Poseta ambasadora Izraela opštini Krupanj povodom otkrivanja spomen-ploče dr Raheli Levi Mićić

15-07-2013 05:37 od Jelena Milosavljević

11.jula 2013.godine na objektu Doma zdravlja,,Krupanj"otkrivena je spomen ploča doktorki Raheli Levi Mićić, prvoj upravnici u krupanjskoj bolnici.

            Tim povodom pozivu su se odazvali ambasador Izraela Nj.E.g. Josef Levi , pomoćnik ministra zdravlja dr Zoran Vučić i Veroljub Mićić, sin Rahele Levi Mićić.          

Ambasador  i gosti su dočekani  oko 12 časova ispred zgrade opštine Krupanj uz prisustvo rukovodstva opštine, mnogobrojnih gradjana i zaposlenih. Nakon posete Opštini Krupanj i razgovora sa rukovodstvom opštine, gosti su se uputili ka Domu zdravlja,,Krupanj" gde su ih dočekali mnogobrojni zaposleni ove ustanove.

Oko 13 časova ispred Doma zdravlja održan je govor i obraćanje prvo Predesdnika opštine Krupanj  g. Rada Grujića, potom direktora Doma zdravlja ,,Krupanj" dr Petra Pertovića i ambasadora Izraela Nj.E.g. Josefa Levi. Potom je svečano otkrivena spomen ploča dr Raheli Levi Mićic od strane ambasadora Izraela i predsednika opštine Krupanj.

Nakon održanog  protokolarnog dela posete , gosti su obišli i boravili u opštini Krupanj.

Inicijativu za postavljanje spomen ploče dr Raheli Levi Mićić pokrenulo je Predsedništvo foruma žena SPS-a Krupanj.

 

O Raheli Levi Mćić:

Dr.Levi Mičić Rahela,rođena je u Beogradu , 28.maja 1903.g, od oca Benjamina i majke Dude Kosi. U Beogradu završila Medicinski fakultet 1926.g.Udata za Borivoja Mičića , majka dvoje dece. U NOVu je bila od početka septembra 1941g. Radila kao lekar hirurg u partizanskoj bolnici u Krupnju. Zarobljena od Nemaca, Rahela rođena Levi, u logor Banjica, dovedena je 30.maja 1944.g.zajedno sa ćerkom Verom i sinom Veroljubom.

Mičić Vera, rođena je 27.februara 1940.g. u Krupnju, srez rađevski, od oca Borivoja i majke Rahele rođ.Levi, dete, živela u Loznici. U logor Banjica dovedena sa majkom 30.maja 1944.g.
Mičić Veroljub, rođen je 2.marta.1944g. u Šapcu, od oca Borivoja i majke Rahele rođ.Levi, dete, živeo u Loznici. U logor Banjica doveden sa majkom 30.maja 1944.g.
Dr.Levi –Mičić Rahela, streljana je sa ćerkom Verom 1.oktobra 1944g. na jevrejskom groblju u Beogradu, sin Veroljub nije streljan, bio je dete staro 3 meseca, izveden je sa majkom i sestrom na streljanje ali je spašen i posle rata predat očevoj porodici, dedi i tetki Milici Šelić iz Loznice na čuvanje, kasnije je završio za inžinjera.
Sestra Dr.Levi –Mičić Rahele, Levi Sofija, domaćica rođena je u Beogradu , 2.marta 1887g. od oca Benjamina i majke Dude Kosi, neudata, boravila u Krupnju . U logor Banjica, dovedena je 10.novembra 1942.g. od Nemaca a streljana 18. novembra 1942.g.

 

Natrag

Back Top