonstrukcija dela ulice Maršala Tita obuhva dužinu od 180 m i to deo ulice od ulice 3. septembra do ulice Miće Tadića uključujući i trotoare i plato kod opštine.

 

J.M.

 


 

22.09.2010. 

Završeni radovi na izgradnji opštinskog puta Ograđenica koji se finansira iz sredstava Nacionalnog investicionog plana

 

Radovi na izgradnji ovog puta  krenuli su od 21. jula kada je uz prisustvo rukovodstva opštine Krupanj, izvođača radova i nadzornog organa sprovedeno  uvođenje izvođača u posao, obiđena je trasa puta koji će se raditi, predata projektno-tehnička dokumentacija i odobrenje za izgradnju. Organizovan je prijem i od stane predstavnika i meštana MZ Cerova i Brštica.

Izabrani izvođač radova je preduzeće ,,Izoteks"d.o.o iz Beograda, a nadzor je preduzeće ,,Set" iz Šapca.

Celokupna vrednost  izvođenja radova izgradnje ovog puta koja je 21.687.855,00 dinara sa PDV-om finansira se iz sredstava ministarstva za nacionalni investicioni plan. Izvođač je asfaltni zastor na putu  postavio do 20.septembra  i zadovoljni građani koriste put svakodnevno, a celokuni  preostali manji deo radova će se završiti početkom oktobra. Meštani MZ Cerova pripremili su i organizovali 22.septembra prikladnu proslavu povodom završetka ovg puta na kojoj su prisustvovale mnogobrojne zvanice.

Navedeni putni pravac Ograđenica je dužine 2.153 m i širine 3,5m.

Opštinski put Ograđenica odvaja se levo od regionalnog puta R 127 Krupanj-Loznica i spaja se sa opštinskim lokalnim putem za MZ Cerovu koji je asfaltiran, pa bi uređenje ovog puta povezalo Mesnu zajednicu Bršticu kroz koju prolazi jednim delom i  MZ Cerovu međusobno,kao i sa celom opštinom i susednim opštinama. Navedeni put je  bitan i iz razloga što se i nedaleko odvaja krak puta za seosko groblje MZ Brštica i skraćuje obilaženje građana okolo drugim putnim pravcem.

Mnogobrojni zemljoradnici ovog kraja brže i bezbednije bi dopremali svoje proizvode do bližih gradskih centara što bi im omogućilo normalan ekonomski razvoj koji je prevashodno orjentisan ka poljoprivredi.

J.M.

 

 


 

 

27.09.2010.

Doktorat na svetski poznatom Maks Plank (Max Planck) Institutu u Drezdenu u Nemackoj

 

Vladimir Despic (24) Osnovnu školu završio je kao Vukovac, iz Gimnazije u Krupanju izašao je kao učenik koji je svojoj školi doneo prvi put 1. mesto sa Republičkog takmičenja, a nedavno je stekao zvanje diplomiranog molekularnog biologa i fiziologa na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu sa prosečnom ocenom 9,61.d

 

Nisam pokazivao posebno interesovanje za biologiju do treće godine gimnazije, kada sam uz podršku prof. Ljiljane Jevremović počeo ozbiljnije da posvećujem pažnju ćelijskoj i molekularnoj biologiji. U početku, bilo je uzbudljivo otkrivati da su procesi koji jednu ćeliju održavaju u životu zasnovani na informacijama u njenoj DNK... Prvi put sam se susreo sa pravim istraživanjem na Veterinarskom fakultetu u Beogradu gde sam u oblasti genotoksikologije napisao svoj prvi naučni rad, prezentovan na Republičkom takmičenju iz biologije. Za vrlo kratko vreme afiniteti prema biologiji na molekularnom nivou su rasli i tako je usledio upis na Biološki fakultet. Interesantno je to što pored brojnih napora i odricanja koje prolazite tokom studiranja, vaš entuzijazam za naukom ne jenjava – naprotiv, ona sve više postaje deo vas, vašeg života.

d

Maks Plank Institut za molekularnu ćelijsku biologiju i genetiku, Drezden, Nemačka

 

Prošlog leta Vladimir je dobio punu stipendiju za letnji istraživački program na prestižnom Nacionalnom centru za istraživanje kancera, poznatijem kao CNIO, u Madridu gde je sa preostalih 11 studenata iz celog sveta radio 2 meseca na individualnom istraživačkom projektu.

 

Program je visoko kompetitivan; svake godine stigne preko 350 prijava studenata iz celog sveta. Imao sam tu sreću da se nađem među 12 odabranih. Iste godine sam primljen i na istraživački program za dodiplomce na Univerzitetu u Cirihu u Švajcarskoj, ali nakon duže analize oba programa odlučio da odem u Madrid jer mi je predloženi projekat tamo bio daleko interesantniji. Bavio sam se karakterizacijom funkcije novootkrivenog proteina, potencijalnog markera za ranu dijagnostiku malignih tumora. Bilo je to uzuzetno iskustvo – živeti i raditi u jakom naučnom okruženju.

 

Ove godine u martu, Vladimir je od 550 prijavljenih kandidata pozvan zajedno sa 52 studenata iz celog sveta na petodnevni intervju za upis na doktorske studije na svetski poznatom Maks Plank Institutu za molekularnu ćelijsku biologiju i genetiku u Drezdenu, u Nemačkoj.

 

- Nisam mogao da poverujem da sam pozvan na razgovor. Ovaj institut je prošle godine u časopisu ,,The Scientist’’ proglašen najboljim mestom u svetu, izvan SAD-a, za izradu postdoktorata na osnovu 47 analiziranih kriterijuma.  Spremio sam se dobro, prošao kroz vrlo napornu nedelju razgovora sa 7 groupa lidera, selekcionim komitetom i uspeo da dobijem punu stipendiju za izradu svog doktorata u naredne 4 godine. Maks Plank društvo je jedno od najjačih naučnih društava u svetu i velika je privilegija biti deo nečega tako kvalitetnog.

 

Vladimir će ovo leto provesti sa svojim roditeljima u rodnom Krupnju, a krajem septembra već odlazi u Drezden gde će nastaviti svoju karijeru pod krovom velike naučne institucije.

 

- Baviću se istraživanjem fenomena iskrajanja informacionih RNK molekula u toku ranog razvića ribe zebrafish koja postaje jedan od najpopularnijih model sistema u biologiji. Kolege u laboratoriji su veoma zabavni ljudi i među nama vlada jedna pozitivna atmosfera. Stipendija iznosi 1100 eura mesečno, a tokom ostalih godina raste završno sa 1500 eura mesečno u poslednjoj, četvrtoj godini. Taj novac je sasvim dovoljan za pristojan život.

 

Na pitanje da li će se nakon završenog doktorata vratiti u svoju zemlju, Vladimir kaže:

 - Ne znam, nakon četiri godine ću sigurno znati odgovor na to pitanje.

 

J.M.

 


 

Arhiva vesti