UPOZNAVANJE OSNOVACA SA KOMPOSTIRANJEM

29-11-2016 17:36 od Jelena Milosavljević

U okviru GIZ projekta „Upravljanje otpadom i otpadnim vodama“ – IMPACT, opština Krupanj 28.11. i 29.11.2016.godine, organizovala je praktičnu radionicu na temu kompostiranje, gde su deca iz osnovnih škola u Krupnju, Zavlaci i Beloj Crkvi imala priliku da steknu osnovna znanja o tome šta je kompostiranje.

Edukatori su predočili o čemu je reč i zašto je značajno kompostiranje.

-Govorili smo o kompostiranju. Želimo da im prenesemo znanje o tom procesu, odnosno procesu razgradnje organske materije prirodnim putem, rekla je Bojana Gavrilović.

Kompostiranjem se smanjuje količina otpada, objašnajva Ksenija Marton , koji bi bio bačen na deponiju, a na taj način se spasava zemljište od razlaganja raznih otpadaka.

-Ideja je da decu naučimo najstarijem obliku stvaranja proizvodnje veštačkim putem, da ih naučimo da, kao što mogu da se recikliraju guma, novine, knjiga, mogu da se recikliraju i otpaci koje svakodnevno pravimo u domaćinstvu pripremajući hranu, da ih naučimo koji se otpaci mogu reciklirati. Ideja je da mi edukujemo njih, a oni svoje roditelje, bake i deke i da njihova školska dvorišta, zahvaljujući kompostima i veštačkom đubrivu koje će sami proizvesti, budu lepša, bogatija, raskošnija, kazala je Ksenija Marton.

Osnovci su pokazali veliku zainteresovanost i aktivno su učestvovali u teoriskom, ali i praktičnom delu ove radionice.

Samo da podsetimo da se GIZ projekat „Upravljanje otpadom i otpadnim vodama“ – IMPACT, sprovodi  u cilju pružanja podrške lokalnim samoupravama u planiranju i uspostavljanju održivih sistema upravljanja otpadom i otpadnim vodama i stvaranje preduslova za uvodjenje cirkularne ekonomije na nacionalnom i lokalnom nivou. Održivo upravljanje bio otpadom predstavlja jedan od najvažnijih elemenata za uspostavljanje cirkularne ekonomije.

Jedan od specifičnih ciljeva projekta je promocija kompostiranja kao biološkog tretmana otpada kroz:

1.Podizanje javne svesti o kompostiranju kao praksi upravljanja otpadom;

2.Uvodjenje najboljih praksi i standarda kvaliteta komposta i

3.Promocija kućnog kompostiranja za domaćinstvo.

S.M.

Natrag

Back Top