AVANTURA POČINJE

02-10-2012 13:49 od Jelena Milosavljević

TRKA PREŽIVLJAVANJA U KRUPNJU

Četvrta po redu „Trka preživljavnja“ održana je od 28.do 30. septembra u Krupnju na izletištu Zmajevac i planini Boranja u  organizaciji Wild Serbia iz Valjeva i suorganizaciji „Ekobike“ i Turistička organizacija iz Krupnja. Jedan od pokrovitelja trke je opština Krupanj.

Učestvovalo je 57 ekipa i 157 takmičara, najviše iz Beograda, ali tu su bili takmičari i iz Niša, Aleksinca, Zemuna, Novog Sada, Užica, Kragujevca, Rume, Valjeva, Zaječara, Čačka, Prokuplja, Zrenjanina, Lazarevca, Požarevca,Baljevca, Bosanskog Gradišta, Bjeljine i Brčkog.

Od 2011. godine Trka se organizuje u dve kategorije : OPSTANAK i AVANTURA.

Trka preživljavanja predstavlja avanturističku trku koja je po svojim karakteristikama i konceptu jedinstvena na svetu. Stazu od 70-ak kilometra potrebno je preći za dva dana u timovima od 2 do 4 člana. To i ne zvuči tako teško, međutim od opreme timovima je dozvoljeno da koriste samo: mapu terena, kresivo za paljenje vatre, nož i odeću koju imaju pri sebi. Prolazeći kroz šume, kanjone, livade i jaruge, takmičari se susreću sa raznim preprekama i oposnostima. U ovakvim uslovima potrebno je da sami naprave sklonište, zapale vatru, pronađu ili ulove hranu! Sve ove aktivnosti i domišljatost takmičara se posebno boduju pri ukupnoj oceni pobednika trke.

            Pobednik je ona ekipa koja sakupi najviše bodova, a poeni se dobijaju za vreme koje je potrebno da se pređe staza, upaljenu vatru, napravljeno sklonište, pribavljenu hranu kao i uspešno rešene specijalne zadatke. Svaka ekipa nosi foto-aparat kojim će sve aktivnosti dokumentovati.

Ideja Trke preživljavanja jeste promocija prirodnih lepota Srbije i zdravog stila života i svake godine se organizuje u različitim delovima Srbije.

S.M. i W.S.

Natrag

Back Top