Манифестације

Osnovni potencijali opštine predstavljaju njene prirodne lepote, umerena klima, kao i mnoge značajne kulturno-istorijske vrednosti. U opštini postoje uslovi za razvoj sportsko-rekreativnog turizma, izletničkog, seoskog, lovnog turizma i drugih vidova.

Najznačajnije tradicionalne manifestacije su:

-Lazareva subota – u aprilu se održava na datum kada pada ovaj crkveni praznik u subotu uvek.

Kratak opis sadržaja manifestacije: takmičenje folklornih grupa, takmičenje recitatora, pravljenje venčića od vrbovine i defile svih učesnika gradskim ulicama.

-,,Krkušijada" – 27 jun

Kratak opis sadržaja manifestacije: ova manifestacija se sastoji u takmičenju u pecanju krkuše i rečne pastrmke. Za kulinare tu je i takmičenje u kuvanju pasulja i riblje čorbe.

-,,Dani međaša" – početak jula 2-3 ili drugi dan početkom ovog meseca

Kratak opis sadržaja manifestacije: Na planini Jagodnji se organizuje specijalizovana izložba pasa goniča, takmičenje u narodnom višeboju, u kosidbi, u pripremanju posnog pasulja i nadigravanju  za dukat.

-Petrovdanski sabor, nadigravanje za dukat – 12.jul

Kratak opis sadržaja manifestacije: u prelepom prostoru crkvenog parka Dobri Potok održava se tradicionalno manifestacija nadigravanje za dukat, pored toga bude i izložba domaće radinosti, starih zanata, meda i sl.

-Dani krompira u Rađevini – 9-10 oktobar

Kratak opis sadržaja manifestacije: Ova manifestacija okuplja proizvođače krompira koji izlažu svoje proizvode. Pored toga tu su i razna predavanja na temu krompira i izbor za najteži krompir i najlepše jelo od krompira.

-Dani gljiva u Rađevini  - 16-17 oktobar

Kratak opis sadržaja manifestacije: prvi dan manifestacije se odlazi u sakupljanje gljiva po prelepim predelima Rađevine. Drugi dan se sastoji od pravljenja izložbe gljiva i edukacije za nove gljivare, pripremanju jela od gljiva.

Back Top