ОБУКА О СМАЊЕЊУ РИЗИКА ОД КАТАСТРОФА

01-11-2016 15:19 od Jelena Milosavljević

У Kрупњу је данас одржана радионица у циљу обуке посвећене смањењу ризика од катастрофа. Овом скупу су присуствовали представници сектора за ванредне ситуације МУП-а, и оно што је врло важно Националног тренинг центра који има задатак да се бави едукацијом из ове области. Госте је на почетку поздравио председник општине Kрупањ Иван Исаиловић речима захвалности у име свих грађана општине који су били сведоци елементарне непогоде 2014. године са надом и жељом да се то не понови. У сваком случају оваквим радионицама бићемо спремнији за све оно што нас чека у будућности, превентивом ћемо отклонити већ половину узрока временских непогода као њихових последица додао је председник општине Kрупањ Иван Исаиловић.

Kаритас у протеклих годину дана у разним општинама, а посебно у Kрупњу, управо подржава пројекат чији је циљ унапређење капацитета локалних самоуправа које се посебно баве питањем смањења ризика од катастрофа.

Данас је Национални тренинг центар у сарадњи са Kаритасом и сектором за ванредне ситуације одржао едукацију за чланове општинаког штаба за ванредне ситуације и на овој обуци се говорило о проблематици Kрупња са више аспеката.

Говорило се о проблемима бујичних водотокова, клизишта, а исто тако о искуствима у едукацији када су у питању ванредне ситуације.

По речима актера радионице овај вид едукације даје искуствена и теоријска сазнања која се могу примењивати за време ванредних ситуација. Посебно је важно истаћи присуство студената Шумарског факултета из Београда, којима ће ово искуство и начин приступа тематици пуно допринети у научно-истраживачким и другим областима везаних за тему ванредних ситуација.

- Ја бих желео да се захвалим Kаритасу не само на данашњој посети већ на свему што су учинили и што намеравају да чине за Kрупањ.Ово је једна дивна сарадња и Kрупњу је најважније након поплаве то што смо знали да имамо пријатеље.Kаритас нама је био пријатељ,наравно ако занемаримо огромна давања и финансијску подршку који су нам дали,мислим да је ово пријатељство немерљива ствар и на томе смо врло захвални-изјавио је Исаиловић.

-Искористио бих ову прилику да се посебно захвалим председнику општине Kрупањ, господину Ивану Исаиловићу на данашњем гостопримству. Ми смо данас овде присуствовали радионици на тему “Смањење ризика од катастрофа” која је била првенствено намењена члановима општинског штаба за ванредне ситуације. Ово је била прилика да уручимо једну донацију у виду мобилних радио станица,управо за потребе Штаба,уважавајући једну чињеницу да је у оним трагичним,катастрофалним мајским поплавама овде у Kрупњу тако нешто недостајало. И данас су професори, који су предавали о проблематици везаној за катастрофе, управо говорил колико је комуникација изузетно важна у оваквим ситуацијама.И тако,мени је велика част и задовољство да смо данас искористили овај повод да општини Kрупањ,односно Штабу за ванредне ситуације упутимо овакву једну донацију. Господине председнице Вама исто хвала на сарадњи,будући да овакву сарадњу реализујемо све ово време уназад,ми свакао планирамо да се та сарадња настави даље на добро свих грађана опстине Kрупањ- рекао је представник хуманитарне организације Каритас господин Данијел Галун.

С.М.

Natrag

Back Top