УРЕЂЕНО ЈАЛОВИШТЕ У КОСТАЈНИКУ

16-12-2016 07:16 od Jelena Milosavljević

Захваљујући ваљаном уређењу јаловишне бране, некадашње флотације бившег рудника Столице код Kрупња, воде боје бронзе, пуне опасних отрова, више не отичу у Kостајничку реку, а потом из ње све до Јадра у лозничком крају, па до Дрине...

Брана је сада уређена по највишим европским стандардима. Све је на свом месту, како не би могла да попусти, а вода која из ње излази потпуно је прерађена, без икаквих опасних материја.  Житељи Kостајника, али посебно њихове комшије из суседног лозничког краја најзад могу да одахну…

Изненађени су и бројни пролазници, који застајкују да виде шта је све урађено, а многи још не верују да је џиновска и доскоро неуређена брана добила нови изглед и нову функцију.

-   Kостајничка река се улива у Kоренитску реку, а онда у Јадар, па су отпадне воде причињавале проблем на ширем подручју – каже градоначелник Лознице Видоје Петровић, подсећајући на еколошке проблеме због хаварије на брани која се догодила после мајских поплава 2014.

 Овај посао је требало да уради фирма која је купила рудник, али за то није марила, па је премијер Вучић поручио да ће решити и тај, и многе друге проблеме у Рађевини и Јадру, што се, ето, догодило на најбољи могући начин.

Два милиона евра је, подсећа Петровић, обезбедила Европска унија па је сада на реду и друга фаза – рекултивација терена.

-           Иван Исаиловић председник општине  Kрупањ каже да је овај највећи еколошки проблем у Рађевини решен као својеврсни пример одговорног односа владе Србије и локалне власти.

Natrag

Back Top