ЦИОТИС_У_КРУПЊУ

09-10-2013 08:38 od Jelena Milosavljević

У Крупњу је од 30.септембра до 05. октобра одржан Семинар традиоционалних игара и песама ЦИОТИС –а.

Центар за истраживање и очување традиционалних игара Србије је етнокореолошко струковно удружење,основано  у  јануару ове године у Београду. ЦИОТИС ради на прикупљању, записивању и публиковању играчког и музичког наслеђа Србије, у циљу његовог очувања.Едукативна делатност ЦИОТИС- а се спроводи кроз различите семинаре и  радионице.

 Основни циљ семинара је презентација нових теренских истраживања и допуна резултата ранијих истраживања, кроз обучавање играча и певача, који научене игре и песме преносе младима у својим срединама. Полазници семинара су имали прилику да се упознају са играма и песмама Озрена и Требаве (Република Српска), околине Рашке и Груже.

Полазнике су кроз практична и теоријска предавања водили др Оливера Васић (ред.проф. Факултета музичке уметности у Београду), др. Сања Ранковић (руководилац  етномузиколошког одсека МШ „Мокрањац“ из Београда и сарадник Факултета музичке уметности у Београду) , МА Здравко Ранисављевић ( асистент на Факултету музичке уметноссти у Београду), др. Селена Ракочевић (доцент на Факултету Музичке уметности у Београду) , као и познати кореографи традиционалних игара: Славица Михаиловић, Милорад Лонић ( руководилац Фолклорног ансамбла „Вила“ из Новог Сада) и Родољуб Аксентијевић (уметнички руководилац КУД „Фрула“ из Рашке).

Семинар је окупио велики број полазника из најразличитијих крајева Србије, као и из земаља региона и дијаспоре од Републике Српске, Црне Горе, Хрватске и Словеније, преко Аустрије, Италије, Француске, Швајцарске и Румуније, до Канаде.

Представници ЦИОТИС – а су најавили  одржавање семинара и наредне године у нашем граду.

Осим семинара који  је ЦИОТИС одржао од 30. септембра до 05. октобра, у хотелу „ГРАНД“ одржано је  и саветовање у организацији Црвеног Крста из Новог Сад.

Саветовање је трајало од 04. – 06. Октобра и окупило је 130 учесника.

У Крупњу ће се од 10 до 12 октобра 2013 године одржати  још један семинар. Организатор семинара је Синдикат запослених у социјалној заштити Републике Србије.  Семинар је о унапређењу компетенције запослених у систему социјалне заштите и синдикалном деловању у оквиру позитивних законских прописа“

                                                                                                                                         ТОК

Natrag

Back Top