08.08.2010. 

Peta kolonija „Krupanj 2010“

 

Peta kolonija „Krupanj 2010“ po svemu je specifična; prvo, mini-jubilarna je, jer je peta. Drugo, po sastavu  ČISTO ŽENSKA, jer je čine žene slikarskog  udruženja Šapca „Krug 10“ i Jovanka Prokić iz Krupnja, kao član kolektiva organizatora kolonije Biblioteke „Politika“ iz Krupnja i slikarka amaterka.

Ono što povezuje sve članice kolonije je što nisu profesionalne slikarke, već amaterke; dušom, telom, umom opčinjene životom i svim elementima koji čine život. Opčinjene lepotom prirode, lepotom cveta, lepotom ptice, lepotom ljudskog tela, lepotom predmeta koji nas okružuju, a koji nam služe i izazivaju prijatna osećanja i sećanja.

Pa zar i nije cilj umetnosti da  fokusira lepototu, izrazi je i izazove još lepša osećanja.

Ova kolonija je iznedrila dvadesetak slika koje imaju za cilj da izazivaju samo prijatna osećanja, mada se slikama mogu pobuditi i osećanja druge vrste u cilju da ukažu na neki problem; društva, prirode, kosmosa, izvitoperenih ljudskih psiha, a svrha ovakvih slika je ili mračna psiha slikara koji želi da izbaci iz sebe gorčinu i pomogne ljudima sa istim problemom šaljući poruku– nisi sam ima nas dosta ovakvih, ali živimo i stvaramo, a čovek je čovek smo dok stvara, ili zgroženost slikara nekim pojavama u društvu ili prirodi, i skreće pažnju javnosti na nešto što čoveku umanjuje kompliment čovečnosti.

Karakteristika žena članica slikarske grupe „Krug 10“ je potpuni pozitivizam. Sve ih objedinjava sreća što su zajedno, što se druže, dele i dobro i zlo, krajnje pozitivnim odnosom prema životu. Priznaćete, lekovita uloga udruženja u vremenu koje karakteriše otuđenost, nedostatak sluha za tuđe probleme, nedostatak strpljenja da se  čuje tuđa muka i pomogne individui da na kreativan način izrazi sebe, stekne samopuzdanje, uživa u svojim likovnim ostvarenjima i ostvarenjima svojih prijateljica. Evo najboljeg načina da se doživi psihički preporod svake ličnosti koja ima dar da četkicom ovekoveči jedan trenutak u vremenu, prostoru, životu, prirodi, a time pričini zadovoljstvo svima onima koji vole slikarstvo, koji sliku doživljavaju kao lek koji krepi dušu i priželjkuju da određenu sliku imaju u svom domu koja će ih krepiti i oplemeniti prostor u kome žive.

 

J. Prokić

 

 

 


 

 

 

08.08.2010. 

Najlepša  dvorišta  u Rađevini

 

    U organizaciji Biblioteke Politika i Turističke organizacije Opštine Krupanj u nedelju 08. avgusta na letnjoj pozornici održana je po deseti put manifestacija „Izbor za najlepše dvorište“u opštini Krupanj. Proglašenje pobednika izvedeno je u okviru godišnjeg koncerta folklornog ansambla Biblioteke Politika. Pred velikim bojem posetilaca nastupilo je 150 članova ansambla,od najmlađih pa sve do veterana. Ovim nastupom krupanjski folklor zaokružio je nastupima bogatu godinu predodlazak na zasluženi letnji odmor.

   Svake godine izbor za najlepša dvorišta zaokuplja veliku pažnju, i interesovanje kako takmičara tako i posetilaca. Ove godine dodeljivljane su nagra de i pohvalnice za najlepše seosko i gradsko dvorište. Žiri je dodelio ravnopravne nagrade za prva tri mesta, i u gradskoj i u seoskoj konkurenciji. U gradskoj konkurenciji najuspešniji su bili Dragica Lukić, Sofija Stakići Senka Marković. Od seoskih domaćinstava nagrađeni su Slavica Simeunović i Ljiljana Vićentić iz Brštice kao i Milan Marković iz konaka „ Mala reka“. Za dobitnike, nagrade je obezbedila i poljoprivrena apoteka „D i V“ iz Krupnja.

