OPŠTINA KRUPANJ DOBILA PRIZNANJE

10-08-2012 14:13 od Jelena Milosavljević

Povodom Međunarodnog dana mladih 12. avgust, Građanske inicijative tradicionalno organizuju dodelu priznanja MLADGRAD. Priznanje se dodeljuje lokalnim samoupravama koje su najviše doprinele unapređivanju položaja mladih u lokalnoj zajednici, a opština Krupanj je dobila priznanje za dodeljen javni prostor mladima u lokalnoj zajednici.

     MLADGRAD 2012. Građanske inicijative dodeljuju u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i sporta i Ministarstvom regionalnog razvoja i lokalne samouprave. Dodela nagrade održava se zahvaljujući podršci: ISC/USAID, TACSO i OEBS. Partneri MLADGRAD-a su i: UNICEF, IOM, UNDP, NAPOR, KOMS, GIZ, NALED i ANEM.

   Cilj nagrade je promovisanje uspešnih priča o mladima kako bi što više opština, organizacija i grupa bilo motivisano i ohrabreno u svojim naporima da život mladih u svojoj zajednici učine boljim i sadržajnijim. Nagrada se dodeljuje u tri sledeće kategorije:

· Lokalnoj samoupravi za ukupan doprinos unapređenju položaja mladih u lokalnoj zajednici;
· Lokalnoj samoupravi za dodeljen javni prostor omladinskoj inicijativi u lokalnoj zajednici;
· Organizaciji, neformalnoj grupi ili inicijativi za doprinos unapređenju saradnje između lokalne samouprave i mladih.

     Od ukupno 40 nominacija, 13 za prvu kategoriju, 10 za drugu kategoriju i 17 za trecu kategoriju, opština Krupanj je nominovana u drugoj kategoriji, i od strane sedmoclanog zirija je dobila Posebno priznanje za dodeljen javni prostor omladinskoj inicijativi u lokalnoj zajednici.

     U ime opštine Krupanj priznanje su primili, zamenik predsednika Opštine Rade Grujić i koordinator kancelarije za mlade Krupanj Radenko Živanović.

-   Ovo priznanje je samo dokaz da se u proteklom periodu mnogo i kvalitetno radilo za mlade u našoj kancelariji.. Otvaranje omladinskog kluba u našoj Opštini je od velikog značaja, jer mladi do sada nisu imali adekvatno mesto za okupljanje i mogućnost kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena . U našoj opštini, osim prostorija kancelaija za mlade ne postoji nijedan objekat namenjen mladima, u kojem mogu besplatno koristiti internet, organizovati edukativne radionice, tribine, seminare i sl. Zato želim da pohvalim i da se zahvalim Opštini Krupanj, što nam je omogućila da dobijemo prostor gde će mladi imati priliku da se dalje usavršavaju, obrazuju, druže...- rekao je Živanović.

-  Izuzetno mi je drago i veoma sam počastvovan što smo dobili ovo priznanje. U Krupnju koji, kao i većina malih i siromašnih opština, ima problema sa velikim odlaskom mladih, ovo priznanje na naki način oslikava cilj i napore naše opštine i rukovodstva, a to je smanjenje broja mladih koji napuštaju Krupanj. Davanjem prostora za  otvaranje Omladinskog kluba za mlade, je samo mali deo onoga što je potrebno uraditi za realizaciju ovog cilja, ali bitno je da se počelo raditii na ostvarenju tog cilja - izjavio je Rade Grujić, zamenik predsednika opštine Krupanj.

-   Ovo priznanje je samo podstrek da lokalna samouprava još više ulaže u mlade, jer oni su naša budućnost- dodao je Grujić.

  Da potsetimo da je Ministarstvo omladine i sporta, odobravajući projekat za uređenje kluba, a na osnovu konkursa za podršku jedinicama lokalne samouprave iz IV grupe razvijenosti za sprovođenje omladinske politike na lokalnom nivou i realizaciju lokalnih akcionih planova za mlade, ukupno odobrilo sredstva u visini od oko 800.000 dinara.        Nemerljiv doprinos budućoj realizaciji ovog projekta, dala je i naša lokalna samouprava dodeljujući prostor nekadašnjeg umetničkog ateljea pri Domu kulture "Politika" koji je bio duži period neiskorišćen i nefunkcionalan, da u saradnji sa mladima prilagodimo potrebama i zahtevima mladih, izdvajajući i 350.000 dinara iz svojih budžetskih sredstava za sprovođenje i izvršenje građevinskih i drugih potrebnih radova.

    Veoma je bitno napomenuti da se opština,u saradnji sa kancelarijom za mlade, obavezala da u budućnosti finansijski pomaže održavanje prostora kluba i kroz budžetsko finansiranje tekućih troškova (struja,grejanje,internet,kablovska…), omogući da što više mladih nađe opštine u budućnosti koristi usluge kluba, sprovodeći programe i projekte iz oblasti neformalnog obrazovanja i ostalih oblasti definisanih Nacionalnom strategijom za mlade i drugih srodnih dokumenata i ciljeva.                                                                                                                              S.M.

U prilogu ove vesti se mogu naći i ostali dobitnici priznanja MLADGRAD 2012.

Natrag

Back Top