PROGRAMSKO BUDŽETIRANJE

14-09-2012 15:00 od Jelena Milosavljević

U Krupnju 14.septembra održan je treći po redu radni sastanak sa konsultantima programa MSP IPA 2007, sa gospodinom Sašom Kristićem i gospođom Mirjanom Knežević.  Tema sastanka je bila rad na pripremi, izradi programa i u okviru njih predloga projekata koji će biti uključeni u Programski budžet za 2013, 2014. i 2015.godinu.

 Sastanak je otvorio gospodin Nenad Vasiljević, predsednik opštine Krupanj koji je pozdravio sve prisutne i rekao da prema Zakonu o budžetskom sistemu i srateškom planiranju do 2015.godine sve Opštine će biti u obavezi da primenjuju ovakav način rada. Naša opština je jedna od nekolicine opština iz cele Srbije koji su se još 2011. godine uključili u ovaj veoma značajan program. Primenom programskog budžetiranja Opština će biti u prilici da planira investicije, na duži vremenski period.

-      Želeo bih da pohvalim opštinu Krupanj, što je sa velikom ozbiljnošću pristupila Programskom budžetiranju i što je vladajaća stuktura Opštine daje punu podršku realizaciji ovog projekta. To, moram priznati, nije slučaj u drugim opštinama i gradovima. Zaista, ovo je prava retkost doživeti u Srbiji – nije krio svoje oduševljenje Saša Kristić, konsultant na programu.  

-     Pilot projekti u programskom budžetiranju opštine Krupanj, biće realizovani u naredne tri godine. Programski budžet će omogućiti da se na efikasniji, odgovorniji i transparetniji način upravlja sredstvima građana na duži rok - izjavio je Nikola Blaženković, šef odseka za privredu i finansije.

Da podsetimo da je u okviru Komponente 2 Projekta MSP IPA 2007, u pet područija podrške, a na osnovu prethodno raspisanog  Otvorenog poziva opštinama za tehničku pomoć koji je trajao od 23.avgusta do 4.oktobra 2010.godine, u martu  prošle godine definisan je konačan izbor opština i gradova za podršku  uvođenju i  unapređenju kapitalnog investicionog planiranja i programskog budžetiranja.

U okviru programskog budžetiranja,pored Krupnja, izabrani su sledeći  gradovi  i opštine Požarevac, Užice, Loznica, Bela Palanka, Ćuprija, Ruma, Arilje, Ivainjica i Pirot.

S.M.

Natrag

Back Top