 

 

 

 

 


 

 

 

12.07.2010. 

Petrovdanski sabor

 

Na prostoru Crvenog parka u Dobrom Potoku u ponedeljak 12. jula, u organizaciji Crkvene Opštine Dobri Potok održan je po šesnaesti put  „Petrovdanski sabor“. Po prvi put ove godine u okviru sabora održan je i prvi Festival meda.

Za sve posetioce sabora organizovan je bogat kulturno umetnički program za koji su bili zaduženi članovi folklornog ansambla Biblioteke „ Politika“ iz Krupnja i gosti iz Lajkovca, iz KUD „Železničar“ .Prisutnima, toplu dobrodošlicu je poželeo Proto-jerej dobropotočke crkve Aleksandar Đurđev,koji je ovim prelikom uručio zahvalnice svima koji su pomogli manifestaciju. Među njima se našao i predsednik Opštine Krupanj gospodin Savo Dorić  koji se zahvalio na ukazanom priznanju,poželeo prisutnima da se prijatno osećaju i obećao da će opština i u narednom periodu podržavati ovakve manifestacije, koje uspešno čuvaju našu tradiciju i kulturu.

Na prvom festivalu meda koji su uspešno organizovali članovi udruženja pčelarskih porodica „sokolske planine“ a uz pomoćDobropotočke crkve, Etno –sela Mačkov Kamen i Turističke organizacije Opštine Krupanj, bili su izloženi med,  lekoviti prozvoti od meda,lekovito bilje, pčelarska oprema, lekovi za pčele i ambalaža za med.

Centralni događaj manifestacije je tradidicionalno nadigravanje za dukat. U konkurenciji do petnaest godina nagradu je dobio mladen Milutinović, dok su u konkurenciji seniora zaslušeno pobedili Jelena Materić iz Lajkovca i Slavoljub Stanojević iz Šapca.  Posle dodele nagrada nastavljenoje druženje i uživanje u ambijentu Crkvenog parka.

 

R.M.

 

 

 


 

 

 

04.07.2010. 

Dani međaša 2010

 

      Na prostoru Etno sela  Mačkov Kamen , u nedelju 4. jula održana je prva manifestacija pod nazivom „Dani međaša“. TurističkaOrganizacija Krupanj zajedno sa Kinološkim udruženjem „Đulim“ iz Krupnja, Etno selom Mačkov Kamen kao i sa mesnim zajednicama Kržava i Krupanj a uz pomoć Opštine Krupanj i mnogobrijnih sponzora uspeli su da naprave novu manifestaciju koja je po broju posetilaca prevazišla sva očekivanja.

    Sadržaj manifestacije je bio jako raznovrstan, pored Specijalizovane izložbe pasa Goniča koja je okupila 100 izlagača sa 150 pasa iz Crne Gore, BiH, Hrvatske iSrbije, održano je i takmičenje u spremanju posnog pasulja, narodnom višeboju i nadigravanju za dukat.Učešće u manifestaciji uzela su imnogobrojna udruženja građana. Rađevska nit iz Krupnja priredila je etno modnu reviju kao i izložbu domaće radinosti i suvenira. Udruženje „Pečurka“ iz Krupnja zajedno sa gljivarskim društvom iz Banje Koviljače pored odlazka u gljivarenje išli su i u branje lekovitih trava, po kojima su predeli Mačkovog Kamena jako poznati, spremali su i specijalitete od gljiva za sve učesnike. Zapaženo učešće imali su i ribolovci udruženja Zmajevac kao i pčelari udruženja Sokolske planine koji su najavili i održavanje prvog festivala meda u Rađevini kojiće biti održan u Crkvenom parku u Dobrom potoku 12. jula. Za kulturno-umetnički program bilu su zaduženi članovi folklornog ansambla Biblioteke „Politika“ koji su svojim igračkim i pevačkim programom uspeli da oduševe mnogobrojne prisutne i izmame velike aplauze. Pre dodele nagrada po svim kategorijama prisutnima su se obratili Predsednik Opštine Krupanj dr. Savo Dorić, vlasnik Etno sela Mačkov Kamen Žićo Matić i iz Turističke organizacije Radovan Ristanović. Oni su mnogobrojnim okupljenim dali obećanje da će sve uraditi  da se naredne godine manifestacija proširi i obogati sa još raznovrsnijim programom i verovatno sa prvim takmičenjem u kosidbi.

