Експедиција „Велики Рат 1914-1918“

01-08-2014 07:46 od Jelena Milosavljević

У оквиру обележавања 100 година од почетка Великог рата, спортска организација Сафари клуб из Ниша организује  експедицију „Путевима српске војске у Првом светском рату“.

 Експедиција  „Путевима српске војске у Првом светском рату“ представља  поход 5 теренских возила која су кренула из Ниша, преко Београда, Шапца, Цера, Крупња, Лознице, Ваљева, Мионице, Чачка, Ужица, Црне Горе, Албаније, Грчке, преко Македоније, Врања, Сурдулице, Лесковца и Прокупља до Ниша. Траса је дугачка око 3.500 километара, а експедиција има за циљ да се обиђу места важних дешавања у Великом рату, те да се , са временске дистанце од 100 година, забележе сведочанства, казивања и легенде, што ће за резултат дати документарни филм и репортаже.

 Документарни филм ће представљати паралелу времена српског народа у Првом светском рату и данашњег времена, са посебним акцентом на градове који су везани за овај догађај.

 Експедиција је представљена први пут на Сајму туризма у Београду. Представници Туристичке организације Ниш  су колегама из Туристичке организације Општине Крупањ изложили пројекат и договорили заједничку сарадњу приликом боравка експедиције у Крупњу.

Експедиција је кренула 28.07.2014. године на дан објаве рата из Ниша. У среду 30.07.2014. експедиција је стигла у Крупањ где су их запослени у Туристичкој организацији дочекали и одвели на поприште најкрвавије битке из Првог светског рата,  Мачков Камен.

 О цркви Вазнесења Господњег која је подигнута у центру Крупња у част палим борцима на Мачковом камену гостима  из Ниша  причао је свештеник Миoдраг Васиљевић.

Чланови експедиције су обишли део поплављеног подручја Општине Крупањ, са надом да ће се што пре санирати последице поплаве и клизишта и тиме нормализовати живот у Рађевини.

Експедиција је након боравка у Крупњу наставила пут даље ка Ваљеву .

TOK 

Natrag

Back Top