U OKVIRU GIZ IMPACT PROJEKTA JKP „1.MAJ“ DOBIO OPREMU U VREDNOSTI OD 1,2 MILIONA DINARA

02-03-2017 16:24 od Jelena Milosavljević

U četvrtak 2. februara 2017. godine u Opštini Krupanj  izvršena je svečana primopredaja nabavljene opreme potpisivanjem Protokola koji su potpisali predsednik opštine Krupanj gospodin Ivan Isailović i gospodin Klaus Schmidt, vođa projekta GIZ IMPACT. Nabavljena oprema predata je na upravljanje JKP „1. Maj“ iz Krupanja koje će kroz analizu i izradu plana sakupljanja odrediti lokacije za postavljanje novih kanti i kontejnera.

Nemačka Savezna Vlada kroz program razvojne saradnje sa Republikom Srbijom podržava opštine i gradove u Srbiji u ispunjavanju ekoloških standarda Evropske unije. Kroz projekat IMPACT koji sprovodi Nemačka organizacija GIZ pružena je finansijska podrška opštini Krupanj kroz nabavku opreme u cilju povećanje usluge sakupljanja komunalnog otpada.

Predsednik opštine Krupanj gospodin Ivan Isailović pozdravio je predstavnike GIZa i zahvalio se na svemu što je GIZ učinio od poplava pa do danas za Krupanj, ali i istako je činjenicu da je GIZ prisutan u ovoj opštini još od 2012.godine i da od tada opštini Krupanj pruža neizmernu podršku.

Jedna od tih podrška ogleda se i u nabavci opreme čija je ukupna vrednost iznosi 1,2 miliona dinara. Sredstva za nabavku opreme obezbeđena su od strane nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Ukupno je nabavljeno 30 kontejnera zapremine 1,1 m³ i 100 kanti zapremine 120 litara. Procenjeno je da će se na taj način povećati količina prikupljenog otpada za 25%, a na taj način i smanjiti nastajenje divljih deponija.

 Koliko je zapravo ova donacija značajna za JKP „1.Maj“ Krupanj govori direktor ovog preduzeća gospodin Milutin Popović.

- Ova donacija će svakako podići kvalitet usluga našeg komunalnog preduzeća, a doprinos GIZ IMPACT  projekta je nemerljiva i u edukativnom i u ovom materijalnom smislu. Našim sredstvima mi ovu opremu ni za godinu dana,a da ni u šta drugo ne ulažemo, ne bismo mogli kupiti, ta činjenica samo govori o tome koliko je značajna donacija ove opreme za naše preduzeće i opštinu Krupanj.

Da je odlagenje smeća na deponije poslednja opcija i da treba raditi na modernizaciji sistema upravlja otpadom govori gospodin Klaus Šmit vođa projekta GIZ IMPACT.

- Nemačka Savezna Vlada podržava Srbiju u unapređenju upravljanja otpadom pogotovo u odnosu na klimatske promene i mi kroz ovaj projekat pruzamo podrsku opštinama da unaprede  sisteme kada se govori o tom modernom načinu upravljanja otpadom, najpre koroz uvodjenje kompostiranja, reciklaže, proizvodnji bio gasa i sve to će doprineti boljoj zaštiti životne sredine i unapređenju stanaja u oblasti otpada.

Zajednički zaključak današnjeg okupljanja je da se mora staviti akcenat na edukaciji i komunikaciji sa stanovništvom o značaju očuvanja životne sredine, jer samo na taj način se može ostavriti svi budući planovi i programi u unapređenju upravljanja otpadom.

-Trebalo bi da permanetno obavljamo komunikaciju sa gradjanima i oni će sigurno uvideti prednosti i kompostiranja i prednosti uređenja odlaganja otpada, gubitkom divljih deponija, zdravijom sredinom za život i sl. Ukoliko dozvolimo da prodje vreme, a da se ne nastavi edukacija prosto sebi i svojim naraštajima ćemo umanjiti komfor, nekako nije nam to ideja naročito Krupnju koji pretenduje da bude turističko mesto. Mislim da Krupanj mora biti u saglasju sa svojom klimom, prirodom koja ga karakteriše, isto to ima i Zlatibor, a pogledajte gde je danas, to isto može postati i Krupanj, ali samo uz zajednički rad i brigu o našoj životnoj okolini- izjavio je predsednik opštine Krupanj gospodin Isailović.

https://youtu.be/UKBVF5DySCI

S.M.

Natrag

Back Top