   Prelepi predeli planine Jagodnje i veliki broj posetilacao obećavaju lepu budućnost ovom izuzetnom izletničkom i istorijskom mestu.

 

R.M.

 

 


 

 

 

26.05.2010. 

„DAN IZAZOVA 2010“ U KRUPNJU

 

U sredu 26.maja održana je Međunarodna manifestacija „Dan Izazova 2010“. Kao i prethodnih godina i ove godine učešće u ovoj planetarnoj akciji uzela je i Opština Krupanj. Suparnička opština ove godine bila beogradska opština Savski venac.

Turistička organizacija Opštine Krupanj, kao koordinator ove manifestacije uspela je da animira veliki broj građana i klubova iz Rađevine, da se bavljenjem fizičkom aktivnošću u neprekidnom trajanju od 15 minuta, daju svoj doprinos u postizanju što boljeg rezultata i većeg broja učesnika. Centralno dešavanje se odigralo na terenima kod sportske hale, a najbrojniji su bili članovi atletskog kluba „Junior“, košarkaškog kluba „Rađevac“, učenici osnovnih i srednje škole, i gosti hotela „Grand“.

Ukupan procenat na kraju je iznosio 13,9 % učesnika od ukupnog broja građana Opštine Krupanj,što je nešto manje nego prethodnih godina, ali ipak zadovoljavajuće sa obzirom na to da je u sredu u Krupnju bilo jako toplo i sparno.

 

 


 

 

 

20.05.2010. 

IZLOŽBA SLIKA JOVANKE PROKIĆ

 

U četvrtak 20.maja u Biblioteci „Politika“ otvorena je prva samostalna izložba bibliotekarke Jovanke Prokić –slikarke –amaterke.

Impozantan broj slika (oko 60 ), nastalih u toku nepune dve godine, rađene raznim tehnikama i različitim materijalima, zrače energijom i optimizmom. Šta joj je bila inspiracija da naslika ovoliki broj slika Jovanka otkriva u svom izlaganju prilikom otvaranja izložbe: „ Kako sam počela da slikam“ i kaže. „ Kakvo zadovoljstvo osećam kad me duboko prožme lepota cveta, lepota drveta, lepota prirode obasjane suncem, mesecom, lepota neba i kad je vedro i pred oluju, lepota ljudskog tela, lepota i čistota likova svetaca, Bogomajke i Isusaili me fascinira slika nekog poznatog umetnika, posle takvog jednog doživljaja javi mi se neodoljiva potreba da to prenesem na slikarski materijal. Oko prenese impuls mozgu, a mozak preko srca i ruke uzvraća slikom koja je prihvaćena mojim umom, srcem i dušom. Zato svaku svoju sliku doživljavam kao čedo koje je došlo na svet zahvaljujući volji Gospoda Boga i moje volje.

Posetioci izložbe su bili prijatno iznenađeni brojem naslikanih slika za kratko vreme, tematikom koju slike tretiraju i različitim tehnikama i motivima koje su u slikama zastupoljene. Jednom rečju prijatan utisak za oči i dušu. Izložba će biti otvorena do 1. juna kada se planira otvaranje iste u Vladimircima.

 

 


 

 

 

16.05.2010. 

KROS RTS-A U KRUPNJU

 

Na igralištu kod SPORTSKE HALE U Krupnju, u petak 14. maja sa početkom u 10.00 časova, održan je kros RTS-a za učenike osnovnih i srednje škole. Na krosu je učestvovalo oko 350 učenika a najuspešiji su nagrađeni zahvalnicama i medaljama koje je dobitnicima uručio  direktor O.Š: „Borivoje Ž. Milojević“ iz Krupnja, gospodin Dragan Blagojević. Organizatori su posebno pohvalili učenike iz Brštice koji su iako malobrojni uspeli da osvoje nekoliko medalja.

