MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O OTPADNIM VODAMA...

15-04-2013 11:00 od Jelena Milosavljević

 

tl_files/portal/vesti/MIN.jpgtl_files/portal/vesti/123o.jpg

GIZ IMPACT projekat  Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ podržao je učešće po 2 predstavnika iz svojih  5 pilot opština (Aleksandrovac, Bela Crkva, Krupanj, Kuršumlija i Svilajnac) i po jednog predstavnika iz 8 opština privilegovanih partnera ( Alibunar, Apatin, Knić, Ljubovija, Vrnjačka Banja, Sokobanja, Ražanj i Merošina)  na 43. međunarodnoj konferenciji “Otpadne vode, komunalni čvrst otpad i opasan otpad“ u Subotici u periodu od 10.-12.04.2013. Konferenciju u organizaciji Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo, podržalo je i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije.

Ova naučna i stručna konferencija pružila je priliku GIZ IMPACT opštinama  za razmenu iskustava, sticanje novih znanja, osnaživanje međuopštinske saradnje i upoznavanje sa trenutnim stanjem u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama. Konferencija posebnu pažnju obraća na domaća i strana iskustva iz oblasti komunalnih i industrijskih otpadnih voda, primeni usvojenih standarda, integrisanom upravljanju otpadom, upravljanju posebnim tokovima otpada i opasnom otpadu.

Konferenciju je otvorio pomoćnik ministra za razvoj, energetiku i zaštitu životne sredine dr Mirko Grubišić koji je, tim povodom, kazao da se u narednom periodu očekuju veoma ozbiljna investiciona ulaganja u tretman otpadnih voda. Prema njegovim rečima, za sprovođenje svih neophodnih direktiva, koje su, kako je rekao, gotovo usvojene kroz zakonsku regulativu kada je reč o uredbama, pravilnicima i zakonu, u narednom periodu očekuje se investicija od 5,6 milijardi evra.

Prvog dana konferencije, gospođa Maša Šašić, menadžer projekta GIZ IMPACT predstavila je planirane aktivnosti i očekivane rezultate projekta u 5 pilot opština. Posebna pažnja posvećena je konceptu upravljanju tokovima materije, koji  se po prvi put primenjuje u Srbiji. U ovom konceptu otpad i otpadne vode se sagledavaju kao resurs iz kojih se može izvući dodatna vrednost.

Poslednjeg dana konferencije oranizovana je studijska poseta postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, sanitarnu deponiju i postrojenju za dobijanje bio gasa iz deponije u mađarskom gradu Kečkemet, gde su predstavnici opština i komunalnih preduzeća iz 13 GIZ IMPACT opština mogli da se upoznaju sa primerima dobre prakse iz susedne zemlje.

 

S.M.

Natrag

Back Top