ПРЕДСЕДНИK ОПШТИНЕ НА ПРОСЛАВИ ДАНА ГРАДА НОВОГ САДА

01-02-2017 12:15 od Jelena Milosavljević

Председник општине Kрупањ господин Иван Исаиловић ће присуствовати свечаности поводом 1. фебруара – Дана Града Новог Сада. Нови Сад данас слави 269.рођендан.

Иначе, град Нови Сад је један од првих градова који је прузио значајну подршку и помоћ када је Kрупњу било најтеже-за време поплава. Дугујемо велику захвалност градоначелнику и свим грађанима Новог Сада и честитамо овај значајан дан за Нови Сад.

Дан Града је 1. фебруар-дан када је 1748. године Нови Сад проглашен слободним краљевским градом, када је царица Марија Терезија потписала "Повељу слободног краљевског града". Нови Сад је том повељом стекао аутономију високог степена у оквиру тадашње Хабсбуршке монархије.

Царским потписом испод Повеље, дотадашње насеље Петроварадински шанац изузето је из надлежности државних војних и цивилних жупанијских власти и стекло статус Града, грб, право на самоуправу кроз Магистрат сачињен од дванаесторице "домаћих" грађана и грађанки, право да донесе градски Статут и убире порез и ново име. По признатим правима и преузетим обавезама, Нови Сад изједначио се са осталим урбаним комунама Царевине, које су у то време из феудалне полако прелазиле у грађанску епоху.

Од 1998. године 1. фебруар се и званично обележава као Дан града, а грађанима и грађанкама заслужним за допринос и промоцију слободарских вредности које су препознате као најзначајније обележје града и његових становника и становница додељује се престижна Фебруарска награда.

 

С.М.



Natrag

Back Top