 

 


 

 

 

10.05.2010. 

U Valjevu održan „Mali zlatni opanak“

 

„Mali zlatni opanak“ u Valjevu održao se po treći put pod pokroviteljstvom predsednika Republike Borisa Tadića u vremenu od 07.05. do 09.05.2010. godine. Učestvovalo je preko 60 ansambala iz svih krajeva Srbije kao i zemalja iz okruženja. Folklorna sekcija Biblioteke „Politika“ iz Krupnja učestvovala je po drugi put u kategoriji „leptiri“ 08.05.2010.god.(subota) i od 14 ansambala u ovoj kategoriji osvojili drugo mesto.

 

 


 

 

 

25.04.2010. 

INICIJATIVA MLADIH PROTIV NARKOMANIJE: Pozorišna predstava "Nikad heroin"

 

U sredu 28. aprila sa početkom u 12:30 časova na velikoj sceni Doma kulture, u organizaciji kancelarije za mlade i biblioteke ''Politika'' u Krupnju, uz finansijsku pomoć opštine Krupanj, izvedena je predstava u produkciji udruženja „Dobri ljudi“ - Akt teatra iz Valjeva: NIKAD HEROIN.

Predstava je nastala po motivima ispovesti bivših zavisnika. Naime, 2007. godine mladi Valjevac pod pseudonimom Dreamer, objavio je na portalu www.ugradu.info, seriju tekstova u kojima opisuje svoj ulazak u svet droga, faze razvoja bolesti zavisnosti i na kraju samo lečenje, tako da je njegova životna priča inspirisala značajan projekat prevencije bolesti zavisnosti i podrške zavisnicima u procesu lečenja - NIKAD HEROIN.

Istoimena pozorišna predstava, uključila je značajan broj mladih, a dragocen doprinos njenom nastanku dali su upravo bivši zavisnici uključeni u sve faze realizacije ovog projekta.

Izbor i adaptacija tekstova - ispovesti samih zavisnika, video radovi i izbor muzike rezultat su timskog rada volontera uključenih u projekat.

Težak posao dramatizacije i režije predstave poveren je glumici Angelini Lukić.

U predstavi je učestvovalo ukupno  devet glumaca, koji su svojom srčanošću i umećem, izneli predstavu sa retko viđenim emotivnim nabojem.

Preko 300. gledalaca, mahom učenika srednje i osmog razreda osnovne škole, kao i prisutni gosti su velikim aplauzom nagradili izvođače predstave, koji su predstavu izveli sa osnovnim ciljem: da mladima pokažu svu patnju i bol koju donos i može doneti heroinska zavisnost.

Predstava je inače, deo projekta IPON - Inicijativa mladih protiv narkomanije, koji finansira Ministarstvo omladine i sporta, a koji je naša kancelarija potpisala sa još šest kancelarija za mlade gradova i opština Mačvanskog i Kolubarskog regiona, a sprovode ga udruženje „Dobri ljudi“ iz Valjeva i „Iskra“ iz Loznice, u cilju razmena ideja i iskustava svih aktera koji se na lokalnom nivou bave prevencijom narkomanije.

(Kancelarija za mlade Opštine Krupanj )

 

 


 

 

 

25.04.2010. 

Održan seminar na temu "Poslovno planiranje, pisanje biznis plana i izvori finansiranja u cilju razvoja preduzetničkih ideja"

 

U petak i subotu 23. i 24. aprila 2010. godine u organizaciji Kancelarije za mlade opštine Krupanj, održan je dvodnevni seminar i obuka iz omladinskog preduzetništva na temu: Poslovno planiranje, pisanje biznis plana i izvori finansiranja u cilju razvoja preduzetničkih ideja.

Gost predavač bio je Miroslav Lazić iz Regionalnog centra za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva Beograd.

Obuka je deo projektnih aktivnosti predviđenih Memorandumom o saradnji sa Timom za jačanje ekonomske sigurnosti organizacije USAID, koji je naša opština potpisala 15. marta 2010. godine sa USAID-ovim programom za ekonomsko osnaživanje i delovanje u vanrednim situacijama.

