Обилазак околине

Turistički potencijali

Opština Krupanj raspolaže jedinstvenim antropogenim i prirodnim vrednostima:

Crkva Sv. Uspenija Presvete Bogorodice

Crkva Sv. Uspenija Presvete Bogorodice iz XVI veka u Dobrom Potoku kod Krupnja i etno kompleks (kapele Sv. Prokopija i Sv.Petke smeštene u pećinama, dva etno muzeja sa nošnjama i upotrebnim predmetima iz XVIII i XIX veka, muzej lova, zvonik, groblje staro 500 godina, spomen česme, otvorene i zatvorene sofrašice, natkrivena bina sa prostorom za boravak dece, šetalište i drugi sadržaji ).

Crkva Sv. Velikomučenika Georgija

Crkva Sv. Velikomučenika Georgija u Beloj Crkvi izgrađena 1889. godine na mestu stare crkve iz XV veka. U portalu crkve nalazi se 30 stećaka i žrtvenik.

Mačkov Kamen

Spomen-kapela na lokalitetu Mačkov Kamen (delo arhitekte Momira Korunovića), spomen česma, vidikovac i izletište.

Sokograd

Sokograd - nekadašnja turska tvrđava sagrađena na ostacima rimskog kastela na steni iznad reke Gračanice u čijem podnožju se nalazi manastir Sv. Nikolaja sa manastirskim kompleksom (SO LJubovija) zadužbina vladike šabačko-valjevskog Gospodina Lavrentija

Muzejski kompleks Stolice

Muzejski kompleks Stolice (posvećen događajima iz II Svetskog rata i rudarstvu i metalurgiji), sa Istorijskom kućom (nepokretno kulturno dobro). Pokrenuta je  inicijativa za oplemenjivanje ovog prostora (prirodno dobro koje se prostire na 32 ha površine), rekonstrukciju i pretvaranje drvenih paviljona u smeštajne kapacitete.

Muzejski kompleks u Beloj Crkvi

Muzejski kompleks u Beloj Crkvi (posvećen događajima iz II Svetskog rata), Spomen zgrada stare škole u kojoj se nalazila bolnica u I Svetskom ratu - objekti pod zaštitom države; oba muzeja su zatvorena, postoji potreba za njihovim otvaranjem i obogaćenjem novim postavkama.

Rađev Kamen

Lokalitet Rađev Kamen na kome se nalazi veliki beli obelisk posvećen vojvodi Rađu (srednjevekovnom vitezu) po kome je cela oblast dobila ime - Rađevina.

Izletište Zmajevac

Izletište Zmajevac (sa uređenim sofrašicama i travnatim sportskim terenom) koga karakterišu nedirnuta priroda i atraktivani vodopadi reke Zmajevac.

Rožanj

Rožanj (973m) - najviši vrh Rađevine i mesto gde se susreću 12 vazdušnih struja, što je dobar preduslov za razvoj klimatsko-rehabilitacionog, izletničkog i planinskog turizma; Sokolska planina (Rožanj), Jagodnja i Boranja (šarena bukva) čine planinsko zaleđe Krupnja i značajan turistički potencijal.

Kovačevića pećina

Kovačevića pećina ima dužinu veću od hiljadu metara, dvorane sa brojnim stalaktitima i stalagmitima (posebno retke stalagmite od belog prozirnog kalcita), raznobojne draperije, visoke krečnjačke stubove, ostatke faune (stare oko 60.000 godina) i pećinsko jezero. 

Orlićka pećina

Orlićka pećina u Bogoštici sa nekoliko jezera, lavirintnih kanala i pećinskih ukrasa. 

Lovište ''Jagodnja''

Lovište ''Jagodnja'' ima površinu od 31.282 hektara i u njemu je zastupljena lovna divljač kao što su: srna, divlja svinja, zec i fazan. Lovište poseduje i dva objekta za lovce (zgrade lovačkog doma) i lovne objekte (čeke).

Planina Boranja

Planina Boranja, iako nedovoljno ,,iskorišćena,, , možda je najinteresantniji potencijal opštine Krupanj. Izuzetno je bogata šumama, šumskim plodovima (najkvalitetnije pečurke), divljačima, raznovrsnim biljnim zajednicama, izvorištima i mineralima (posebno kamen granit). Na planini postoji  planinarski dom i više lovačkih objekata. 

Industrija Krupnja je bez dimnjaka, mali je protok saobraćaja,  pa i ložišta, te ne postoji problem ozbiljnijeg zagađivanja vazduha i vode. Naprotiv, čist vazduh, ugodno podneblje, pitka voda, šumovita okolina i očuvana priroda stimulišu boravak u Krupnju i okolnim planinama radi odmora, rekreacije i sporta, naročito što u opštini postoje i drugi komplementarni turistički motivi.

Back Top