OPŠTINI KRUPANJ ODOBREN PROJEKAT ZA BUDUĆNOST

04-02-2013 13:39 od Jelena Milosavljević

Opština Krupanj je izabrana u grupu od pet pilot opština koje će dalje učestvovati u projektu GIZ IMPACT „Upravljenje otpadom i otpadnim vodama u opštinama“ kroz koji će se sprovoditi program do kraja prve faze (2014.godine) i druge faze (2017.godine). Odluka o izboru  5 opština (opštine Aleksandrovac, Bela Crkva, Krupanj, Kuršumlija i Svilajnac) doneta je 1.2. 2013. godine , a  za 7. februar zakazano je potpisivanje trojnog sporazuma o saradnji ovih opština sa Ministarstvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine i nemačkom organizacijom Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Cilj ovih sporazuma je osnaživanje kapaciteta opština u planiranju i rešavanju problema u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama, kao i primena inovativnih i ekonomski isplativih rešenja kroz koncept cirkularne ekonomije u kojoj se otpad i otpadne vode koriste kao resursi za reciklažu, ponovnu upotrebu ili proizvodnju energije.

Konkurs za učešće na ovom projektu je raspisan  u julu 2012. godine i opština Krupanj je  među prijavljenih 65 opština prvo ušla u uži krug 15 koje su stekele status potencijalnih kandidata za krajnji izbor pet opština. Ovaj konkurs je bio namenjen za kategorije opština do 30.000 stanovnika iz II, III i IV grupe razvijenosti i bez privatnog operatera za potrebe obavljanja komunalne delatnosti.

Nakon formiranja opštinskog tima od strane predsednika opštine Nenada Vasiljevića opštinski tim je prošao proces obuke i evaluacije u trajanju od tri meseca kroz koji je  izradnjen i predstavljen Akcioni plan upravljanja otpadom i otpadnim vodama za opštinu. Tokom  ovog perioda obavljena je i detaljna evaluacija opštinskih organizaciono–upravljačkih, tehničkih i finansijskih kapaciteta . Celokupnom uspehu i izboru za dalji rad u ovom projektu doprineo je i dosadašnji ozbiljan rad izabranog opštinskog tima sastavljenog od troje predstavnika opštinske uprave optine i jednog člana iz JKP.

            Pet opština koje su bile najuspešnije u fazi procesa obuke i zadovoljile parametre za realizaciju projekta će nastaviti sa aktivnostima do kraja 2014. (I faza projekta), odnosno do kraja 2017. godine (II faza projekta). U prvoj fazi IMPACT projekta do kraja 2014. godine opštine će intenzivno raditi na planiranju i izradi strategije u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama na osnovu izvedene početne procene stanja. Glavni rezultat svih navedenih aktivnosti na kraju prve faze treba da bude izrada predloga projekata koji su spremni za finansiranje u skladu sa zahtevima međunarodnih finansijskih institucija. U drugoj fazi projekta težište će biti na razvijanju ekonomski isplativih i u našim uslovima primenljivih rešenja, čije će izvođenje biti finansirano od strane nacionalnih i međunarodnih fondova. Glavni ciljevi su da ovih 5 opština usklade upravljanje otpadom u skladu sa zakonodavstvom EU.

Građani će kroz razne akcije i svoje direktno učešće podići svest o značaju zaštite životne sredine ne samo u pogledu zdravijeg okruženja, već i u pogledu ekonomskog razvoja opštine stvaranjem novih radnih mesta u sektoru reciklaže, dobijanja energije iz biomase i drugih vrsta otpada.

Projekat je finansiran od strane Nemačkog Saveznog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj i sprovodi se u saradnji sa Ministrastvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije i drugim partnerima.

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) je organizacija za međunarodnu saradnju koja u ime nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), podržava Srbiju kroz mnogobrojne bilateralne i regionalne projekte. U Srbiji GIZ radi na jačanju institucionalnih kapaciteta i podržava reformske procese ka Evropskoj uniji u sektoru pravnih reformi, ekonomije i finansija, obrazovanja i omladine, energetske efikasnosti, komunalnih pitanja i zaštite životne sredine. Kao implementaciona organizacija Vlade Savezne Republike Nemačke, GIZ već više od 10 godina predstavlja pouzdanog partnera u pružanju podrške javnom, privatnom i civilnom sektoru u Republici Srbiji. Od 2000. godine, Savezna Republika Nemačka je kroz neposrednu pomoć kao i putem fondova EU izdvojila za Srbiju 1,4 milijarde evra, što predstavlja najveći pojedinačni iznos razvojne pomoći koji je neka država uputila Srbiji.

Natrag

Back Top