U obuci je učestvovalo 18 mladih iz naše opštine, koji su iskazali želju i zainteresovanost da se detaljnije upoznaju sa elementima pisanja biznis plana, kao početne aktivnosti u pokretanju vlastitog biznisa i otvaranja preduzetničkih radnji i preduzeća, kao i ostalim pratećim aktivnostima u sklopu realizacije planiranih akcija.

Kako je nezaposlenost i nedostatak finansijskih sredstava,najveći problem sa kojima se mladi susreću u našoj opštini,nepodeljeno mišljenje učesnika po završetku obuke je,da su ovakvi oblici pomoći mladima preko potrebni i veoma korisni.

Svi polaznici su dobili sertifikate USAID-a,a usvojeno znanje i praktični primeri iskreno se nadamo,biće dobar putokaz i pomoć u budućem preduzetničkom radu.

Kancelarija za mlade opštine Krupanj će i  u narednom periodu u okviru svojih mogućnosti,ovakvim i sličnim akcijama aktivno pomagati mladima u rešavanju njihovih problema,istovremeno ih podstičući da se svojim aktivizmom izbore za ostvarenje vlastitih ciljeva.

Koristimo priliku da se zahvalimo Miroslavu Laziću na veoma zanimljivom i korisnom predavanju,kao i celokupnom USAID-ovom timu na čelu sa Bratislavom Stamenkovićem,na ukazanom poverenji i pomoći koju nam je pružio u sklopu realizacije ovog uspešnog projekta.

 

(Kancelarija za mlade Opštine Krupanj )

 

 


 

 

 

24.04.2010. 

OKRUŽNA SMOTRA RECITATORA U KRUPNJU

 

U Krupnju, 23. aprila 2010. godine, održana je smotra recitatora Mačvanskog okruga.

Dobrodošlicu u Krupanj, svim učesnicima, članovima žirija i gostima poželeo je direktor  Biblioteke Politika Perica Jovanović, a manifestaciju je svečano otvorio zamenik predsednika opštine Krupanj Saša Bogdanović.

Takmičenje je održano u tri kategorije, mlađa, srednja  i starija grupa.

Članovi žirija, koji je ocenjivao učesnike, bili su Olivera Lolić iz Bogatića, Lidija Marković iz  Koceljeva, Petar Lazić i Nataša Inđić iz Šapca, Nada Novaković iz Ljubovije, Ljiljana Radojević iz Vladimiraca, Dragan Tošić iz Loznice, Stojanka Bugarin iz Malog Zvornika i Jovanka Prokić iz Krupnja. Posle prvog kruga takmičenja u mlađoj grupi, žiri je odlučio da u finalni deo idu Dijana Antonić, Milan Teovanović, Stojan Šokščanić, Anđela Knežević, Aleksandar Nikolić i Jovana Vuković. Za najboljeg je proglašen Aleksandar Nikolić učenik O.Š. Janko Veselinović iz Šapca sa recitalom „ Dosadna pesma“.

U srednjem uzrastu finalisti su bili Teodora Đokić, Veselin Tripković, Verica Đapanović, Teodora Smiljanić i Uroš Vujanović. Najviše ocene i pobedu odneo je Veselin Tripković iz O.Š Anta Bogićević iz Loznice sa pesmom „Kako šeta stari profesor“. U takmičenju srednjoškolaca u borbu za najboljeg recitatora ušli su Aleksandar Nikolić, Dubravka Lazić, Irina Jovanović, Staša Petrović, Tamara Bugarin i Zora Stefanović. Za najuspešniju je proglašena Tamara Bugarin iz Malog Zvornika koja je recitovala pesmu „Adrijan“.

Pobednici su izborili  učešće na Republičkom takmičenju recitatora koje će biti održano u Valjevu.

 

 

 


 

 

 

20.04.2010. 

