БРИГА О ПОРОДИЦИ И ДЕЦИ- ПРИОРИТЕТ

11-10-2021 18:05 od Moderator

Помоћник министра за бригу о породици и демографији Александра Чамагић, боравила је данас у Крупњу и разговарала са председником општине Иваном Исаиловићем и најближим сарадницима о тренутној демографској ситуацији, али и примерима добре праксе у нашој општини.

Са проблемима са којима се општина Крупањ сусреће и кораке које предузима у решавању не тако повољне демографске слике представнике Министарства упознао је председник општине Крупањ.

„Ми смо схватили да имамо велики проблем исељавања становништва, посебо младих, што је водило ка томе да је и мање новорођених беба. Од 2016.године се тренд раста новорођене деце наставља и то је нешто што охрабрује, као и чињеница да расте број запослених лица, запослено их је данас у Крупњу више него 1996 године, чак и најмање незапослених сада тренутно имамо. Изградња инфраструктуре, бесплатним спортом и многим другим стварима које живот чине комфорнијим и бољим у нашој општини, мислим да ћемо успети да постигнемо добре резултате када је та демографска слика у питању. Поред тога што желимо да људе задржимо у Крупњу циљ нам је и да вратимо младе који су отишли из Крупња. Један од тих начина је и развој туризма у Крупњу и  локална самоуправа доста улаже у развој туристичко-спортске инфраструктуре. Ето, чак три нова ресторана у Крупњу су отворена, то су неки млади људи који су се вратили у Крупањ и започели свој бизнис. Све ово гарантује развој туризма не само ради туризма, већ и развој туризма ради упошљавања наших младих људи који желе да се баве туризмом и сродним делатностима. Све кад подвучемо, читаву линију испод тога, циљ је да Крупањ врати свој стари демографски сјај који је имао раније када је овде живело и преко 30.000 становника.

Чини ми се да ако овако наставимо,овим корацима и на овај начин, и да ведрином наших суграђана који прихватају све наше препоруке, ето рецимо развој предузетништва је једна од таквих ствари, ускоро ћемо имати много повољнију демографску слику Крупања- рекао је Исаиловић.“

На почетку обраћања медијима, помоћник министра за бригу о породици и демографији Чамагић се захвалила председнику општине и његовим сарадницима на топлој добродошлици и конструктивном и охрабрујућем састанку.

Имајући у виду да у целој држави демографска слика је доста лоша, нагласила је да новоформирано стратешко Министарство за бригу о породици је и основано да покаже да ће се држава убудуће фокусирати озбиљно на овом проблему:

„Оно што ми као Министарство радимо је тренутно да обилазимо Србију, зато што смо свесни тога да свака локална самоуправа има неке своје изазове са којима се сусреће и негде сви на локалу траже решење за овај велики проблем са којима се тренутно боримо. Чини ми се, да је Крупањ, на добром путу и да то што се општина окренула туризму и узела ствар у своје руке, сигурно добар знак да ће се демографска ситуација у овој општини поправити.

Јако је важно да локалне самоуправе препознају шта је оно што оне саме могу да ураде да створе један добар амбијент за развој породица. Крупањ јесте један од светлих примера, заиста је леп осећај бити овде, зато што када чујете како локална самоуправа активно ради да реши проблем својих становника, да запосли што више људи. У години када сви имају проблеме и са запошљавањем и самозапошљавањем, недостатку инвестиција, онда дођете у локалну самоуправу у којој вам кажу да се повећао број радних места, добар је осећај и ми ћемо сигурно све оно што смо данас чули од председника општине свугде да истакнемо Крупањ, као добар пример.“

С.М.

Natrag

Back Top