I JA ŽELIM SVOJU ZDRAVU I ČISTU OPŠTINU

29-10-2013 15:00 od Jelena Milosavljević

Deca i penzioneri na treningu o zaštiti životne sredine

tl_files/portal/vesti/123o.jpgtl_files/portal/vesti/MIN.jpg

Uz podršku projekta IMPACT Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ, opština Krupanj organizovala je 28. i 29. oktobra u maloj Sali opštine Krupanj i u OŠ „Borivoje Ž.Milojević“ trening za decu osnovnih i srednjih škola i za penzionere na temu zaštite životne sredine.

Cilj ove „vršnjačke obuke“ je uključivanje ove dve grupe stanovištva u aktivnosti zaštite životne sredine u svojoj opštini. Obučena deca i penzioneri bi zatim bili prenosioci i „učitelji“ vršnjaka u svom okruženju u organizovanju akcija i podizanja nivoa svesti građana o zaštiti životne sredine.

Prema rezultatima ankete sprovedene u 5 pilot opština GIZ IMPACT projekta (Krupanj, Kuršumlija, Bela Crkva, Svilajnac i Aleksandrovac) gotovo polovina ispitanika je stanje životne sredine ocenilo kao nezadovoljavajuće. S druge strane građani su pokazali i spremnost da promene loše navike i da se uključe u rad udruženja za zaštitu životne sredine. Ovaj trening treba dodatno da motiviše grupe dece i penzionera da pokrenu i druge građane da se uključe u akcije smanjivanja stvaranja otpada, pravilnog sakupljanja PET boca i starog papira u posebne kontejnere, pravilne upotrebe hemijskih sredstava u domaćinstvu i poljoprivredi i zaštite reka od otpada.

Obučena deca i penzioneri će takođe ukazivati i na štetne uticaje divljih deponija na zdravlje čoveka, biljaka i životinja, ali i na značaj reciklaže za privredni razvoj opštine. Otvaranjem reciklažnog centa ili postrojenja za prečiščavanje otpadnih voda stvaraju se nova radna mesta, a opština postaje atraktivnija za turiste, investitore, i za svoje građane kao mesto življenja budućih generacija.

Tokom oktobra i novembra GIZ IMPACT projekat će treninge pod nazivom „ I ja želim svoju zdraviju i čistiju opštinu“ organizovati za decu i penzionere u opštinama Aleksandrovac, Kuršumlija, Bela Crkva i Svilajnac.



Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) je organizacija za međunarodnu saradnju koja u ime nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), podržava Srbiju kroz mnogobrojne bilateralne i regionalne projekte. Kao implementaciona organizacija Vlade Savezne Republike Nemačke, GIZ već više od 10 godina predstavlja pouzdanog partnera u pružanju podrške javnom, privatnom i civilnom sektoru u Republici Srbiji. Od 2000. godine, Savezna Republika Nemačka je kroz neposrednu pomoć kao i putem fondova EU izdvojila za Srbiju 1,4 milijarde evra, što predstavlja najveći pojedinačni iznos razvojne pomoći koji je neka država uputila Srbiji.


Natrag

Back Top