Konferencija "Evropska perspektiva mladih"

 

U ponedeljak 19.aprila 2010.godine u Palati ''Srbija'' na Novom Beogradu u organizaciji Ministarstva omladine i sporta i Balkanskog fonda za političku izuzetnost (BFPI), održana je konferencija ''Evropska perspektiva mladih'' posvećena omladinskoj politici u našoj zemlji i okruženju.

Konferenciju je kao moderator otvorila  Sonja Liht,predsednica BFPI.

U nekoliko panel diskusija prisutnima su se obratili:

Snežana Samardžić-Marković-ministar omladine i sporta Republike Srbije, Vensan Dežen - šef delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Lesli Miler - zamenica UN koordinatora za mlade u Srbiji, Fin Denstand - iz Direktorata za omladinu, sport i građanstvo Evropske komisije, Zorica Labudović - šef Odseka za saradnju sa mladima, Dragan Đilas - gradonačelnik Beograda, Ivana Kovačević - državni sekretar Ministarstva, Jasna Matić - ministar za telekomunikacije i informaciono društvo; kao i mnogobrojni predstavnici nevladinog sektora koji u svom radu uključuju mlade, gosti iz Crne Gore, Hrvatske i Republike Srpske.

Prisustvo velikog broja zvanica i eminetnih stručnjaka, bila je jedinstvena prilika za razmenu iskustava, aktivnosti, ideja, ostvarenih i planiranih rezultata u sprovođenju Strategija za mlade kako u našoj zemlji, tako i u zemljama Evropske unije i okruženja. Naročito je istaknut značaj kancelarija za mlade, koje su svojim aktivnostima značajno doprinele podsticanju aktivizma među mladima, u svojim lokalnim sredinama.

Takođe, konferencija će omogućiti međusobno umrežavanje i bolje upoznavanje aktera radi održavanja komunikacije i uspostavljanja intezivnije saradnje na polju omladinskih aktivnosti.

 

(R.Ž., Kancelarija za mlade Opštine Krupanj )

 

 


 

20.04.2010. 

„Podrška lokalnim zajednicama za ostvarivanje socijalne inkluzije“

 

Članovi radnog tela za socijalnu inkluziju bili su na seminaru u okviru projekta „Podrška lokalnim zajednicama za ostvarivanje socijalne inkluzije“ sa temom „Uspostavljanje modela integralne socijalne zaštite“ koji finasira Kraljevina Norveška, a sprovodi SKGO. Seminar je održan na Zlatiboru u  periodu od 12. do 14. aprila 2010. godine i prvi je u nizu edukacija za pripremu i realizaciju navedenog projekta, u koji je uključena i opština Krupanj. Na seminaru je učestvovalo 5 izabranih opština za učešće na ovom projektu. Učesnici seminara najpre su upoznati sa predstojećim reformama sistema socijalne zaštite i razvoju usluga u zajednici. Predstavljeni su modeli integralne socijalne zaštite i praktično je rađeno na mapiranju socijalnih usluga u opštinama. Prve aktivnosti koje su rađene na obukama su u smeru izrade ili ravizije lokalnih strateških dokumenata u oblasti socijalne zaštite na lokalnom nivou.

Na drugom seminaru održanom u periodu od 14. do 16. aprila u Opštini Golubac učestvovali su predstavnici Opštine Krupanj. Edukacija je održana u okviru programa prekogranične saradnje, a sa temom „Priprema i izrada projektne dokumentacije“ za učešće na drugom pozivu ovog programa. Organizaciju seminara je sprovela Vladina Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Republike Srbije. Shodno tome učesnici seminara su bili predstavnici iz nerazvijenih opština. U okviru trodnevnog seminara predstavnicima opština je prezentovan način izrade projektne dokumentacije za navedeni program prekogranične saradnje. Učesnici seminara su upoznati sa procedurama Evropske komisije za podnošenje predloga projekata od strane opštine, kao i pravilima izbora potrebnog partnera u prekograničnim regionima. Ova edukacija je završena dodeljivanjem sertifikata učesnicima seminara, osposobljenim za pripremu i izradu navedenih projekata. Realizacija istih ima za cilj „Izgradnju institucija kroz prekograničnu saradnju - CBIB“. Prekogranična saradnja otvara mogućnost razmene ljudi i iskustava u cilju razvoja opština u prekograničnim regionima. Učešće na edukacijama ima za cilj podizanje nivoa ljudskih kapaciteta i lokalne samouprave Opštine Krupanj.

