Selo im je draže od grada

16-12-2013 12:54 od Jelena Milosavljević

Beton umesto blata, rad u gradu za nekog drugog, umesto na selu za sebe. Činjenica je da sve veći broj mladih odlazi is sela u razvijenije gradove u potrazi za boljim životom.Ulaganja i investiranje u seoski razvoj i poljoprivredu su jako niska. Kada bi se nešto na ovom polju promenilo, možda bi mladi ostajali u svom rodnom mestu i bavili se poslovima njihovih predaka.

Ipak, u selu Šljivova kod Krupnja,situacija je za nijansu drugacija. Sa malim investicijama meštani se trude da svojim radom i trudom doprinesu očuvanju seoske tradicije i seoskom napredku u svakom pogledu.Šljivovčani ostaju u selu. Preča im je zemlja od asfalta. Mada bi i asfalt bio pozeljan kako bi plodovi zemlje i njihovog truda dospeli do kupca.

Na pitanje zašto mladi ne napuštaju ove planine iznad Drine? Zašto kao i drugi ne odlaze u gradove da tamo zasnuju porodice?

Svako od njih bi vam dao isti odgovor, jednostavno selo im je lepse od bilo kog grada,seoski poslovi su teski i iscrprljuci, ali oni su mladi puni snage i volje, to ih ispunjava i podstiče na nove planove i akcije. Tu su svoj na svome, i trudiće se da još više doprinesu za svoje selo  učine ga još lepšim i boljim mestom za život.

G.Stefanović

Natrag

Back Top