Predsednik opštine potpisao trojni sporazum o saradnji u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama

08-02-2013 10:01 od Jelena Milosavljević

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije, IMPACT projekat, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ (GmbH) potpisalo sporazume o saradnji u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama sa opštinama Aleksandrovac, Bela Crkva, Krupanj, Kuršumlija i Svilajnac.

            Svečano potpisivanje održano je 7. februara u Medija centru u Beogradu sa početkom od 14:30 časova. Događaju su prisustvovali gospodin Vladan Zdravković – državni sekretar  Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije , gospodin Christoph Eichen ( Kristof Ajhen) – prvi sekretar za ekonomsku saradnju – Ambasada Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji , gospodin Klaus Schmidt (Klaus Šmit) – vođa projekta IMPACT – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH (Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju), gradonačelnici 5 pilot opština i predstavnici timova iz opština, mediji.

            Potreba da se poboljša upravljanje otpadom i otpadnim vodama u Srbiji je urgentna. Prikuplja se manje od 70 odsto komunalnog otpada koji uglavnom završava bez tretmana na više od 4.000 nelegalnih ili nekontrolisana deponija. Od 2,5 miliona domaćinstava u Srbiji, polovina (1,3 miliona) povezano je na kanalizaciju. A od 365 miliona kubnih metara otpadnih voda koje se ispuštaju samo 51 miliona kubnih metara tretirano je u 2009. Godini. To neminovno dovodi do trajnog zagađenja lokalnih i prekograničnih voda i ugrožavanja zdravlja.

            Cilj ovih sporazuma je osnaživanje kapaciteta opština u planiranju i rešavanju problema u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama, kao i primena inovativnih i ekonomski isplativih rešenja kroz koncept cirkularne ekonomije u kojoj se otpad i otpadne vode koriste kao resursi za reciklažu, ponovnu upotrebu ili proizvodnju energije.

            Projekat je počeo u 2012. godini, trajaće do decembra 2017. i biće realizovan u dve faze, a svaka će trajati tri godine. Budžet projekta za prvu fazu (do 2014.) je 2,4 miliona evra.

J.M.

Natrag

Back Top