 

 

 


 

20.04.2010. 

Biciklisti – ekolozi

 

U organizaciji Ekološko - biciklističkog društva “Ekobajk” iz Krupnja u subotu, 14. aprila, a uz pokroviteljstvo Opštine Krupanj i pomoć Agrobanke iz Krupnja sprovodena je akcija čišćenja i uređenja prostora izletišta Zmajevac. Istovremeno su postavljene oglasne table sa obaveštanjima za očuvanje prirode.

Oko 50 biciklista krenulo je ispred Doma kulture u Krupnju predvođeni zamenikom predsednika Opštine Krupanj g. Sašom Bogdanovićem. Po dolasku biciklista na izletište održano je predavanje iz ekologije i bezbednosti u saobraćaju.

Učeće u edukaciji uzela su ekološka društva iz Loznice “Iskra” i “Eko-Lo”, kao i Udruženje “Pečurka” iz Krupnja koje je za sve učesnike pripremilo gulaš od sveže ubranih pečuraka. Svi učesnici su pristupili čišćenju terena i prikupljanju otpada na samom izletištu i na taj način dali svoj doprinos ovoj akciji.

U okviru ove akcije održano je i takmičenje iz poznavanja saobraćajnih propisa i voženju bicikla na poligonu za učenike OŠ “Borivoje Ž. Milojević” iz Krupnja. Najuspešniji takmičari, u rangu mlađih učesnika bio je Želimir Gajić, u kategoriji starijih osnovaca – Danko Vasiljević , a u kategoriji srednjoškolaca – Darko Petković.

Prema rečima Predsednika Udruženja Dušana Žugića, akcija je izazvala veliko interesovanje među svim ljubiteljima očuvane prirode i biciklistima, a nastavak akcije je najvljen učešćem na prvomajskom uranku.

 

 


 

15.04.2010.

„EKOLOŠKO-BICIKLISTIČKA AKCIJA ZMAJEVAC 2010“

 

U organizaciji biciklističko-ekološkog društva "Ecobike" Krupanj, uz podršku Opštine Krupanj u  subota 17. Aprila 2010. godine, a povodom obeležavanja međunarodnog dana planete zemlje biće održana „EKOLOŠKO-BICIKLISTIČKA AKCIJA ZMAJEVAC 2010“.

U okviru  programa akcije u 12 časova predviđeno jeokupljanje biciklista na platou  ispred Biblioteke "Politika" Krupanj i organizovana revijalna vožnja kroz grad do izletišta "Zmajevac"na relaciji od 5 kilometara. Po dolasku  na izletište u Zmajevcu biće organizovana  Ekološka radionica: Predavanje o značaju ekologije (predavači NVO "Iskra" iz Loznice); i Eko patrola  u okviru koje će biti izvršeno čišćenje izletišta.

Novi članovi ekološkog društva će dobiti članske karte, predavanje o bezbednosti u saobraćaju i  takmičenju u vožnji bicikla po poligonu sa dodelom nagrada izvešće predavači saobraćajne sekcije osnovne škole "Borivoje Ž. Milojević" iz Krupnja.  Povratak kolone biciklista u Krupanj predviđena je oko 17 časova istog dana.

 


 

14.04.2010.

Protivgradna zaštita

 

Protivgradna zaštita u opštini Krupanj počeće da sprovodi mere zaštite od grada počev od 15 aprila pa sve do 15. oktobra 2010.godine

Krupanjska opština pripada Radarskom centru Valjevo koji pokriva ukupno 15 opština. Ukupna branjena površina na teritoriji  Opštine Krupanj iznosi 34 200 hektara sa ukupno 12 protivgradnih stanica i 24 strelca.Opština Krupanj, stimuliše rad strelaca, pa je u 2009 godini mesečna neto naknada iznosila 3500 dinara po strelcu, a sredstva u opštinskom budžetu za ove svrhe planirana su i u 2010 godini. Uz veliko požrtvovanje i danonoćno dežurstvo strelci na protivgradnim stanicama, svesni da obavljaju opasan i rizičan posao za koji su obučeni, i ove godine će pokušati da odbrane od grada  useve,voćnjake i malinjake u Rađevini.

