СТУДИЈСКА ПОСЕТА СЛОВЕНИЈИ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА "ОПШТИНЕ СА НУЛА ОТПАДА"

20-01-2023 08:05 od Moderator

У оквиру пројекта „Општине са нула отпада“ који финсира Европска унија у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Србија-Босна 2014-2020 за учеснике пројекта, представнике јавних комуналних предузећа и представници општинских/градких управа из пројектних пилот општина-Бришко,Илијаш,Сарајевски Центар,Владимирци и Kрупањ организована је студијска посета Марибору, Словенији.


Представници општине Kрупањ, Весна Марјановић заменица председника општине, Младен Марковић секретар скупштине општине и Јелена Ивановић  учесница на пројекту, имали су прилику да посете ЈKП „Снага“  где су се упознали са правним законодавством које подржава функционисање система управљања отпадом по принципима нулто, затим капацитетима и систему одвојеног одлагања/прикупљања отпада, као и пројектима које је кроз свој рад релаизовало ЈKП „Снага“. Другог дана су имали прилику за посету рециклажном дворишту и сортирници јавног комуналног предузећа „Снага“. Учесници студијске посјете обишли су погон сортирнице и упознали се са технологијом и опремом, а представници „Снаге“ истакли су предности сортирања отпадних материјала.


У рециклажном дворишту грађани могу оставити свој кабасти отпад, електронски отпад, грађевински отпад, имају могућност допреме отпадног јестивог уља из домаћинства, те друге врсте отпада које се не прикупљају редовном одвожњом.У сортирници се раздваја мијешани комунални отпад из домаћинстава са подручја Марибора и још 9 околних општина.

Вођене позитивним утисцима са овог путовања, све потписнице пројекта ће и даље тежити да овакве примере добре праксе имплементирају и у својим локалним самоуправама.
Студијска посета Словенији и драгоцена размена искустава је још једном показала потписницима пројекта   
„ Општине са нула отпада “, да овакав сyстем управљања отпадом може знатно допринети унапређењу система сакупљања и рециклаже отпада, а тиме и отварању нових радних места, побољшању пословног окружења и најважније – очувању животне средине-изјавила је Весна Марјановић заменица председника општине Kрупањ.

Natrag

Back Top