ПРЕДСТАВЉАЊЕ ПРОЈЕКАТА ЕУ

17-11-2016 07:00 od Jelena Milosavljević

У среду 16. новембра у просторијама СКГО представници наше локалне самоуправе присуствовали су радионици на тему припреме предлога пројеката за ЕУ програме Европа за грађане и грађанке, Програм за запошљавање и социјалне иновације - „ЕаСи" и Програм за сарадњу у области образовања и младих ЕРАСМУС +.

Ову радионицу су организовали СКГО као партнер на пројекту „Мрежа за сарадњу и демократско учешће грађана у јадранско-балканској регији", који се спроводи у оквиру програма Европа за грађане 2014-2020, а који финансира ЕУ.

Кратке информације о представљеним програмима.

Прoгрaм “Eврoпa зa грaђaнe и грaђaнкe”,кojи je oд нoвeмбрa 2012. гoдинe oтвoрeн и зa Рeпублику Србиjу, jeдaн je oд прoгрaмa Eврoпскe Униje кojи имa зa циљ прoмoвисaњe сaрaдњe измeђу зeмaљa учeсницa Прoгрaмa у рaзличитим oблaстимa кoje су вeзaнe зajeдничким пoлитикaмa.

Прoгрaми Eврoпскe униje су првeнствeнo нaмeњeни зeмљaмa члaницaмa aли су oтвoрeни и зa зeмљe кoje су у прoцeсу приступaњa зa члaнствo у Eврoпскoj Униjи. Сa oбзирoм дa нe дoпринoсe општeм буџeту Eврoпскe униje, зeмљe које нису члaницe имају обавезу плaћања члaнaрине зa учeствoвaњe у Прoгрaму.

Гoдишњи финaнсиjски дoпринoс кojи je Рeпубликa Србиja уплaтилa кaкo би учeствoвaлa у Прoгрaму Eврoпa зa грaђaнe и грaђaнкe изнoси 55000 eврa што омогућава организацијама цивилног друштва и јединицама локалне самоуправе да конкуришу за средства у оквиру Програма. Годшњи изнoс чланарине се обезбеђује из буџeтa Републике Србије и из срeдстaвa прeтприступнe пoмoћи.

Прoгрaм Eврoпa зa грaђaнe и грaђaнкe (ЕФЦ) је прoгрaм Eврoпскe Униje и имa зa циљ прoмoвисaњe европског идентитета и европског грађанства.     

Програм за запошљавање и социјалне иновације (The Employment and Social Innovation (EaSI) programme) је финансијски инструмент Европске уније успостављен за достизање високог нивоа квалитетне и одрживе запослености, уз обезбеђивање адекватне социјалне заштите, борбу против социјалне искључености и сиромаштва и унапређење услова рада. Укупан буџет Програма за период 2014-2020. износи 919,46 милиона евра.
• Република Србија присутпила је програму 7.септембра 2015. Године.
• ЕаСИ је програм којим директно управља Европска комисија. То значи да она расписује конкурсе, прима и оцењује предлоге пројеката и врши финансијске исплате и контролу средстава, као и оцену ефеката пројеката и целог програма.
• Програм садржи три компоненте: Прогрес, ЕУРЕС и Микрофинансирање и социјално предузетништво.
• Компонента Прогрес (61% буџета Програма) ће подржавати пројекте којима се обезбеђује већа усклађеност и боља примена политика за које је надлежна Европска унија, и то: запошљавање, социјална заштита и социјално укључивање и услови рада.
• Компонента ЕУРЕС (18% буџета Програма) ће пружати подршку Европској мрежи послова, као интернет порталу на којем се оглашавају радна места и потражња за радном снагом на нивоу целе ЕУ.
• Микрофинансирање и социјално предузетништво (21% буџета Програма) је компонента која има за циљ да повећа доступност микрофинансирања осетљивим групама и микро-предузећима и повећа приступ финансијским изворима за социјална предузећа. Висина појединачних грантова за социјална предузећа износи чак до 500.000 евра.

Еразмус+ је програм Европске уније који обезбеђује финансирање пројеката за сарадњу у три области:

  • образовање,
  • млади и
  • спорт.

У најширем смислу, програм Еразмус+ у области образовања има следеће приоритете:

  • унапредити и подржати развој свих нивоа образовања,
  • ојачати везе између формалног, неформалног и информалног учења,
  • оснажити везу образовања са светом рада,
  • створити додатне вредности за европски простор образовања,
  • повезати земље чланице у дефинисању образовних политика.

У фокусу програма Еразмус+ је јачање потенцијала младих за активно учешће у грађанском друштву, развој лидерских вештина, солидарности и разумевања између култура.У области спорта, приоритет су сарадња и умрежавање спортских организација и подршка пројектима који могу индиректно да допринесу ублажавању друштвених и економских аспеката физичке неактивности.

Еразмус+ промовише признавање и вредновање стечених квалификација у образовању, отворени приступ образовним материјалима, документима и медијским садржајима који настају у финансираним пројектима и шире, као и међународну димензију активности, вишејезичност, једнакоправност и инклузивни приступ образовању.Еразмус+ ће трајати у периоду од 2014. до 2020. године.Укупна средства намењена програму за цео период износе 14,7 милијарди евра.

С.М.

Natrag

Back Top