 


 

 

14.04.2010.

Treća Vaskršnja akademija na Sokolu

 

Sa blagoslovom Preosvećenog vladike Šabačkog Gospodina Lavrentija Crkveni hor "Sveta Tri Jerarha" iz Krupnja, organizovao je Treću Vaskršnju duhovnu akademiju u manastiru "Svetog Nikolaja" na  Soko gradu od 5. do 10. aprila 2010. godine. U prelepom, sunčanom Sokolskom predelu odzvanjali su duhovni napevi u slavu Gospoda.

Dirigent ovogodišnje akademije bio je mladi mr Đorđe Stanković, šef hora opere Narodnog pozorišta iz Beograda. Asistent je bio nadahnuti, mladi dirigent hrama Preobraženja Gospodnjeg sa Voždovca, koji je pobrao sve simpatije učesnika akademije. U sećanju polaznika ostaće zabeleženo druženje u etno-selu Vrhpolje kraj Drine i liturgija u Dobropotočkoj crkvi.

Polaznici su uspešno savladali program Akademije što su pokazali na završnom koncertu u hramu Vasnesenja Gospodnjeg u Krupnju. Publika je oduševljeno propratila kompozicije poznatih autora: Govedarice, Mokranjca, Tajčevića, Česnokova, kao i vizantijske napeve. Nakon podele zahvalnica, polaznici akademije su sa svojim gostima nastavili druženje u restoranu "Pegaz" u Krupnju. U prepunoj Krupanjskoj crkvi služena je nedeljna liturgija.

Proteklih šest dana obeležila je duhovna Vaskršnja radost, a onda je došao trenutak da se horski prijatelji iz Obrenovca, Kozjaka, Smedereva, Beograda, Trstenika, Aleksinca i ostalih gradova Srbije rastanu sa svojim domaćinima sa nadom da se na Četvrtoj Vaskršnjoj akademiji saberu u što većem broju. (M.L.)

 

 


 

 

30.03.2010.

Lazarevdan na Stolicama

 

    Uz pomoć Opštine Krupanj i mnogobrojnih donatora, a u organizaciji Mesne zajednice Brštica i Turističke organizacije Krupanj, održana je po dvanaesti put manifestacija dečjeg folklora, pesme i recitacije „Lazareva subota 2010“

     Pletenjem venčića i paljenjem obrednih vatri program je započeo na prostoru Etno-kuće Cvetinović u Banjevcu. Zatim je karnevalska povorka, koju su sačinjavali folklorna društva iz Komirića, Korenite i Krupnja, prodefilovala centrom grada i odigrala nekoliko kola ispred zgrade opštine.

      Centralni događaj se odigrao na platou ispred Memorijalno kompleksa Stolice, Prisutne je pozdravio i manifestaciju otvorio predsednike opštine Krupanj dr. Sava Dorić, onda su ponovo nastupali folklori sa svojim koreografijama specijalno pripremljenim za ovu priliku. Organizatori su za sve posetioce obezbedili posluženje i osvežavajuće napitke. Lepo vreme i veliki broj najmlađih dao je posebnu draž ovoj manifestaciji.  Onda su na scenu izašli takmičari za izbor najbonjeg recitatora, pevača, mis i kao vrhunac predstave izabran je i najbolji igrač. U velikoj konkurenciji, žiri je imao težak zadatak, a posebno su  se iskazali igrači iz KUD Tronoša iz Korenite koji su uzeli prva tri mesta. Svi nagrađeni su dobili prigodne nagrade, a najsjajniju dukat  dar Milomira Matića Iz Brštice, dobila je Irena Jovanović iz Korenite.

        Svi učesnici, gosti i domaćini prepuni utisaka odigrali su nekoliko zajedničkih kola i time završili ovo lepo druženje.

 


 

Prethodne vesti Ostale vesti