У организацији Омладинског удружења „РАЂ-Крупањ“ око 70 ученика слушало предавање о догађају Битке на Мачковом кемену

24-09-2014 08:42 od Jelena Milosavljević

Велико интересовање ученика за предавање које је организовало наше удружење у оквиру обележавања 100-годишњице од Битке на Мачковом камену, изненадило је организаторе. Преко 70 ученика средње и, посебно, основне школе, присуствовало је једночасовном предавању о расположивим чињеницама везаним за једну од најкрвавијих битака у Првом светском рату.

Предавање је одржано у галерији Дома културе „Политика“ у Крупњу, где су ученици осим предавања могли пре и након њега, погледају фотографије које на најбољи начин осликавају дешавања из Великог рата.

Млади крупањци имали су прилику да од предавача, Драгана Грујића, чују најосновније податке везане за битку као и низ занимљивости које ће, сасвим сигурно, остати урезане у памћење свих присутних.

 

ЗНАЊЕ КРУПАЊСКИХ УЧЕНИКА О БОРБИ НА МАЧКОВОМ КАМЕНУ !

У програму Омладинског удружења „РАЂ-Крупањ“ за обележавање 100-годишњице Битке на Мачковом кемену, било је и анкетирање ученика крупањских школа о познавању историјских чињеница везаних за поменути догађај. Анкетирање је у сарадњи удружења са основном школом „Боривоје Ж. Милојевић“ и Средњом школом Крупањ, спроведено у понедељак, 15. септембра.

Анкетирано је 200 ученика, од тога 82 ученика осмог разреда и 118 ученика, свих профила и разреда средње школе, а све са циљем да се на „шареном“ узорку покаже колико су млади у нашој општини упућени о значајном догађају за српску историју који се одиграо пре 100 година на само неколико километара од Крупња. Анкета је бројала 14 питања са понуђеним одговорима. Била је анонимна, јер је првенствени циљ био да се сазна колико млади знају о овом догађају, али је сваки ученик имао могућност и да остави своје податке ако жели и сматра да је добро информисан, па је на тај начин истовремено учествовао у такмичењу.

Обрадом и анализом добијених резултата дошли смо до закључка да су млади површно информисани и недовољно у односу на значај битке и њену географску близину свима нама. Ученици средње школе показали су веће знање од основаца, из простог разлога што су у свом школовању имали више могућности да сазнају о томе. Мали број ученика зна ко су били предводници српске војске и колико је било жртава крвавих борби на Мачковом камену са обе стране, док су сасвим солидно информисани о временским и географским појмовима и подацима.  Такође, мало се зна о спомен костурници на месту борби и крупањској Цркви где се и данас чувају лобање палих ратника. Забрињава податак да сваки пети ученик у Крупњу, односно 2 од 5 ученика основне школе, не зна да је 20. септембра централно обележавање стогодишњице на Мачковом камену

Оно што је за нас важно је то да су ученици којима смо прошле седмице, директно делили летке са основним информацијама, показали веће знање и заинтересованост од оних који нису имали контакт са нашим активностима, па је тиме и наша акција успела, а надамо се да ће до краја обележавања имати још позитивније ефекте на буђење свести младих и њихову бољу информисаност.

Треба поменути и да су највеће знање у основној школи показали следећи ученици: Дарко Грујичић, Немања Ђокић, Сања Гајић и Иван Аћимовић. Док су код средњошколаца најбоље резултате имали ученици друге године гимназије, вероватно због најсвежијег знања. Поред Стефана Маринковића, ту су и две девојке Магдалена Матић и Адријана Гајић које су једине од 200 испитаника на сва питања одговориле тачно.

Користимо прилику да се још једном и овим путем, захвалимо на сарадњи директорима, наставницима и професорима основне и средње школе а посебно ученицима који су учествовали у анкетирању и свим нашим активностима у седмици обележавања 100-годишњице.


              
                                                                                                                  Александар Васиљевић,                              РАЂ-Крупањ

 

Natrag

Back Top