Култура и уметност

Kultura i umetnost

Centar kulturnih dešavanja u Krupnju je Dom kulture Biblioteka "Politika .Objekat raspolaže izuzetnim prostorom u kome se mogu odvijati najrazličitiji kulturni sadržaji (pozorišne predstave - jedna od najboljih bina u Srbiji, izložbe, bioskop, književne večeri, seminari, sajmovi, revije, pa i pružanje različitih usluga - agencije, biroi, sajmovi).

Zdanje Doma kulture Biblioteka ''Politika'' monumentalno delo arhitekte Ivana Antića sa 3000 kvadrata upotrebnog prostora; raspolaže pozorišnom dvoranom, galerijom, malom salom, ateljeom, bibliotekom i kancelarijskim prostorijama.

Najveća letnja manifestacija se priređuje u čast Petra Radojlovića, kada se organizuju pozorišne predstave, konceri, projekcije filmova i književne večeri.

Biblioteka koja se nalazi u okviru Doma kulture se ponosi ogromnim fondom knjiga iz najrazličitijih oblasti i može zadovoljiti svakog čitaoca.

Biblioteka "Politika" Krupanj

Biblioteka
Biblioteka

Osnivanje prve srpske čitaonice vezano je za 1868. godinu kada je ministar prosvete i crkvenih dela izjavio da su u «varoši Loznica i varošici Krupnju zavedene čitaonice» Te godine je krupanjski učitelj izjavio, a list «Srbija» objavio: «Na Sv Savu osnovasmo čitaonicu. Mnogi kmetovi, odlični seljani, zaželeše da budu članovi. Upisano je 50 članova. Nazvaše svoju čitaonicu «Zadruga rađevska». Videćemo da kulturna tradicija vezana za Rađevinu nije zanemarljiva.

Nemci su 20. oktobra 1941. godine zapalili Krupanj. Prva zgrada koja je planula bio je – Dom kulture.

Usled velike poplave 1912. godine uništen je veliki broj knjiga. U Prvom svetskom ratu čitaonica u Krupnju opet strada, da bi ponovo bila obnovljena 28. mala 1922. godine, ali u staroj i trošnoj zgradi. Zahvaljujući poznatom šabačkom profesoru, g. Žiki Popoviću, i novinaru «Politike», g. Dragoljubu Jovanoviću, započeto je prikupljanje priloga za podizanje nove zgrade biblioteke. Kraje 1932. godine završena je izgradnja jednospratne zgrade koja je bila sva u mermeru iz sela Kržave kraj Krupnja.

Posle rata čitaonica je ponovo obnovljena pod nazivom «Narodna čitaonica i biblioteka». Ova ustanova menjala je svoje sedište po zgradama (Zadružni dom, zgrada SDK, Opština, Stara apoteka) sve do 1980. godine kada je otvoren Dom kulture «Politika», koji je novinska kuća «Politika» poklonila Krupnju u znak sećanja na braću Ribnikar koji su u Prvom svetskom ratu bili smrtno ranjeni u borbi na Mačkovom kamenu (brdu kraj Krupnja) i sahranjeni u Rađevini.

Stanovnici Krupnja i Rađevine ponosni su na spomen-dom, dar «Politike», arhitektonsko delo znamenitog arhitekte g. Ivana Antića, koji svojim izgledom i funkcionalnošću, kao i uređenjem krasi centar Krupnja.

Od 1996. godine biblioteka deluje kao samostalna ustanova, ali radi kao Dom kulture tako što joj je primarna delatnost bibliotečka, a ostale kulturne aktivnosti zastupljene su preko sekcija Biblioteke.

Back Top