Обележавање годишњице битке на Мачковом камену

22-09-2023 07:59 od Moderator

Код костурнице на Мачковом камену сутра ће бити обележена 109. годишњица битке. Церемонија ће почети у 11 и 30 парастосом палим борцима. Уследиће полагање венаца и беседа о догађајима из септембра 1914. године. На крају ће бити изведен пригодан културно-уметнички програм.

Једна од најсуровијих и најкрвавијих битака у Првом светском рату вођена је у септембру 1914. године на Мачковом камену, на планини Јагодњи. Битка је однела много живота на обе стране, погинуло је и 115, а рањено 176 српских официра, међу којима је био и принц Ђорђе Карађорђевић.

– Очекујем да на обележавање годишњице ове значајне битке у нашој историји дође велики број грађана да се поклоне сенима предака који су дали своје животе за слободу Србије. Очекујем долазак и ученика из Крупња, Љубовије и других места, а овде ће имати прилику да чују много информација о бици на Мачковом камену, која, нажалост, деценијама није добила значај који јој припада у нашој историји. Некако је маргинализована у односу на Церску и Колубарску битку. Дринска битка је по трајању и броју жртава била већа од ове две битке и заслужује бар подједнак, ако не и бољи третман у нашој историји. Надам се да ће будуће генерације исправити ову неправду и да ће се битка на Мачковом камену наћи у нашим уџбеницима – каже Младен Стефановић, помоћник председника општине Крупањ.

У оквиру обележавања битке сутра и у недељу биће одржана дводневна хардендуро мото-трка на Борањи. Такмичиће се искусни возачи, аматери, као и возачи већих мотора и квадова. Организатор је Хардендуро клуб “Крупањ” уз подршку општине и Туристичко-спортске организације општине Крупањ. Трка се по први пут организује у Крупњу, а Стефановић се нада да ће заживети и да ће из године у годину привлачити све већи број учесника, али и посетилаца.

Natrag

Back Top